Do Karlovic míří kulinářská hvězda, „michelinský“ šéfkuchař Gavagna

  12:55aktualizováno  12:55
Velké Karlovice se chystají na gurmánský svátek, ve třech místních hotelech se uskuteční Karlovský gastrofestival. A organizátoři se už s předstihem vytasili s prvním trumfem - na festival totiž jako hlavní kulinářská hvězda přijede Ital s Michelinskou hvězdou Alessandro Gavagna. Do Česka dorazí vůbec poprvé.

Držitel michelinské hvězdy, šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida v Itálii, Alessandro Gavagna | foto: Sognatori del gusto

Karlovský gastrofestival se bude konat od 4. listopadu v hotelech Lanterna, Horal a Galík.

"Je to skvělá příležitost poznat z České republiky aspoň kousíček, určitě pak budu mít velkou chuť se vrátit. Velké Karlovice mě lákají a se ženou už plánujeme, že se k vám vrátíme někdy v budoucnu na dovolenou bez vaření," těší se Gavagna.

Galavečeře v hotelu Horal 5.listopadu

Na prestižní večeři bude věhlasný kuchař servírovat tradiční furlánský bramborový koláč nebo sorbet připravený z domácího octa vlastní výroby. Hlavním chodem bude pokrm z jeleního masa a pstruha s pistáciemi, vše v rafinované úpravě a s osobitým zdobením, což je doménou šéfkuchaře. K jídlům bude servírovat krajové italské víno.

V Česku se dnes Michelinskou hvězdou honosí jediná restaurace. "Michelinská hvězda je všeobecně vnímána jako nejprestižnější uznání kvality restaurace a hlavně jejího šéfkuchaře. Každý o ní sní," upozorňuje ředitel hotelových provozů turistického resortu Valachy, který festival pořádá, Tomáš Blabla.

"V kraji je to pro gurmány vůbec první příležitost ochutnat, jak vaří michelinský kuchař," doplnil ředitel.

Nejraději používá divoké bylinky

Gavagna miloval kuchyni už od dětství, teď se dostal na výsluní světové gastronomie. "Ocenění, které jsem získal, si velmi vážím. Není nic, co by mě bavilo tak jako gastronomie. Základní jídla mé kuchyně jsou typická pro oblast, ve které žiji," uvedl Gavagna.

Důraz klade na tradiční využití surovin a vlastní inovace. "Nejraději používám divoké byliny a zeleninu. Snažím se vždy vybírat co nejkvalitnější suroviny. Jedině tím vytvořím delikátně vyváženou chuť," podotkl michelinský kuchař.

V Itálii je uznávaným odborníkem působícím v rodinné restauraci Al Cacciatore della Subida v městečku Cormons, které se nachází v severovýchodní Itálii blízko slovinských hranic.

Kromě něj se na Karlovském gastrofestivalu představí několik dalších špičkových kuchařů z Česka, Slovenska a italského regionu Friuli. "Loňský druhý ročník navštívily čtyři tisícovky lidí. Doufáme, že letos by jich mohlo být ještě víc, připravili jsme rozsáhlejší program," uvedl Blabla.

  • Nejčtenější

Kometa překvapivě padla ve Zlíně, Sparta jasně přehrála Kladno

Hokejisté Zlína slaví cenné vítězství nad Kometou, kterou v předehrávce 21. kola extraligy udolali 5:4. A to především...

Budějovice vyhrály v Litoměřicích, první lize vévodí už o 14 bodů

Hokejisté Českých Budějovic vyhráli ve 22. kole první ligy na ledě druhých Litoměřic 8:5 a svůj náskok v čele tabulky...

Čelní střet nepřežila mladá spolujezdkyně, tři další mladí se vážně zranili

Po převozu do nemocnice podlehla svým zraněním mladá spolujezdkyně cestující ve voze, který v Otrokovicích dostal smyk...

Budějovice - Slovácko 2:0, skvělá forma nováčka, vyhrál popáté v řadě

Fotbalisté Českých Budějovic potvrdili vynikající fazonu, v 16. kole nejvyšší soutěže si připsali páté vítězství po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Silničáři už upravují trasu D55 u Starého Města, budování začne příští rok

Silničáři začali pracovat na úseku dálnice D55 z Babic do Starého Města. Osm kilometrů dlouhou silnici budou stavět tři...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

Muži ve Zlínském kraji více vydělávají, ženy se dožívají vyššího věku

Rozdíl mezi platy mužů a žen ve Zlínském kraji je víc než 19 procent, a to ve prospěch mužů. Délka života je zase...

Bolest ze ztráty partnera musí probolet, říká vdova, která pomáhá ostatním

Vlastní zkušenost se stavem po smrti manžela motivovalo Alenku Panákovou k založení Společenství vdov a vdovců, které...

Čítárna v parku i koš na nedopalky už stojí, Zlín vybírá další projekty

Obyvatelé krajského města mohou v rámci projektu Tvoříme Zlín vybrat, co se má změnit či opravit. Radnice na to uvolní...

Na starých kolejích testují vlaky a cvičí stevardy. Vozí při tom školáky

Na Baťově železniční dráze u Ratíškovic je znovu živo. Soukromý dopravce tu testuje vozy, které v prosinci nasadí do...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz