Čtvrtek 12. prosince 2019, svátek má Simona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 12. prosince 2019 Simona

Do Karlovic míří kulinářská hvězda, „michelinský“ šéfkuchař Gavagna

  12:55aktualizováno  12:55
Velké Karlovice se chystají na gurmánský svátek, ve třech místních hotelech se uskuteční Karlovský gastrofestival. A organizátoři se už s předstihem vytasili s prvním trumfem - na festival totiž jako hlavní kulinářská hvězda přijede Ital s Michelinskou hvězdou Alessandro Gavagna. Do Česka dorazí vůbec poprvé.

Držitel michelinské hvězdy, šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida v Itálii, Alessandro Gavagna | foto: Sognatori del gusto

Karlovský gastrofestival se bude konat od 4. listopadu v hotelech Lanterna, Horal a Galík.

"Je to skvělá příležitost poznat z České republiky aspoň kousíček, určitě pak budu mít velkou chuť se vrátit. Velké Karlovice mě lákají a se ženou už plánujeme, že se k vám vrátíme někdy v budoucnu na dovolenou bez vaření," těší se Gavagna.

Galavečeře v hotelu Horal 5.listopadu

Na prestižní večeři bude věhlasný kuchař servírovat tradiční furlánský bramborový koláč nebo sorbet připravený z domácího octa vlastní výroby. Hlavním chodem bude pokrm z jeleního masa a pstruha s pistáciemi, vše v rafinované úpravě a s osobitým zdobením, což je doménou šéfkuchaře. K jídlům bude servírovat krajové italské víno.

V Česku se dnes Michelinskou hvězdou honosí jediná restaurace. "Michelinská hvězda je všeobecně vnímána jako nejprestižnější uznání kvality restaurace a hlavně jejího šéfkuchaře. Každý o ní sní," upozorňuje ředitel hotelových provozů turistického resortu Valachy, který festival pořádá, Tomáš Blabla.

"V kraji je to pro gurmány vůbec první příležitost ochutnat, jak vaří michelinský kuchař," doplnil ředitel.

Nejraději používá divoké bylinky

Gavagna miloval kuchyni už od dětství, teď se dostal na výsluní světové gastronomie. "Ocenění, které jsem získal, si velmi vážím. Není nic, co by mě bavilo tak jako gastronomie. Základní jídla mé kuchyně jsou typická pro oblast, ve které žiji," uvedl Gavagna.

Důraz klade na tradiční využití surovin a vlastní inovace. "Nejraději používám divoké byliny a zeleninu. Snažím se vždy vybírat co nejkvalitnější suroviny. Jedině tím vytvořím delikátně vyváženou chuť," podotkl michelinský kuchař.

V Itálii je uznávaným odborníkem působícím v rodinné restauraci Al Cacciatore della Subida v městečku Cormons, které se nachází v severovýchodní Itálii blízko slovinských hranic.

Kromě něj se na Karlovském gastrofestivalu představí několik dalších špičkových kuchařů z Česka, Slovenska a italského regionu Friuli. "Loňský druhý ročník navštívily čtyři tisícovky lidí. Doufáme, že letos by jich mohlo být ještě víc, připravili jsme rozsáhlejší program," uvedl Blabla.

  • Nejčtenější

Podnikatel proměnil zámek v hotel i pivní lázně, záměrně nechtěl dotaci

Ve Slavičíně na Zlínsku po dvouleté rekonstrukci otevřeli Zámek Wichterle. Objekt koupil podnikatel Roman Machala a za...

První liga: Budějovice snadno vyhrály v Sokolově, Vsetín zdolal Porubu

Hokejisté lídra první ligy Motoru České Budějovice vyhráli ve 29. kole na ledě předposledního Sokolova vysoko 6:1 a...

Budějovice vyhrály úvodní část první hokejové ligy o dvacet bodů

Hokejisté Motoru České Budějovice deklasovali v 30. kole první ligy Prostějov 6:0 a první část soutěže vyhráli o 20...

ANKETA: Ve kterém kraji stojí nejkrásnější vánoční strom?

V centrech měst opět panuje adventní nálada a na náměstích se tyčí nazdobené vánoční stromy. Vyberte v tradiční anketě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Luhačovicích zemřel po pádu z kola cyklista. Vracel se z restaurace

Sedmapadesátiletý cyklista zemřel v pátek v noci v Luhačovicích na Zlínsku po pádu z kola. Jeho jízda skončila tragicky...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Na jarmek dorazila rekordní stovka čertů. Přilákali 20 tisíc návštěvníků

Návštěvníci Mikulášského jarmeku ve Valašských Kloboukách zažili největší setkání pekelníků na Moravě. Po roce se sem...

Zlín řeší změnu územního plánu kvůli nové nemocnici, část opozice je proti

Zlínští zastupitelé ve čtvrtek projednají změnu územního plánu, jež umožní, aby se naplnily představy lidoveckého...

Ledňáček zlobil rybáře, dětem se ale líbil, vzpomíná oceněný vedoucí

Odmalička ho bavila příroda a svou náklonnost k ní se rozhodl předávat dětem. Jaroslav Hlinský vede přírodovědné...

Zlínská pobočka soudu může být na několika adresách, jasno ještě není

Možností, kde by mohla ve Zlíně sídlit rozšířená pobočka brněnského krajského soudu, je zase více, byť žádná ještě není...

Najdete na iDNES.cz