Chléb z trouby s hrnkovým receptem a pivem
Recept poslal David Chmel.
Suroviny: 4 hrnky mouky (2 hrnky pšeničné chlebové hladké, 2 hrnky celozrnné – je možná i jiná kombinace), 2 lžičky kmínu, 2 lžičky soli, 1 sáček sušeného droždí, 1 hrnek vlažné vody, 1 hrnek piva (dávám Plzeň 12°), 2 lžičky octa.
Postup: Smícháme všechny suché ingredience. Pak postupně zapracováváme vodu, pivo, ocet tak dlouho dokud se nepřestane lepit. Poté přendáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Necháme minimálně 60 minut spíše však 90 minut kynout.
Vyklopíme na pomoučené prkýnko a “překládáme“ (vytahujeme prsty těsto asi 10 cm ven a přeložíme do středu bochníku). Nepřehánějte to, stačí 5–8krát.
Pokud se Vám těsto lepí na prsty, tak si je namáčejte do vody. V této fázi přendáme do pomoučené ošatky (překlady dolů) a necháme dalších 30 minut kynout.
Ve chvíli, kdy putuje chleba na druhé kynutí, zapínáme troubu na 250 stupňů (dolní/horní ohřev) a zároveň vkládáme nádobu na pečení (včetně poklice, aby se nahřála). Já mám skleněnou, ale co jsem slyšel, dá se stejně dobře použít i hrnec.
Až uběhne ona půlhodina překlopíme do rozžhavené a pomoučené pečící nádoby chleba (už ho nestlačovat jen opatrně překlopit). Ostrým nožem uděláme seshora decentní zářez a pomažeme trochou mléka s cukrem. Nepřehánět s mlékem, nebo se vám chleba připeče ke kraji nádoby.
Pečeme na 250 °C 20 min s pokličkou, pak snížíme teplotu na 200 °C, sejmeme poklici a pokračujeme dalších 20 minut. Chleba je hotový až je dutý při poklepu. Vyjměte z nádoby a nechte vychladnout. Je těžké neochutnat, ale to bolení břicha za to nestojí.