Středa 4. srpna 2021, svátek má Dominik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 4. srpna 2021 Dominik

Velké divadlo na malém grilu. Toto je tortilla podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich je nejšťastnější, když může i v polních podmínkách ukázat, že vaření není jen o technologii a vybavení kuchyně. V dalším dílu pořadu Rozpal to, šéfe! mimo jiné ukázal, že i ve skromných podmínkách lze připravit výborné jídlo.

Grilování vždy probíhá v porovnání s kuchyní v trochu spartánštějších podmínkách. „Určitě se vyplatí volit trochu jednodušší postupy, ne že by to mělo být odfláknuté, ale přece jenom jsou možnosti trochu omezené,“ doporučuje Zdeněk Pohlreich.

I když to právě teď neříká, podle jeho celoživotních postojů je jasné, že tím mimo jiné myslí zvláště výběr surovin a jejich kvalitu. 

A tak si k přípravě tortilly vybral to nejlepší, s čím lze v polních podmínkách snadno a rychle pracovat bez nebezpečí, že by to nemuselo dobře dopadnout. Tedy vepřovou panenku.

Nemusíte mít ani grilovací Rolls-Royce, stačí když tam bude dost místa pro ugrilování masa i zeleniny, obojí najednou. Pohlreich na opékání zeleniny s oblibou používá speciální pánev na gril, ale stejně vám může posloužit i obyčejná kovová pánev. Ideální je, když má odnímatelnou rukojeť, aby bylo možné obojí – maso i zeleninu – přiklopit víkem.

A když se podíváte na video, uvidíte, že se s grilováním ani tak moc nemusíte mazat.

Okořeníte maso, dáte na gril a pak na pánev přidáváte postupně zeleninu tak, jak ji stačíte krájet: cibuli, klidně bílou i červenou, pak papriky, chilli papričku, koření, bylinky.

A aby se člověk nespletl s určováním stupně propečení panenky, klidně ji uprostřed grilování prokrojí napůl a rozevře na plocho. Tady to vůbec nevadí, stejně ji nakonec nakrájíte na kousky a smícháte se zeleninou a troškou zakysané smetany. A pak už stačí jenom plnit do tortillové placky.

Suroviny:

  • vepřová panenka
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • žlutá paprika
  • červená paprika
  • červená cibule
  • bílá cibule
  • jarní cibulka
  • sušený medvědí česnek
  • chilli paprička
  • čerstvý koriandr
  • zakysaná smetana
  • sýr čedar

Postup:

Maso řádně osolte a opepřete. Dejte ho na rozpálený gril, a než se ze všech stran opeče, připravte si teplou zeleninu. Na oleji začněte restovat obě cibule nakrájené na proužky. 

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Přidejte větší kousky paprik a jarní cibulku. Ochuťte solí, pepřem a sušeným medvědím česnekem. Nasekejte k zelenině jednu chilli papričku a pak do ní vmíchejte zakysanou smetanu a čerstvý koriandr.

Panenku můžete v průběhu opékání ještě rozříznout, otevřít a dát znovu na gril, aby byla rychleji hotová. Před dopečením ji pokapejte olivovým olejem. Pak nakrájejte maso na kousky a přidejte ho k zelenině. 

Tortillu dejte změknout na gril, naplňte ji připravenou teplou směsí a pečlivě zabalte. Navrch položte plátky čedaru a dejte tortillu ještě na chvíli na gril. Jakmile sýr povolí, můžete podávat.

Autor:

Soutěžní grilování: Vepřové špízy, grilované nektarinky i nestárnoucí losos

Nestárnoucí klasika: norimberské klobásky, špekáčky a cibule

Soutěž Od 7. července jste začali posílat soutěžní recepty a fotografie z domácího grilování. Dnes...

VIDEO: Souboj kuchařů na grilu přinesl dva stejné lososy a rozdílnou chuť

Jak vyudit lososa na grilu

VIDEO Dva kuchaři spojili síly, aby ukázali, jak lze přistupovat ke grilování. Zatímco Martin Kortus...

Pošlete recept a fotografii pokrmu ze své grilovačky a vyhrajte cenu

Pošlete fotku a recept a vyhrajte některou z cen.

Soutěž Je léto, proto je pravděpodobné, že trávíte hodně času na zahradě při grilování. Nezapomeňte fotit...

Trhané maso je cestou, jak nakrmit regiment a přitom neutratit

Salát z bílého zelí jako ideální příloha

VIDEO Trhané maso je velkou módou, která k nám přišla z Ameriky. Jeho tajemstvím je to, že se velký kus...

