Chléb se slunečnicovým a lněným semínkem
Recept poslala Monika Gromanová.
Suroviny: 250 g žitné mouky, 250 g hladké pšeničné mouky, 300 ml vody, lžička soli, lžíce kmínu, půl kostky droždí, 2 lžíce oleje, 1 kostka cukru, vejce na potření, kmín na posypání slunečnicové a lněné semínko (dle libosti).
Postup: Do vlažné vody dáme kostku cukru, rozdrolíme droždí a necháme ho nakynout. Do mísy dáme mouku, sůl, kmín, semínka a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí.
Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Plech vymastíme sádlem, na něj položíme bochánek z vykynutého těsta a necháme přikryté utěrkou opět kynout asi 30 minut.
Předehřejeme troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme 25 minut.