Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně propečené, ale nikoliv vysušené, připomíná týdeník 5plus2.
Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl...

Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl spočívá v tom, vědět, kde říznout, a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. | foto: FTV Prima

„Vždy kupujte chlazenou drůbež. Nejlepší jsou domácí, bio, s kontrolovatelným původem a francouzská kuřata,“ radí šéfkuchař Radek David, který vede například restaurace Babiččina zahrada a La Veranda.

U většiny drůbeže (krůta, kuře, perlička) platí, že musí být upečená well done, abychom zabránili možné nemoci salmonelózy. Kachní prsa můžete grilovat na úpravu medium.

Které části jsou nejvhodnější

Z kuřat jsou nejvhodnější na grilování stehna nebo vrchní část stehen - paličky, pak křidélka a až nakonec prsa. Proč prsa jako poslední? 

„Je to libová část masa a po ugrilování bývá sušší než stehna. Prsa nenaklepávejte, ale nechte je v celku,“ radí David.

Maso solte až po ugrilování. Při grilování velkých kusů v celku používejte nepřímé grilování, tedy že drůbež je uprostřed a okolo jsou uhlíky. 

Po ugrilování nechte maso tři minuty odstát. Pokud je drůbež grilovaná v celku, tak klidně 10 minut pod alobalem.

Jak zjistit, jestli je maso upečené, když nemáte teploměr? „Zkuste v silnější části maso naříznout ke kosti. Pokud z něj vytéká narůžovělá šťáva, tak grilujte dál, pokud je šťáva čirá, je už hotovo,“ doporučuje šéfkuchař.

Kuře „naplacato“ s chřestem podle Zdeňka Pohlreicha

Pokud jste přesvědčení, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás vyvede z omylu. Celý fígl spočívá v tom vědět, kde říznout a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. 

Jeho potření suchou grilovací směsí koření, kterou si sami připravíte v hmoždíři, už je pak dílem okamžiku. A kuřátko může celé na gril. Spolu se zeleným chřestem, který je ideální sezonní přílohou. Na bílý chřest v tomto případě zapomeňte, ten se musí vařit. 

Na videu přesně uvidíte, jak na přípravu kuřete před grilováním:

27. května 2016

Postup: 

Očištěné kuře ostrým nožem jednoduše rozkrojíme u páteře a jakoby rozdělíme na polovic, což dovolí, abychom ho krásně rozevřeli a dostali se „dovnitř“. Pak ho ostrým nožíkem zbavíme většiny kostí. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Pokud v něm nějaké kosti zůstanou, nevadí. Například stehýnka stačí podél kosti naříznout a také jakoby rozevřít do plochy. 

Grilovací směs si sami připravíme v hmoždíři, ať se krásně rozvoní. Smícháme v něm a nasucho podrtíme římský kmín, obyčejný kmín, kousek skořice, pár chilli papriček, ideálně jalapeňos, trochu kayenského pepře, sůl a dva lístky bobkového listu, přidat můžeme i sušený česnek. 

Touto směsí kuře z obou stran potřeme a můžeme ho položit – kůží dolů – na rozpálený gril. Přikryjeme a hlídáme, ať neprošvihneme správný čas na jeho otočení. 

Během grilování ho také můžeme pokapat citronovou šťávou – získá na lehkosti i na chuti. Suché nebude, protože až ho otočíme, tuk uvolněný zpod kůže bude protékat do masa. 

Obecná rada pro grilování steaků

Podle minut se u grilování orientovat nemůžete, protože každé maso se peče jinak. Nejlepší je do steaku šťouchnout a posoudit jeho měkkost.

Tato rada je k nezaplacení zvláště při grilování hovězích steaků: porovnejte ho s měkkostí svalu pod palcem své ruky, když se palcem dotýkáte jednotlivých prstů. 

  • RARE: Spojte palec a ukazovák. Bříško pod palcem je tak měkké jako krvavý steak. 
  • MEDIUM: Spojte palec a prostředníček. Teď máte měkkost středně propečeného steaku. 
  • WELL DONE: Spojte palec a malíček. To je nejtužší stupeň. Rychle ho sundejte, nebo se přesuší.

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

Kachní prsa jsou hitem všech letních grilovaček. Omáčka je vystřelí do nebe

Kachní prsa s hořčično-medovou omáčkou a bramborovými dukátky

VIDEO Dnešní recept potěší všechny milovníky kachen a grilovací nadšence. V dalším dílu akademie vám...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tajemství černých děr v oceánu i golfského proudu. Objevte záhady přírody

8. května 2024

Naše domovská planeta Země, na které žijeme a vyvinuli jsme se jako druh, ukrývá stále spousty...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...