Hovězí hamburger
Nesmí chybět ani oblíbený burger, tentokrát od Josefa Grosmana.
Na hamburgerové placky potřebujete:
- mleté hovězí maso – koupíte rovnou u řezníka nebo si ho namelete doma
- 5 stroužků česneku
- pepř čtyř barev
- sůl
- worcesterská omáčka - pár kapek dle chuti
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- koření na mletá masa nebo gyros
- oregano
Do mletého hovězího masa přidáme veškeré ingredience a hněteme tak dlouho, dokud není vše pořádně promíchané. Potom maso rozdělíme na jednotlivé porce (150–200 g) a vytvoříme placky, uprostřed každé uděláme důlek, aby se maso na grilu nenafouklo.
Na hamburger:
- hamburgerová houska
- míchané hamburgerové maso
- anglická slanina
- sýr cheddar
- kyselé okurky
- rajče
- míchaný listový salát – polníček, rukola, červený listový salát
- plnotučná hořčice
- kečup
Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický grilV rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz. První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte. Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli. |
Veškerou zeleninu nakrájíme na plátky, slaninu a část cibule opražíme na grilu nebo osmažíme na pánvi. Hamburgerovou placku opékáme asi 5 minut z každé strany.
Placku otáčíme pouze jednou a po otočení na maso položíme 2 plátky sýra, 2–4 plátky opražené slaniny (podle velikosti) a osmaženou cibulku.
Než se maso opeče i z druhé strany, nahřejeme si spodní i vrchní část housky. Obě poloviny housky poté potřeme hořčicí a kečupem, na spodní část housky dáme míchaný listový salát a čerstvou neosmaženou cibuli.
Jakmile je maso hotové, položíme ho na čerstvou cibuli, přidáme plátky kyselé okurky a rajčete a přiklopíme druhou částí housky.