Neděle 25. října 2020, svátek má Beáta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. října 2020 Beáta

Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

  12:40
Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s motýlky plnil šéfkuchař David Kubica až nestydatě delikátně, navíc v barokním stylu.

Šampaňské a ústřice | foto: Pavel Hanuška

Proč právě baroko? Bylo to období charakteristické svou velkolepostí, zdobností a bohatostí tvarů, které zanechalo výraznou stopu i v kulinářství. Motto “Baroko na talíři“ tak bude provázet celý ročník Grand Restaurant Festivalu, který proběhne v 93 prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurant v celé ČR až do konce února a umožní lidem ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu.

Fotogalerie

„Pochopitelně, že i jídelníček barokní doby zásadně ovlivnilo především používání neobvyklých a nových exotických koření z Asie, brambor a rajčat, které „přivezl“ Kolumbus z Ameriky, a dalších plodin v Evropě tehdy zcela neznámých.“ řekl iDNES.cz hlavní organizátor Pavel Maurer.

V průběhu úvodního večera hosté degustovali pět chodů spárovaných s koktejly ve stylu největších barokních velikánů jako J.S. Bach, G.F. Händel, Caravaggio, Rembrandt nebo Bernini. V repertoáru nechyběly koktejly navržené exkluzivně pro Prolog Erikem Lorinczem - šéfbarmanem slavného American Baru hotelu Savoy v Londýně.

Atmosféru noci pak dokreslil dresscode návštěvníků rozšířený o dámské škrabošky a originální pánské motýlky.

Barokní kuchyně

Byla založena na zvěřině, čerstvých rybách, oblíbené bylo telecí, kachní a račí maso, často ale také hlemýždi a v přímořských oblastech samozřejmě mořské plody. Mezi hlavní ingredience tohoto období patří skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy či kořenová zelenina. Velmi oblíbená byla i příprava omáček jako bešamelová, španělská, holandská, velouté a další dokonce i pálivé omáčky.

Ještě než to pořádně začalo, čekalo na uvítanou návštěvníky šampaňské Veuve Clicquot a bretaňské ústřice.

A pak už přišel ostrý start. Händel se prý přejídal neskutečným způsobem, jeho něžná hudba musela být pravým opakem jeho hřmotné fyzické osoby. Chtělo to tudíž něco pořádného: husí játra foie gras se silným koktejlem Super Size (vajíčka v kombinaci s koňakem Hennessy, whisky Bulleit Rye, cukr a hořký likér Peychauds Bitters).

Následoval dotek slavného Caravaggia. Jen opatrně, byl to alkoholik, gambler, násilník a vrah. Předkrm, raviola z marinované červené řepy s kozím sýrem, proto symbolizoval jeho krveprolití. K tomu koktejl El Bulli (název jedné z nejslavnějších experimentálních restaurací šéfkuchaře Ferrana Adrii) je zajímavým snoubením chutí tequily Don Julio s černým pepřem, yuzu, čerstvou citrónovou šťávou, agáve sirupem a avokádem. Poukazuje na Caravaggiovu velkolepost v oblasti malířství.

Poté mistr mistrů Rembrandt. Oblíbeným drinkem slavného portrétisty byl holandský Jenéver gin, proto tedy volba delikátního koktejlu French 75 s francouzským šampaňským v kombinaci s kaviárem a filátkem z mořského vlka na barevné čočce.

A už nastal čas na hlavní chod. Jemnou telecí svíčkovou s bramborem se smrži. K tomu stylový „pivní“ koktejl Good Soldier / Bernini ( Becherovka, čerstvá citronová šťáva, domácí pivní sirup, bílek a pivo Pilsner Urquell). Nejvýznamnější barokní sochař Bernini byl v osobním životě agresorem a záletníkem. „Dobrý Voják“ byl proto záměrně zvolen barmany Prologu jako protiklad k jeho bouřlivému charakteru. Koktejl tudíž nese nejvýznamnější české alkoholické ingredience – pivo a Becherovku.

Festivalová degustace

Degustační menu je inspirované lokálními surovinami, kreativitou těch nejlepších šéfkuchařů v zemi a samozřejmě – barokem. Hosté si mohou vybrat základní, dvouchodovou nebo tříchodovou degustaci párovanou s nápoji. Více na www.grandrestaurantfestival.cz

A na samý závěr? Velký mistr J.S.Bach miloval kávu, není tedy divu že se objevuje také v závěrečném koktejlu Coffee Boulevardier (kromě whiskey Bulleit Rye, Campari a vermutu je ozvláštněn i pomerančovým prachem) k němuž se skvěle hodí čokoládová variace zdobená 24 karátovým zlatem.

Šest chodů, šest drinků, šest barokních do sebe navzájem zapadajících zastávek. Všeho decentně, tak akorát, takže pověstná paví brka nebyla nikomu třeba.

Velikou noc završili herečka Zlata Adamovská a Pavel Maurer vyhlášením nejkrásnější škrabošky a nejoriginálnějšího motýlku. Zvítězila dokonale sladěná dvojice, kdy dáma překvapila škraboškou namalovanou rovnou na obličej s náušnicemi ve tvaru vidliček, jež využil jako originální motýlek i její partner.

Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm kroků, které musíte promyslet, než se pustíte do stavby zimní zahrady

Zimní zahrada totiž může plnit mnoho funkcí, záleží však na tom, co od ní očekáváte. Může rozšířit obytný prostor o...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Při rekonstrukci vyřešte nejdřív výběr oken a systém zateplení střechy

V dalším díle pořadu Fachmani konečně došlo na otázky, které v případě rekonstrukce řeší každý stavebník. Na výběr oken...

Po přijímání trocha hříchu. Lázeňské oplatky jsou pochoutkou již stovky let

Premium Na nedělní mši přijala v kostele Nanebevzetí Panny Marie skrze malou kulatou oplatku – hostii – tělo Páně, po...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Spolumajitel Meat Vandals: Šéfkuchař musí být tak trochu i psycholog

Premium Šéfkuchař Vlastimil Pavlica vařil v Oxfordu pro bývalého britského premiéra Davida Camerona anebo herečku Emmu Watson...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

NASA a vědci objevili na Sahaře a v Sahelu téměř dvě miliardy stromů

Na Sahaře a v oblasti Sahelu roste více stromů, než se předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní vědecká studie, na níž se...