Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

  • 1
Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat jen masem a přikusovat k němu krajíc chleba. Tentokrát si vybral ke grilovanému kyperskému sýru halloumi přílohu ze zeleniny, která se používá pro přípravu francouzské speciality ratatouille.

Halloumi je tradiční kyperský sýr, který se vyrábí ze směsi ovčího, kozího a kravského mléka. Konzistencí se trošku podobá mozzarelle, ale podstatnou vlastností je to, že ho lze dobře tepelně upravovat, takže se náramně dobře hodí i pro grilování.

Tento lehký chod chce Pohlreich podtrhnout i zeleninovou přílohou. Z rajčat, paprik, lilku a cukety proto vyrobil směs ve stylu ratatouille. Ale vlastně je to příloha, která by se hodila i jakémukoliv masu. 

Tento pokrm se v každé francouzské rodině připravuje trošku jinak, podobně jako guláš nebo svíčková u nás. Podívejte se, jak ratatouille připravuje Chantal Poullain.

„Vaření se rovná krájení. Hodně krájení,“ upozorňuje kuchař a předvede koncert s nožem. Než se v planche, což je něco jako plochý rendlík, který se pokládá v grilu na mřížku, rozehřeje olivový olej, musí bleskově nahrubo nakrájet česnek a cibuli. 

Když je vloží do nádoby, získá trošku času než zesklovatí a využije ho, aby nakrájel ostatní ingredience. Rajčata, papriku, cuketu a hlavně lilek, který napřed prosolí, aby z něj vytáhl přebytečnou hořkou šťávu.

Jako první přijdou do pánve cuketa a paprika, které se připravují nejdéle, obligátně nesmí chybět sůl a pepř, pak následuje rajče a lilek. Směs se bude dusit s bílým vínem a aby mělo jídlo středomořský šmrnc, nesmí chybět trocha tymiánu a rozmarýnu.

Grilování samotného sýra je absolutně nenáročné. Stačí nakrájet na plátky asi centimetr a půl silné, pokapat olejem a položit na mřížku vedle pánve. 

Podle Pohlreicha je proces velmi rychlý a stačilo by ho grilovat klidně jen po jedné straně. Ale až ho vytáhne z grilu, posype jej nasekaným oreganem, aby byly bylinky kompletní. Pro zvýraznění chuti ho trošku pokape olejem a pak už jen stačí servírovat.

Na celý díl Rozpal to, šéfe! se můžete zpětně podívat na iPrima.cz.


Letní grilování - Zelenina