Pondělí 8. srpna 2022, svátek má Soběslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 8. srpna 2022 Soběslav

Šéfkuchař z Karlovic se učil u kolegy s michelinskou hvězdou

  16:24
Šéfkuchař hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság byl na stáži v italské restauraci s michelinskou hvězdou. Po návratu rozšířil nabídku pro hosty třeba o dýňové halušky nebo jelení tatarák na fenyklovém salátku.

Šéfkuchař hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság nedávno čerpal zkušenosti v Itálii, tři týdny vařil s Alessandrem Gavagnou (v pozadí), pod jehož vedením získala restaurace hotelu La Subida prestižní michelinskou hvězdu. | foto: Martina Žáčková, Resort Valachy

Netradiční halušky v těchto dnech servíruje Orság v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Dýňové halušky s brynzovou omáčkou a červenou řepou zařadil do degustačního menu Kouzlo Piemontu, které vytvořil po nedávné delší stáži v renomované restauraci La Subida v Itálii.

Rodinný podnik u slovinských hranic se pyšní michelinskou hvězdou, nejprestižnějším kuchařským oceněním.

"Snažil jsem se do jídel promítnout italské vlivy přizpůsobené valašské kuchyni a místním surovinám," říká Orság o speciálním menu, které mohou ochutnat hosté zážitkové restaurace Vyhlídka v hotelu Lanterna.

Italská restaurace La Subida na hranicích se Slovinskem byla oceněna
Jaroslav Orság sází na bylinky z valašských zahrádek, majoránka nebo šalvěj

Italská restaurace La Subida na hranicích se Slovinskem byla oceněna michelinskou hvězdou, tři týdny v ní na stáži vařil Jaroslav Orság z Velkých Karlovic.

Kromě dýňových halušek je v nabídce také jelení tatarák na fenyklovém salátku, marinované bažantí prso ve filo těstě s hruškovou omáčkou a rukolou a coby dezert oříšková panna cotta na kávové drobence se sorbetem z granátového jablka.

Sedmadvacetiletý rodák z Velkých Karlovic prožil s italským šéfkuchařem Alessandrem Gavagnou tři týdny.

Grand Restaurant Festival vrcholí

Kromě jídel inspirovaných Itálií je možné v restauraci Vyhlídka hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích ochutnat i degustační menu zařazené na festivalu.

Do projektu Pavla Maurera, autora žebříčku tuzemských restaurací, se letos zapojilo 101 podniků z celé země. Ze Zlínského kraje se zúčastnily také Lesní hotel ve Zlíně, restaurace Na Koupališti v Sazovicích a restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem.

Cena menu je všude 200, 400 nebo 600 korun podle počtu chodů. Akce trvá do 28. února.

Více na oficiálním webu www.grandrestaurantfestival.cz.

"Je pravda, že jazyk byl trošku problém. Ale v kuchyni člověk všechno vidí, a pokud umí trošku anglicky, vždycky všechno důležité nějak dokáže vysvětlit," usmál se Jaroslav Orság.

"Díky stáži jsem získal obrovské množství zkušeností. Hlavně co se týče práce s místními surovinami. Já jsem se s nimi snažil vařit už dřív, ale člověk do toho proniká víc a víc," dodal.

Raději místní bylinky než tymián

Jako příklad dává bylinky. "Ptám se babičky, procházím staré kuchařky, hledám, co se tady kdysi používalo," říká Orság o své snaze o netradiční pojetí jídel.

"Teď každý používá tymián a moc se nevaří s majoránkou nebo šalvějí, což jsou přitom typicky české bylinky," podivuje se.

Za dobu, co ve Velkých Karlovicích vaří, už má vysledované chutě hostů. "Lidé, kteří na Valašsko přijíždějí, očekávají regionální jídla. Bez kyselice a halušek by tady žádná restaurace být nemohla. Proto tato jídla vaříme, zároveň se je ale snažíme moderně upravit a použít místní suroviny, třeba červenou řepu nebo pohanku, po zkušenostech z Itálie i pohankovou mouku," zdůraznil Orság.

I když například brynzu k haluškám bere od místního mlékaře, získat většinu surovin typických pro valašskou kuchyni podle něj není tak jednoduché, jak se může zdát.

