Čtvrtek 28. května 2020, svátek má Vilém
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 28. května 2020 Vilém

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

aktualizováno 
V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je například hromadné šití roušek nebo pečení domácích housek a chleba.

Až vložíte plech do trouby, stříkněte dovnitř zhruba decilitr vody a rychle zavřete dvířka. Po deseti minutách ztlumte troubu zhruba na 150 °C a dopékejte asi půl hodiny. | foto: Marek Burza

„Vidím to třeba na svém facebooku u videí s pečením, v podstatě celý den nedělám nic jiného, než odpovídám na dotazy,“ říká Martin Kuciel alias pan Cuketka, který je jedním ze spolutvůrců webu PečemPecen, který se stal jakýmsi chrámem pro pro sdílení chlebového kvásku mezi lidmi. 

Fotogalerie

Navíc je hlasatelem myšlenky, že kvalitní kvasový chléb lze upéct i doma, a nemusejí se kupovat průmyslové náhražky zvané konzumní chléb (nebo podobně).

O založení webu jsme psali zde už před lety, dodnes funguje, a zhruba před dvěma roky doznal jen lehkého designového omlazení. Důležité je, že funguje i jako rozcestník, který vás dovede nejen k nákupu kvasu samotného, ale i k základním receptům na upečení chleba i radám, jak se starat o kvas, který není třeba vyvádět opakovaně, ale může žít po léta (jak se o něj starat, najdete zde).

Základem je kvásek

Pokud podle kváskové mapy nemáte žádný poblíž k odebrání od někoho z dobrovolníků, nemusíte smutnit. S trochou štěstí ho zvládnete vyvést i vlastními silami z žitné mouky, použít lze však i pšeničnou. 

Do vyšší nádoby s víkem (třeba čtyřlitrové zavařovačky) dáte jednu sklenici (dvě deci) žitné mouky a zalijete sklenicí a půl vlažné vody. Rozmícháte, přiklopíte víčkem nebo zakryjete mikrotenem a necháte při pokojové teplotě stát. 

Další den přidáte druhou sklenici žitné mouky a znovu sklenici vlažné vody. Třetí den opět sklenici žitné mouky, ale už jen půl sklenice vody. Totéž čtvrtý den. 

Přidané suroviny vždy zamíchejte. Nádoba musí být přikryta (vůně kvasící hmoty přiláká octové mušky). Pátý den by měl být kvásek připraven pro použití. Bude řidší konzistence, zkypřený bublinkami oxidu uhličitého, jemně nakyslé vůně připomínající chlebové těsto.

Posílejte recepty a fotografie, jak pečete

Hlavně si jednotlivé fáze hlídejte. Když jsme podobně experimentovali, podařilo se nám „vydělat si“, když jsme hledali teplé místo a sklenici jsme uložili na internetový modem. Jak to dopadlo, si můžete přečíst tady. Ale v domě nebo bytě, kde v těchto dnech nejspíš stále někdo je, máme šanci kvásek uhlídat.

Žitný kvásek si můžeme uchovat tak, že si vždycky třeba dvě lžičky schováme do lednice v malé skleničce, kde vydrží živý týden až dva. Se zbytkem můžeme nakládat podle potřeby. 

Už můžeme péct chleba

Kvasový chleba potřebuje trošku více času než ten z obyčejného droždí. Ne že by byl pracný, ale potřebuje trochu plánování. Ideální je začít v podvečer dne, kdy se chystáte péct.

Do hnětací mísy robota dejte asi dvě kávové lžička kvásku, přisypejte 140 gramů chlebové žitné mouky, nalijte zhruba 140 mililitrů vody a promíchejte. Zakryjte fólií a nechejte do rána uležet.

Pokud jste ve fázi, kdy pečete už po několikáté, odeberte pár lžiček kvásku pro příště. Nyní se můžete pustit do vlastního těsta. Přidejte kmín, sůl a nalijte vlažnou vodu. Původní recept počítá zhruba s 150 ml vody a 150 g pšeničné mouky. 

Tak však vznikne jen malý půlkilový bochníček. Poměry si můžete upravit podle svého uvážení a velikosti požadovaného bochníku. Jen je potřeba mít na paměti, že každá mouka se chová trochu jinak, takže experimentování se nevyhnete, takže možná raději začněte malým bochníkem. A začnete míchat a postupně přisypávat mouku.

Těsto má při míchání ideální konzistenci v okamžiku, kdy se začne odlepovat od stěn, na dně klidně ještě může držet. Kdybyste přidávali mouku ještě dál (těsto by drželo už jen na háku robota), bylo by už zbytečně příliš tuhé. Pořád by mělo být krásně vláčné a nadýchané, i když ne tekoucí. 

Když budete mít těsto hotové, opět ho přikryjte, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho můžete „vykulit“ do vymoučené ošatky a nechat dále kynout asi dvě hodiny. 

Až zvětší svůj objem tak, že pomalu „vylézá“ z ošatky, zapněte troubu na nejvyšší teplotu. Až bude trouba rozpálená, vystříkejte ji vodou – třeba pomocí  zahradnického rozprašovače na květiny, aby se vnitřní prostor zvlhčil. A zároveň opatrně chleba přendejte na plech s pečicím papírem a vložte do střední polohy trouby.

Problém je v tom, že každá domácí trouba peče trochu jinak, každopádně zkuste troubu po deseti minutách ztlumit a půl hodiny péct zhruba na 150 °C. Jenže je třeba zohlednit i velikost bochníku, abyste se stali mistrem pekařem, budete se muset stát členem pekařské komunity a pěkných pár bochníků zkazit, než se s nimi pochlubíte na sociálních sítích.

Jen počítejte s tím, že čím víc žitné nebo celozrnné mouky, tím se s těstem hůře pracuje a kyne pomaleji, takže to chce neztrácet nervy a prostě si trochu počkat.

Autor:
  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

KVÍZ: Dnes je Světový den včel. Vyzkoušejte, co o nich víte

Dvacátého května si připomínáme Světový den včel. Jsou to vyloženě obdivuhodná a pracovitá stvoření – ne nadarmo se...

Víkendová zahrada rodičů, kteří i úžasné jezírko zvládli vybudovat sami

Soutěž Nejprve si rodiče pana Michala z Prahy postavili srub, který využívají jako víkendovou chalupu. A zcela sami, případně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Z opomíjené řepy je hvězda kuchyní. Vyrobte si z ní vynikající pesto

Módní trendy neovlivňují jen svět oblečení či hudby, ale i pěstování zeleniny. Zatímco dřív řepa zůstávala ladem, dnes...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

Brambory pomáhají na bolest šíje, dráždivý kašel, pálení žáhy i revma

Agria, Antonia, Bernina, Ditta, Laura – brambory mají nejen pěkná jména, ale tahle zelenina boduje i svými...

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz