Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák totiž vyhrál desátý ročník soutěže Washoku World Challenge, který se loni konal v Tokiu. Zemi vycházejícího slunce navštívil už pětkrát a dohromady v ní strávil zhruba rok. Čím si ho získala? Co ho tam nejvíc překvapilo? Jak tam připravují guláš a řízky, k čemuž pojídají jako přílohu rýži? Proč japonské hovězí a mrkev chutnají jinak než v Česku? A co to je chmelíček nebo svatojánské ořechy, jež si dovezl z domova a v soutěži jimi okouzlil tamní porotu? | foto: Lukáš Oujeský

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák totiž vyhrál desátý ročník soutěže Washoku World Challenge, který se loni konal v Tokiu. V zemi vycházejícího slunce už dohromady strávil zhruba rok. Čím si ho získala a co ho tam překvapilo? A jak tam připravují guláš a řízky?
Hovory na talíři

Japonské kuchyni se prý věnujete od šestnácti let. Proč zrovna taková exotika?
Náhodou. V patnácti jsme byli s rodiči na dovolené na Lipně, to už jsem věděl, že po prázdninách půjdu na kuchařský učňák. Potkali jsme tam rodinného známého, který měl tehdy v Plzni japonskou restauraci, sushi bar. Zrovna k němu tehdy nastoupil Marek Hora, pod kterým jsem pak později pracoval ve vyhlášené japonské restauraci Yamato v Praze. Tehdy jsem vůbec netušil, kdo to je. Vyprávěl mi, že jezdí do Japonska na soutěže. A slíbil mi, že mě do své restaurace vezme na praxi. Ale předtím jsem ještě nějaký čas brigádničil v mekáči. (směje se) V té japonské restauraci to bylo samozřejmě mnohem lepší!

V Japonsku si můžete říkat kuchař až po deseti letech. Tak dlouho trvá, než se pořádně naučíte základy.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Hovory na talíři