"Byl jsem překvapený, jak to funguje v Itálii. Je tam spousta malých soukromníků, některý tam třeba do kuchyně každý den přinesl tři králíky a s nimi doklady. To znamená, že to byl podnikatel a měl vše pod kontrolou úřadů," uvažuje Orság. "Tak to v Česku zatím bohužel nefunguje, proto drobné místní dodavatele moc využívat nemůžeme."

Mladý kuchař však jezdí po okolí Velkých Karlovic a zjišťuje, s jakými místními farmáři by už spolupráci mohl navázat.

"Na jaro mám domluvená jehňata od chovatele z Halenkova. V květnu nebo červnu určitě připravíme jehněčí hody, už se na to těším," vypráví.

A zároveň už uvažuje, o jaké další zkušenosti by se mohl obohatit. "Určitě Francie. Zároveň bych ale chtěl důkladně poznat i různé české regiony. Velkou poctou by třeba bylo vaření po boku pana Pospíšila, což je česká kuchařská legenda vařící na francouzských hranicích," říká Orság o své další metě.

A michelinská hvězda? "Takový cíl nemám. Nejlepším měřítkem pro mě je, když jsou lidi maximálně spokojení," dodává skromně.

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Z tisícovky snímků jste vybrali nejroztomilejšího mazlíčka července

Hlasy pro červencové mazlíky jsou sečteny. Čtenáři iDNES.cz vybírali z více než tisícovky snímků psů, koťat,...

Fotovoltaika nemusí být jen na střechách přímo na jih. Odchylka se snese

Seriál Už dávno neplatí, že fotovoltaické panely jsou vhodné pouze na jižní střechy o sklonu 35 stupňů. Technologie...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svíčková mi přijde strašně nudná. Je to maso bez chuti, říká mistr grilu

Premium Jeho videa na YouTube mají celkově 12 milionů zhlédnutí. Každý týden radí, jak udělat něco dobrého na grilu. Nejen...

Na zahradu měli vysoké nároky, budovali ji deset let. A jsou spokojení

Soutěž Nejprve rodina čtenáře Martina vybudovala téměř svépomocí rodinný dům na Kladensku, v příjemné lokalitě u lesa. Poté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrádkou jako dlaň na českokrumlovském dvorku dokonce protéká potůček

Soutěž Stačí kousek vlastního venkovního prostoru a lze ho během pár let proměnit v kouzelné místo, kde se zastavil čas, nebe...

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

  • Další z rubriky

Máte nadúrodu hub? Naložte je podle profesionála. Radí šéfkuchař Petr Svoreň

S houbami je to všelijaké. Buď nerostou, anebo je jich tolik, že je člověk nestačí průběžně sníst. Takže je buď může...

V Česku slunce svítí. Proto se investice do fotovoltaiky vyplatí

Seriál Jednou z možností, jak trvale šetřit na energiích, jsou vedle tepelného čerpadla fotovoltaické panely. Vzhledem k cenám...

Jak přežít úmorné vedro? Zkuste praktické tipy ze Španělska nebo Indie

Kdo by v posledních dnech a týdnech neřešil, jak si poradit s úmorným vedrem, které snad neskončí. Obklopujeme se...

Zkuste asijské chutě. Grilovací akademie vás naučí indický špíz tandoori

Římský kmín, garam masala, kurkuma, čerstvý koriandr nebo indické koření chunky chaat masala. A víte, jak chutná cizrna...

Podpora na plyn a vytápění nebude. Stát pošle jen dva tisíce na elektřinu

Lidé, kteří topí plynem nebo jsou napojeni na dálkové vytápění se letos vládní podpory nejspíš nedočkají. Podle...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Porno je čistá práce, myslí si osmnáctiletá Hanka ze SuperStar

Hana Džurbanová zaujala před dvěma lety jako zpěvačka porotu v SuperStar, kde skončila mezi osmnácti nejlepšími...

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Johnny Depp trpí poruchou erekce, proto mě penetroval lahví, tvrdí Heardová

Nově zveřejněné dokumenty ze soudního procesu mezi Johnnym Deppem a Amber Heardovou obsahují tvrzení, že slavný...