Vyzkoušejte vietnamské čevabčiči Bo la lot. Je zabalené do betelového listu

Pepřovník, do kterého je maso zabalené, dodá pokrmu další chuť.

Čevabčiči na vietnamský způsob je typické tím, že se griluje zamotané v betelu, tedy listech...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Tomahawk po naservírování na talíř

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což...

  • Nejčtenější

Štěňata za každou cenu. Veterinář popsal smutné následky covidové poptávky

Poptávka po štěňatech během lockdownu neuvěřitelně vzrostla po celé Evropě, což zvedlo nejen cenu zvířat, ale také...

Deset let budují zahradu u staré usedlosti, ač se neradi hrabou v hlíně

Soutěž Původně chtěli chatičku někde u vody, nakonec se jim zalíbilo u vodní nádrže napájející Prahu. Akorát místo chatky...

Jak postupovat při udržování vody v bazénu. Lidé tápou, ukázala poradna

Několik dní jste měli možnost posílat odborníkovi na stavbu a údržbu bazénů své problémy, se kterými se potkáváte při...

Když buduje zahradu mineralog a ajťák, nechybí štěrkoviště a osvětlení

Soutěž Historie zahrady ve vesničce u Milevska se prý začala psát už někdy ve středověku, kdysi totiž patřila ke starobylému...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S vysněnou zahradou se manželé společného důchodu nebojí, radost bude

Soutěž „Sny dětí jsou různé, chtěla jsem od malička dělat zahrady. Možná za to mohou rodové geny, můj táta byl široko daleko...

Mnoho Rusů v sobě skrývá ukřivděného a žlučovitého Rusáka, říká cestovatel

Premium Na východě leží obrovská země, kterou jsme ještě před 30 lety museli povinně milovat. Fero Richard Hrabal-Kronďák ji...

Správnou technikou dýchání můžeme předejít i bolesti zad, radí fyzioterapeut

Premium Dýchání je provázané s tím, jak se člověk cítí. „Propojení dechu a emocí je neuvěřitelné,“ říká uznávaný fyzioterapeut...

Zmrzlinová mapa Česka. Přinášíme čtyřicet tipů, kde si dát blaho v kornoutu

Premium Zmrzliny jsou sladké, pikantní, plné ovoce nebo čabajkové, ze smetany či veganské, ale vždy řemeslně připravené a...

  • Další z rubriky

Soutěžnímu grilování kralovalo hovězí, výběr doplnila famózní žabí stehýnka

Soutěž Je tu druhé kolo receptů pro grilování. Příspěvky, které dorazily během uplynulého týdne, výrazně dávaly přednost...

Dva stejné bůčky, dvě rozdílné chuti. Kuchaři čarovali na grilu

Zauzený přírodní bůček s bylinkami, dobrou solí a pepřem nebo experimentální úprava boku s japonskou omáčkou teriyaki?...

Rané brambory si nepleťte s novými. Nikdy je neskladujte v lednici

Rané brambory jsou něco jiného než nové. Ty se na rozdíl od raných sklízejí v plné zralosti a jsou to brambory jiné...

Prostě čepované. Jak na výčepní zařízení? Zkontrolujte tlak a kapacitu chlazení

Premium Doba koronavirová zavřela hospody. Milovníci piva si ho tak nosili domů po kartonech plných temně zvonících plechovek,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Orgasmy předstírám. Muži to mají horší, říká pornoherečka Daisy Lee

Karolína Urbanová (23), známá pod uměleckým jménem Daisy Lee, patří k nejznámějším českým pornoherečkám. Dcera bývalé...

Podtrženo, sečteno, potvrzeno, říká Vondráčková o vztahu s Vojnarem

Zpěvačka Lucie Vondráčková (41) má nový vztah. Informoval o tom web Expres.cz, podle kterého je jejím novým partnerem...

Zemřel herec Vladimír Marek, roky bojoval s rakovinou

V nedožitých 70 letech zemřel ve čtvrtek divadelní, muzikálový i televizní herec Vladimír Marek. Podle Blesk.cz se od...

Dubrovník se konečně připojil ke zbytku země, most se vyhýbá Bosně

Připevněním posledního segmentu budovaného mostu na poloostrov Pelješac se ve čtvrtek spojila dosud oddělená oblast...

Teď už se nestává, že bych si místo peněz odvezl auto, říká podnikatel

Táta Ivo byl původně horníkem, syn stejného jména automechanikem. Hned po revoluci skočili rovnýma nohama do podnikání...