Sobota 16. ledna 2021, svátek má Ctirad
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 16. ledna 2021 Ctirad

Festival dobrého jídla vrcholí, do Zlínského kraje přilákal i turisty

  13:54
Prestižní Grand Restaurant Festival přitáhl do Zlínského kraje stovky lidí. Luxusní tříchodové menu ve vybraných podnicích ve Zlíně, Sazovicích, Bystřici pod Hostýnem nebo Velkých Karlovicích ochutnávají hosté z celé republiky. Festival potrvá ještě čtyři dny.

Šéfkuchař restaurace Na Koupališti v Sazovicích Přemysl Kos připravuje jídlo pro Grand Restaurant Festival. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Kdo nezkusil, má poslední šanci. Prestižní gastronomický festival, do kterého se letos poprvé dostaly čtyři restaurace ve Zlínském kraji, trvá poslední čtyři dny. Končí 28. února.

Grand Restaurant Festival

Do projektu Pavla Maurera, autora žebříčku tuzemských restaurací, se letos zapojilo 101 podniků z celé země.

Ze Zlínského kraje se zúčastnily Lesní hotel ve Zlíně, restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem, restaurace Na Koupališti v Sazovicích a restaurace Vyhlídka hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Festival trvá do 28. února, cena menu je všude stejná: 200, 400 nebo 600 korun podle počtu chodů.

Více informací a možnost rezervace místa najdete na www.grandrestaurantfestival.cz.

"Termíny ještě volné máme," ujistila ředitelka Lesního hotelu ve Zlíně Jana Mišová.

Grand Restaurant Festival pořádá Pavel Maurer, známý propagátor zdravého jídla, který razí jednoduché, ale důležité heslo: Nejezte blbě!

Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země, a to za podstatně příznivější ceny. Letošní novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem.

Do výběru podniků, které se festivalu mohou zúčastnit, se proto nedostane jen tak někdo. Pro kuchaře a provozovatele jde o prestižní záležitost.

Loni se to ve Zlínském kraji podařilo jediné restauraci, tentokrát prošly přísným sítem čtyři. Do Bystřice pod Hostýnem, Sazovic, Velkých Karlovic i Zlína proto míří lidé z celé republiky.

"Jsem rád, že existují i malá místa, kde se objeví osvícený majitel nebo kreativní šéfkuchař," pochválil vybrané podniky Maurer.

V čem je jídlo jiné? Kvalita surovin i délka přípravy

A spokojení jsou i majitelé restaurací. "Jsme daleko od velkých měst, takže nás příjemně překvapilo, že jezdí noví hosté, a navíc se k nám vracejí i na další degustaci," zhodnotil Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, do kterých patří i vybraná Lanterna ve Velkých Karlovicích (povídání s tamním šéfkuchařem čtěte zde).

Kuchaři tady, stejně jako jinde, chystají pokaždé tři chody. Například grilované kuřecí prsíčko se sušenými švestkami a domácími haluškami, zaječí roládku, koprovou omáčku, domácí uzená vepřová žebírka, srnčí pečínku načerno s macerovanými švestkami nebo domácí semifredo. Za tři chody zaplatí návštěvník 600 korun.

Předkrmem sazovického menu je zaječí roládka s kroupovým rizotem.
Hlavním festivalovým chodem v Sazovicích je tradiční koprová omáčka s hovězími
Koprovku v Sazovicích doplňuje pečená brambora, v níž je zapečené křepelčí

Část festivalového menu v restauraci Na Koupališti v Sazovicích.

Jídlo by se od běžného oběda mělo lišit kvalitou surovin i délkou přípravy. "Dohromady je to otázka čtyř pěti hodin," upřesnil kuchař Přemysl Kos z restaurace Na Koupališti v Sazovicích.

Do malé obce kousek od Zlína si cestu za festivalovým menu zatím našlo na šest desítek lidí. Většina z nich sem přijela z jiných krajů.

Ostatně podobné je to i ve všední den, kdy do této restaurace míří spíše lidé ze Zlína a okolí než místní obyvatelé.

Důvod je zřejmý. Restaurace nabízí jen pár jídel, mění je podle ročních období a vaří pořád stejní lidé. "Chci, aby tady zákazníci dostali to nejlepší. A je mi jedno, jestli je to dělník v montérkách, nebo ředitel v kvádru," prohlásil Kos.

Termíny na ochutnávku jsou stále volné, lákají restaurace

Mimořádný kulinářský zážitek láká také do Lesního hotelu ve Zlíně. Zatím tu menu ochutnalo 160 obyvatel z okolí nebo turistů.

"Někteří přijeli z větší dálky, takže se u nás i ubytovali," podotkla Mišová.

Odborníci doporučují využít posledních dnů a nabídku alespoň na jednom místě ochutnat. A raději hned všechny tři chody. Třeba návštěvníci ve Velkých Karlovicích si nejvíce chválili právě poslední chod.

Tedy jehněčí kotletky v lískooříškové krustě podlévané demi glace s ragú z hlívy ústřičné a pyré z červené řepy.

"Hostům chutnalo všechno, ale na toto jsme měli největší ohlasy," potvrdil šéfkuchař restaurace Vyhlídka a Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Na festivalovou ochutnávku je nutné se předem objednat a zarezervovat si čas i místo. Ve všech podnicích mají termíny ještě volné.

Autor:
  • Nejčtenější

Z trosek vydupali pohádkové chaloupky. Valašskou Karolinku si zamilovali

Když nad údolím zakrouží káně, vyskočí Petra od stolu a běží pro kočku Fendi z obavy, že by ji dravec mohl odnést....

Po čelním střetu dvou aut na Uherskohradišťsku jsou čtyři zranění

K vážné nehodě na Uherskohradišťsko vyjely v sobotu odpoledne všechny složky integrovaného záchranného systému. Při...

Smrtelnou nehodu na Uherskohradišťsku zavinil opilý muž bez řidičáku

Jeden člověk nepřežil čtvrteční podvečerní nehodu na silnici I/50 u Zlechova na Uherskohradišťsku, při které se srazila...

Stafordšírský teriér těžce zranil ženu i dva psy, které venčila

Policisté ve Zlíně pátrají po svědcích nočního útoku, který se odehrál v Sokolské ulici během vánočních svátků....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Domovnice chtěla po mladíkovi zapojení do úklidu, on jí vyhrožoval zabitím

Alespoň dočasného klidu se dočkali obyvatelé jednoho z bytových domů v Uherském Hradišti. V posledních týdnech měli...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

Život s Ester. Není úplně málo komplikovaná, přiznává trenér Bank

Premium Je to už pět let, co od svého bratra Ondřeje přesedlal jako trenér k Ester Ledecké. Dovedl ji k olympijskému zlatu v...

Expremiér Sobotka se vrátil do pražských Stodůlek. Pořídil si byt v paneláku

Premium Expremiér Bohuslav Sobotka se v tichosti vrátil z Moravy, kam se uchýlil po odchodu z politiky, do Prahy. Jak zjistila...

  • Další z rubriky

Smrtelnou nehodu na Uherskohradišťsku zavinil opilý muž bez řidičáku

Jeden člověk nepřežil čtvrteční podvečerní nehodu na silnici I/50 u Zlechova na Uherskohradišťsku, při které se srazila...

Ve Zlínském kraji povede Piráty do voleb Elfmark, trojkoalici zřejmě Benešík

První stranou, jež má ve Zlínském kraji jasno o svém lídrovi do podzimních parlamentních voleb, jsou Piráti. Povede je...

Karty na dopravu po Zlínském kraji první měsíce poslouží jen v autobusech

Od pondělí se rozjede internetový prodej karet v rámci nového integrovaného dopravního systému ve Zlínském kraji....

Symbol valašské prestiže. Slavičín si pořídil městskou pálenici

Pálenice ve Slavičíně na Zlínsku je raritou. Otevřelo si ji totiž město, které ji koupilo i s celým rozlehlým areálem,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

WhatsApp si znepřátelil uživatele. Hromadně přecházejí na jiné platformy

Začátkem února vstoupí v platnost nové podmínky oblíbené chatovací aplikace WhatsApp, které umožní sdílet řadu nových...

Vágner ulovil Nechranického krokodýla. Bájná štika vzdorovala několik dní

Jakub Vágner procestoval svět v honbě za gigantickými a vzácnými rybami. V minisérii České televize pátrá po legendách...

Evropě hrozil masivní blackout. Rakušané narychlo zapojili jádro i uhlí

Kvůli silnému poklesu frekvence v elektrické přenosové soustavě hrozil v pátek Evropě masivní výpadek dodávek...

Dopisy od Němcové jeho žena spálila, říká potomkyně spisovatelčina milence

Irena Maňáková promluvila o vztahu svého předka Václava Bolemíra Nebeského s Boženou Němcovou. Básník byl jedním z...

Zemřel zpěvák a kytarista David Stypka. Bylo mu 41 let

Ve věku 41 let zemřel zpěvák a kytarista David Stypka, který dlouhodobě bojoval s rakovinou slinivky. V roce 2017...