Možná vás nikdy nenapadlo nad tím přemýšlet, ale jídlo má skutečně velký dopad nejen na vaše fyzické, ale i psychické zdraví. Je celkem jasné, že pokud nebudete jíst správně, pravděpodobně ztloustnete nebo nezdravě zhubnete, zřejmě vás bude bolet žaludek, zlobit střeva anebo se stane něco ještě mnohem horšího. Ale stejný dopad mohou mít vámi konzumované potraviny i na vaši duši.
„Pokud si někdo nasazuje dietu, většinou to dělá proto, aby zhubnul,“ uznává výživový poradce Michael Pant. „Málokdo už ale ví, že existují potraviny a látky, které mu pomohou třeba se soustředěním a kognitivními funkcemi, umí zlepšit funkci mozku a celkově podpořit mentální kondici.“
A na to se teď zaměříme pěkně jedno po druhém. Nejzásadnější jsou v tomto ohledu vitaminy, a to hlavně ty skupiny B, v prvé řadě B12 a pak B9, kterému se také říká folát či kyselina listová. Oba mají až neuvěřitelnou schopnost ovlivňovat v pozitivním slova smyslu lidskou náladu.
„Vytvářejí totiž neurotransmitery, které jsou zodpovědné za tvorbu serotoninu neboli hormonu štěstí a dopaminu,“ uvádí odborník. A i ten v člověku probouzí libé pocity, ale také třeba motivaci a cílevědomost.
Pomáhá také vitamin C, který nabíjí energií a zamezuje úzkosti. Déčko zase zahání depresivní stavy a dodává člověku optimismus. Nezapomeňte ani na hořčík. „I ten napomáhá tvorbě serotoninu a melatoninu, tudíž má velice pozitivní dopad na lidskou nervovou soustavu,“ uvádí specialista. Omega-3 mastné kyseliny člověku pro změnu pomáhají s pamětí a posilují funkce mozku.
Nač se zaměřit
|
Většinu z těchto prvků můžete samozřejmě dostat do těla pomocí rozmanitých doplňků stravy. Ale není na škodu si je dopřát v chutnější podobě na vlastním stole. Pokud se navíc u jídla setkáte se svými blízkými, rovněž to prospěje vaší psychice. Je vědecky dokázáno, že společné stolování zlepšuje náladu.
A jaké potraviny byste si měli dopřát, pokud chcete udělat dobře svému tělu i duši?
Losos
Každá ryba pomáhá mozku, ale losos je úplně nejlepší. Obsahuje totiž nejvíc omega-3 mastných kyselin.
„Tím pádem snižuje stavy podobné depresím, ale dokáže zahnat i obyčejný smutek,“ uvádí psycholog Keith Pearsons.
„Navíc motivuje mozek k větší činnosti a procvičuje nenápadným, ale účinným způsobem paměť.“ Starším lidem ho proto doporučuje konzumovat aspoň jednou týdně.
Kuřecí maso
Kuřecí maso obsahuje velkou dávku tryptofanu, která pomáhá vytvářet v těle hormon štěstí. „Mozek ho používá ke zlepšení nálady, podporuje soustředění a bojuje s nejrůznějšími psychickými poruchami,“ tvrdí Michael Pant.
Abyste z kuřete vytěžili co nejvíc, je nejlepší ho grilovat nebo péct ve vlastní šťávě a nikoli v oleji a doplnit ho bylinkami. Nejvíc se hodí rozmarýn, tymián a šalvěj.
Celozrnné potraviny
Toto je velmi široký pojem zahrnující například vločky, obiloviny, ale i fazole, přírodní rýži anebo sóju. Všechny tyto potraviny obsahují karbohydráty, které tělo a mozek potřebují, aby se neunavily. Zamezují totiž tvorbě glukózy, která člověka vyčerpává. Tím pádem ho poměrně dobře zásobují energií. A to prospívá jak tělu, tak duchu.
Listová zelenina
Naprosto nejdokonalejšími zástupci této kategorie jsou špenát a kapusta. Právě ty obsahují úplně nejvíc folátů, které snižují riziko demence a zahánějí nespavost. „Přitom zrovna nespavost stojí za velkou řadou psychických problémů, a tak je zásadní, aby folátů mělo dostatek,“ vysvětluje výživový poradce.
Jogurt
Všechny produkty obsahující aktivní kultury, mezi které jogurt patří, jsou bohaté na probiotika. Ta dovolují tělu i mozku, aby si ze zkonzumovaného jídla vzal nejvyšší možné množství živin, které potřebuje. Největší pozitiva přinášejí střevům.
„Několikeré studie přitom prokázaly, že pokud jsou v pořádku střeva, je i psychika v klidu. Je to zvláštní, ale je to tak,“ referuje psycholog Keith Pearsons.
Zasedněte ke stolu společněStudie vědců z univerzity v Oxfordu dokázala, že spojitost se společným stolováním a psychickou pohodou je více než náhodná. „Zvyšuje totiž pocit sounáležitosti k někomu dalšímu, dává mysli oddechnout od složitých věcí a užívat si jenom ty příjemné,“ uvádí se v ní. Jídlo vás také zastaví a přinutí uvažovat o požitcích, které z něj máte. „To se ale děje pouze v případě, že si ho skutečně vychutnáváte – tedy soustředíte se na něj, mluvíte o něm, ale rozhodně ho jenom nepřikusujete při práci u počítače nebo v jiné nevhodné chvíli,“ říká výživový poradce Michael Pant. Ten upozorňuje, že jídlo bylo spojeno s radostí i historicky. Žádná sláva ani vítězství se neobešly bez hostiny. A předkové jistě věděli, proč to dělají. |