Pátek 21. února 2020, svátek má Lenka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 21. února 2020 Lenka

V anketě Grand restaurant letos vyhrál Paulusův michelinský Alcron

  13:07aktualizováno  13:07
V absolutním pořadí zvítězila restaurace Alcron Radisson Blu Alcron Hotel, druhá byla Terasa U Zlaté studně a třetí restaurace Bellevue. V žebříčku nejlepších deseti se mimo jiní objevily i restaurace z Mcel, Brna, Karlových Varů i Tábora.

Ukázka z menu restaurace Terasa u Zlaté studně | foto: Terasa U Zlaté studně

Nezávislá celorepubliková anketa představuje každoročně kolem 900 vybraných podniků. Průvodce vzniká na základě doporučení a hlasování veřejnosti. Každý, kdo se registruje, má možnost dávat tipy na nové zajímavé restaurace a současně může podle své vůle posílat známky od 1–5 (jako ve škole), kterými hodnotí kvalitu jídla, obsluhy a interiéru.

Fotogalerie

Známky jsou průběžně vyhodnocovány, statisticky zpracovány a auditovány. Hlasy záměrně manipulativní jsou vyřazeny na základě přesně definovaných pravidel tak, aby vznikl co nejobjektivnější přehled pozoruhodných kulinárních podniků z celé země.

„Žebříček publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2× známka za jídlo, protože o to nejvíce jde, 1× za obsluhu a 1× za interiér a to vyděleno čtyřmi. To je přehled deseti absolutně nejlepších restaurací roku,“ popisuje Pavel Maurer, duchovní otec celého projektu. Kompletní výsledky najdete na stránkách ankety.

Pořadí TOP 10

Po kliknutí zvětšíte pořadí TOP 10.

Vyhlášení proběhlo už 1. 12. v Míčovně Pražského hradu a od tohoto data byl zahájen předprodej již tradičního Grand Restaurant Festivalu. Letošní VIII. ročník proběhne v 91 prestižních restauracích Maurerova výběru 15. 1.–28. 2. 2017 v celé republice a nabídne téma „Baroko na talíři“. Ochutnáte zvýhodněné degustační menu inspirované lokálními surovinami, kreativitou těch nejlepších šéfkuchařů a samozřejmě barokem.

Historie ankety sahá až do roku 1996, kdy byl založen průvodce českými restauracemi Gurmán. V roce 2002 ho nahradila publikace Maurerův Výběr Grand restaurant, v současné době knižní podoba už neexistuje, byla přesunuta do aplikace na telefony a tablety. Historické žebříčky, které dobře ukazují stálice na nebi špičkové gastronomie, najdete zde.

Nahlédněte do kuchyně Romana Pauluse:

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kuchařský zázrak na počkání? Ne, videa jen sbírají miliardy zhlédnutí

Mají člověku ulehčit práci, někdy však jen okrádají o čas a peníze za suroviny. Řeč je o zázračných kuchyňských videích...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky

Staré noviny nevyhazujte. Poradí si s pachy, pomohou ovoci dozrát

Staré noviny se vždycky hodily přinejmenším na zátop, ale ani v domácnosti bez krbu či kamen nejsou tak úplně k...

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Premium

Mák nikdy chybět nebude. Lidé musí chodit na jistotu, říkají restauratéři

Dlouholetí kamarádi Martin Makovička a Petr Flek se potkali v legendární pražské restauraci Brasileiro. Zatímco Martin...

OTESTUJTE: Vyzkoušejte s námi kosmetiku od Nivea Baby
OTESTUJTE: Vyzkoušejte s námi kosmetiku od Nivea Baby

Máme pro vás další krásné dárky. Kosmetiku Nivea Baby, která je velmi šetrná i k té nejjemnější dětské pokožce, otestuje dvacet z vás. Chcete ji také vyzkoušet?

Najdete na iDNES.cz