V anketě Grand restaurant letos vyhrál Paulusův michelinský Alcron

  13:07
V absolutním pořadí zvítězila restaurace Alcron Radisson Blu Alcron Hotel, druhá byla Terasa U Zlaté studně a třetí restaurace Bellevue. V žebříčku nejlepších deseti se mimo jiní objevily i restaurace z Mcel, Brna, Karlových Varů i Tábora.
Ukázka z menu restaurace Terasa u Zlaté studně

Ukázka z menu restaurace Terasa u Zlaté studně | foto: Terasa U Zlaté studně

Nezávislá celorepubliková anketa představuje každoročně kolem 900 vybraných podniků. Průvodce vzniká na základě doporučení a hlasování veřejnosti. Každý, kdo se registruje, má možnost dávat tipy na nové zajímavé restaurace a současně může podle své vůle posílat známky od 1–5 (jako ve škole), kterými hodnotí kvalitu jídla, obsluhy a interiéru.

Známky jsou průběžně vyhodnocovány, statisticky zpracovány a auditovány. Hlasy záměrně manipulativní jsou vyřazeny na základě přesně definovaných pravidel tak, aby vznikl co nejobjektivnější přehled pozoruhodných kulinárních podniků z celé země.

„Žebříček publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2× známka za jídlo, protože o to nejvíce jde, 1× za obsluhu a 1× za interiér a to vyděleno čtyřmi. To je přehled deseti absolutně nejlepších restaurací roku,“ popisuje Pavel Maurer, duchovní otec celého projektu. Kompletní výsledky najdete na stránkách ankety.

Pořadí TOP 10

Po kliknutí zvětšíte pořadí TOP 10.

Vyhlášení proběhlo už 1. 12. v Míčovně Pražského hradu a od tohoto data byl zahájen předprodej již tradičního Grand Restaurant Festivalu. Letošní VIII. ročník proběhne v 91 prestižních restauracích Maurerova výběru 15. 1.–28. 2. 2017 v celé republice a nabídne téma „Baroko na talíři“. Ochutnáte zvýhodněné degustační menu inspirované lokálními surovinami, kreativitou těch nejlepších šéfkuchařů a samozřejmě barokem.

Historie ankety sahá až do roku 1996, kdy byl založen průvodce českými restauracemi Gurmán. V roce 2002 ho nahradila publikace Maurerův Výběr Grand restaurant, v současné době knižní podoba už neexistuje, byla přesunuta do aplikace na telefony a tablety. Historické žebříčky, které dobře ukazují stálice na nebi špičkové gastronomie, najdete zde.

Nahlédněte do kuchyně Romana Pauluse:

14. března 2013

Autor:

Nejčtenější

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

16. května 2025

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

1. května 2025,  aktualizováno  15.5 9:22

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025

Trofej nikdy není jedna. Šéf sklárny Ajeto o výrobě Thalií i váze pro Menšíka

Premium

Ta práce bolí na těle i na duši. Skláři dřou ve výhni, trpí, když se dílo promění v hromadu střepů. K radosti šéfa Davida Ševčíka vyrobili ve sklárně Ajeto, kde vznikají nádherné trofeje, i vázu pro...

14. května 2025

Pochlubte se příběhem a snímky své zahrady v soutěži Nejkrásnější zahrada

Soutěž

Začíná velké zahradní klání čtenářů iDNES.cz – v tom nejlepším smyslu toho slova. Mělo by opět ukázat, kolik radosti nám přináší pečovat o „svůj“ kousek půdy, přetvářet ho k obrazu svému a přinášet...

14. května 2025

Na karamel potřebujete jednu surovinu a vykouzlíte sladký zázrak. Nebo slaný

Karamel je sladký zázrak jantarové barvy, k jehož přípravě v té nejjednodušší podobě potřebujete jedinou surovinu: cukr. Vzniká procesem zvaným karamelizace, při němž se štěpí molekuly cukru, což...

14. května 2025

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

13. května 2025

Šťastnější a voňavý domov, který člověka nabíjí energií, vytvoříte snadno

S jarem přichází i chuť na změny. Vytvořte si kolem sebe prostředí, které vás nabije energií, vnese čerstvý vítr do vašich domovů a hlavně – díky němuž se budete cítit šťastnější. Nemějte obavy, není...

13. května 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rostliny spolu umějí komunikovat a v jistém ohledu jsou schopny se učit, říká biolog

Premium

Když hrozí nebezpečí, začnou produkovat vonné signály, aby varovaly ostatní. Třeba když je chce sežrat koza. A to i přesto, že nemají mozek ani žádné jiné řídicí centrum. Rostliny jsou velmi chytré,...

12. května 2025

Vlasy, korunu krásy, dostane do kondice ořechová terapie i elixír z rajčat

Roztřepené konečky, mastné kořínky nebo celkově zplihlé a unavené vlasy, takže byste nejraději stále nosili čepici? Lepší bude dopřát vlasům pořádnou péči. V první řadě je potřeba postarat se o...

12. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.