Čtvrtek 23. března 2023, svátek má Ivona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 23. března 2023 Ivona

Bramborový a rybí vánoční salát v jednom, navíc osvěžující a lehký

  2:00
Ani ve Finsku nechybí na štědrovečerní tabuli bramborový salát a ryba, jen mají jinou podobu. Místo kapra si tu dopřádají lososa a ryba nechybí ani v bramborovém salátu.
Finský bramborový salát s červenou řepou a uzeným sleděm.

Finský bramborový salát s červenou řepou a uzeným sleděm. | foto: Hobby.cz

Finové si tradičně dávají na Štědrý den saunu, tak jim zřejmě k večeři správně vyhládne a ryb není na jejich stole nikdy dost. Jejich bramborový salát rosolli každopádně stojí za ochutnání, už pro nezvyklou kombinaci s červenou řepou a uzeným sleděm.

Jak na přípravu finského bramborového salátu

Potřebovat budete 3 až 4 nakládané řepy, 3 vařené mrkve, 5 středně velkých vařených brambor (ideálně salátové, tedy varný typ A, protože právě na bramborách záleží v bramborovém salátu nejvíc, více zde), 1 cibuli, 1 jablko, 2 až 3 filé ze sledě, 3 nakládané okurky a na ozdobu salátu 2 vařená vejce.

Abyste si ulehčili práci s červenou řepou, která nepříjemně barví, můžete koupit - jako my - sklenici nakládané řepy již pokrájené na kostičky. Před přípravou ji jen nechte okapat na cedníku, šťávu nevylévejte, pár lžic si nechte do smetanové zálivky.

Zálivku připravíte ze 100 ml smetany (my jsme použili zakysanou), lžíce octa, lžičky cukru a zhruba dvou lžic šťávy z řepy, která ji obarví na růžovo. Promíchejte a s citem ochuťte solí a čerstvě drceným pepřem.

Brambory, vařenou mrkev, kyselé okurky a jablko pokrájejte na kostičky a cibuli nadrobno. Filety ze sledě nechte okapat, pak také pokrájejte na kostičky. Přidejte i kostičky červené řepy a vše promíchejte. Zalijte připravenou zálivkou, opět promíchejte, případně dochuťte pepřem a solí.

Uvařená vajíčka oloupejte, rozkrojte a použijte na ozdobu salátu, podobně jako čerstvou petrželku. A můžete ochutnávat. My ho vyzkoušeli a stojí za hřích. Je to taková lehčí verze české klasiky s majonézou. A kousky sledě v něm neurazí ani náhodou.

Ale pokud si chcete osvěžit přípravu české klasiky, podívejte se na Pohlreichův tradiční vánoční rituál s bramborovým salátem (více zde):

14. prosince 2014

Autor:
  • Nejčtenější

Zpřístupnili kocourovi krmítko a divili se, že nestíhají dělat hrobečky

Ano, na jedenáctiměsíčního kocourka mainské mývalí kočky sice může majitelka nahlížet jako na miminko, ale šelmu v něm...

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha

Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Mláďata klamou názvem. Víte kdo je kdo ve zvířecí říši?

Je jaro a fauna se pomalu probouzí k aktivitě, začínají námluvy napříč celou živočišnou říší. Jestli chcete...

Svět to neviděl, pes to nežral. Kruté omyly stolování slouží jako prevence

Premium Mám jednu kompetenci, v níž vynikám nad manželkou, a to dojídání potravin, o které už nikdo nestojí, případně jim má...

Fígl na plnění dvojctihodných koláčů má Maršálek od Francouzů

Také jste vždycky přemýšleli, jak se asi dělají koláče, co jsou uvnitř plněné tvarohem a ještě mají na vrchu povidla...

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

Zápach a vyšší spotřeba. To vás čeká, když pravidelně nebudete čistit troubu

Špinavá trouba není nic pěkného. Ulpělé nečistoty a přiškvařené cákance však nejsou jen věcí estetiky. Staré zapečené...

Meteoroložka Honsová: Letos bude extrémní počasí, zapíše se do historie

Premium Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená, že letošní rok určitě přinese mnoho zajímavých a zřejmě i extrémních...

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...

Levnější papriky, cukr i vejce. Češi v zahraničí šetří tisíce a stát tratí

Levnější vejce, maso i zelenina. Čechy ženou vysoké ceny potravin do obchodů v zahraničí. V Polsku ušetří tisíce za...