Chleba se semínky
Chleba, který peče, když nemá čas, poslala Tereza Hasmanová.
Suroviny: 100 g semínek (volba je na vás, já používám 50 g slunečnicových a 50 g dýňových), 400 g moučné směsi (opět je to vaše volba, já používám mix žitné, špaldové a chlebové pšeničné, ale můžete si to přizpůsobit podle toho, co teď seženete; s trochou žitné mouky bude mít chleba „chlebovatější“ chuť, ale být nemusí), 8 g soli, 7 g sušeného droždí a 300 ml vody pokojové teploty.
Postup: Smíchejte všechny suché ingredience v míse a nechte hníst hnětacím hákem 5 min na rychlost 1 (postupně přilévejte vodu), potom na rychlost 2 asi 5–6 min. Pokud to budete dělat v ruce, tak asi 12 min.
Potom lehce potřete nebo postříkejte rostlinným olejem (já používám kukuřičný), přikryjte a nechte kynout zhruba 90 min. v míse nebo až těsto zvětší dvojnásobně objem.
Vymažte si rostlinným olejem formu, po vykynutí těsto opět nechte chvilinku hníst (než se mísa 2× otočí v robotu) a přendejte do formy. Povrch opět lehce postříkejte nebo potřete olejem, přikryjte a nechte kynout (stejnou dobu jako pro první kynutí).
Mezitím si rozehřejte troubu na 250 °C (ideálně ohřev z horní i spodní části, ale nevadí ani horkovzduch). Po vykynutí vložte formu s těstem do trouby, při vložení zapařte (buď vložte plecháček s vodou nebo postříkejte stěny trouby vodou) a pečte 10 min.
Potom nádobu s vodou vyjměte a snižte na 230–210 °C. Pečte cca 35 min. Nakonec vyjměte chléb z formy a nechejte ho ještě péct asi 5–10 min. Upečený chléb nechejte před krájením alespoň hodinu vychladnout.