Jak si kuchyňský úklid zorganizovat?
Podle expertky na organizaci je ze všeho nejdůležitější vytvořit si návyky, které vám čistotu a pořádek v kuchyni pomohou udržet při každodenním provozu.
„My máme doma návyky, které si může osvojit kdokoliv a hned teď pro sebe a svou kuchyni něco udělat. Například nejít spát, pokud není uklizená kuchyně. Nechce se nám, jsme unavení, ale i tak ji uklidíme, protože o to klidnější budeme mít ráno. A raději se v klidu nasnídám, než nejprve uklízet kuchyň,“ popisuje Bára přínosný návyk díky němuž má člověk krásná rána.
A druhou Bářinou zásadou je, že neodejde z domu, dokud nemá čistou kuchyň. „To praktikujeme i ráno před odchodem do školky, školy a práce. Protože když přicházíme okolo večeře domů, opět si ji pochopitelně chceme nachystat v čistém prostředí.“
Pravidelný úklid jako takový je pak dobré si rozdělit po menších částech do jednotlivých dní. Bára na to používá svůj velký 300stránkový plánovač na ideální zorganizování celého roku, který vytvořila. „Čas na úklid kuchyně je ve středu – pro mě to znamená otřít kuchyňské spotřebiče, kuchyňské skříňky a vyčistit dřez a linku. V pátek pak zkontrolujeme lednici, umyjeme a o víkendu do ní nakoupíme a zorganizujeme nákup,“ popisuje vlastní zvyky Bára.
Takový pravidelný úklid přitom nezabere mnoho času, vyzkoušejte si to. „Je důležité zjistit si, jak dlouho nám tyto činnosti trvají – pokud se jim v tu danou chvíli věnujete naplno. Pak si lépe uvědomíte, jaký má, respektive nemá smysl fňukat nad tím, že bych měla vyčistit dvířka u linky. Lepší je si rovnou říct: „Fajn, budu to mít hotový za pět minut, pustím si k tomu jednu dvě písničky. A udělat to,“ radí expertka.
Kde chyběla ženská ruka a chlapa drtil sentiment, zavládly chaos a špína |