Chleba z celozrnné mouky a čerstvého sýra
Recept poslala Veronika Poláčková.
Suroviny: 400 g celozrnné špaldové mouky, 200 ml vlažné vody, 150 g čerstvého sýra, 1 sáček sušeného droždí (7 gramů), 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, lučina, ale šlo by použít i žervé bez příchuti nebo s bylinkami.
Postup: Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí a cukr. Voda nesmí na dotek pálit, jinak by zničila kvásek a chléb by nevykynul. Misku nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek (nezakrývejte).
Ve velké míse smíchejte špaldovou mouku, sůl, čerstvý sýr a také kvásek. Vypracujte pružné těsto. Někdo těsto na chleba hněte i 10 minut, ale vždycky mi stačily dvě minuty, tedy jen co je nutné na smíchání ingrediencí a chleba byl vynikající.
Těsto zakryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout. Po vykynutí těsto rozdělte na dva díly. Vyválejte z nich váleček dlouhý jako velký plech na pečení. Stačí když těsto krátce promícháte a můžete ho dát upéct. Předtím ho ale nezapomeňte pořádně zamotat. Podle potřeby těsto podsypejte moukou, aby se nelepilo.
Dejte je vedle sebe, začátek trochu zmáčkněte, aby u sebe držel a pak zamotejte. Konce také zmáčkněte k sobě, aby se chleba nerozmotal. Aby konce dobře držely, můžete těsto před spojením potřít malým množstvím vody, funguje to jako lepidlo.
Chleba opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Musela jsem ho dát na šikmo, jinak by se nevešel na plech. Pečte v předehřáté troubě na 210 °C 20 minut, na středním roštu. Chleba je upečený, když je po vytáhnutí špejle čistá. Ke konci můžete na chvilku zapnout větráček nebo horní ohřev, aby měl chleba pěkně hnědou kůrku.