Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

  0:13aktualizováno  0:13
„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v neděli večer vrátil na obrazovku Primy s další řadou pořadu Teď vaří šéf!. A opět se v něm věnuje lehkým celodenním menu.

V televizi i v praxi osvědčený šéfkuchař jednoduše pokračuje ve vaření lehkých zdravých jídel, tedy kuchyně, které propadl zhruba před rokem. A je na něm vidět, že mu tenhle jídelníček svědčí a cítí se s ním dobře.

Jedním z jeho důležitých pravidel je, nikdy nezapomenout na snídani, která vám nastartuje den. (Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem na toto téma zde).

Podívejte se, jak šéf v rozhovoru rozebral svou závislost na cukru:

22. září 2016

Abyste tedy tělo nemělo šanci během dne vyhladovět, doporučuje šéf jako zdravý start dne nápoj z kokosové vody, kousků ananasu a chia semínek. Na dopolední přesnídávku pak omeletu s náplní z brambor, mangoldu a zakysané smetany, na oběd kachní prsa se salátem a lehkou omáčkou, k odpolední sváče křupavé avokádo s cibulovou salsou a na večeři salát ze skleněných nudlí s krevetami, koriandrem a mátou. Ideální celodenní menu podle šéfa.

Jak prakticky připravit kachní prsa, aby byla lehká a křupavá

Příprava oběda v podobě kachních prsou se salátem vypadá v Pohlreichově verzi jako to nejlehčí vaření na světě, přesto se rozhodně vyplatí sledovat pečlivě každý jeho krok. A pak si skutečně pochutnáte.

Fotogalerie

Kachní prsa koupíte i samostatně, stačí je očistit, jak to šéf radí na úvodním videu. Aby se vám maso během přípravy nestahovalo, ale pěkně rovnoměrně se propeklo, kůži neodstraňujte, jen ji nařízněte do šikmých pruhů.

Maso z obou stran opepříte, osolíte a budete úplně na sucho opékat na pánvi. Nejprve ale čistou suchou rozehřívající se pánev můžete využít na opražení nasekaných vlašských ořechů, která posléze přidáte do polníčkového salátu s rukolou.

Z rozehřáté pánve odstraňte ubrouskem případné drobečky z ořechů a kachní prsa posaďte na čistou a suchou rozpálenou pánev kůží dolů. Okamžitě se začne uvolňovat sádlo, které jim nedovolí se připéct. Z této strany nechte prsa dostatečně dlouho propékat, aby kůžička byla pěkně křupavá, jen průběžně slévejte vypečené sádlo do připravené mističky (využijete ho třeba do koláčů).

Jakmile je kůžička propečená, kachní prsa nechte opéct z druhé strany, pak je postavte na bok - prostě je otáčejte, aby se maso pěkně propeklo. Pak ho z pánve přendejte na talíř a nechte chvíli odpočinout. Sádlo z pánve slijte, zbytky z opékání masa na něm ale ponechte, připravíte na ní sladkou omáčku.

Polníčkový salát jako ideální příloha a jak na něj

Sladkou omáčku a salát si šéf připravuje, zatímco se opéká a propéká maso. Takže, na sladkou omáčku - která se ke kachnímu masu skvěle hodí - si do nádobky od mixéru připraví: lžíci rybízové a lžíci meruňkové marmelády, na kousky nakrájí tři datle pro mírný nádech exotiky, zalije to cca lžící octa z červeného vína, opepří a vše rozmixuje na kaši.

Dno stále ještě rozehřáté pánve se zbytky z opékání kachního masa zalije trochou červeného vína a nechá ho vyvařit tzv. na zrcátko, takže tam zbude jen lesknoucí se zbyteček. V tu chvíli na pánev přidá rozmixovaný sladký základ na omáčku a několik kuliček hroznového vína rozkrojených napůl a vypeckovaných, promíchá a nechá už jen maličko prohřát.

K polníčkovému salátu s rukolou a opraženými ořechy šéf přidá trochu citronové šťávy, z pánve trochu povařeného červeného vína (místo octa) a kapku olivového oleje. A rukama ho promíchá, aby byl pěkně ochucený.

K omáčce na pánvi ještě z odpočívajícího kachního masa slije šťávu, která se z něj uvolnila, a kachní prsa nakrájí napříč na úhledné plátky. Porci salátu naservíruje na talíř, poskládá na něj porci plátků kuřecích prsou s křupavou kůrčičkou a s citem pokape trochou omáčky z pánve.

Aby salát teplou omáčkou neutrpěl újmu, servíruje ji šéf zvlášť v mističce. A k tomu sklenku červeného na podporu zažívání. Protože svého „kdo neumí dobře jíst, nemůže bejt úplně šťastnej,“ se šéf drží stále (více zde).

Autor:
  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oteplování planety dělá z lesů místo plic hrobaře, dokázali i čeští vědci

Stromy v tropických lesích dovedou i při oteplení vázat velké množství oxidu uhličitého. Teplota však nesmí překročit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Z opomíjené řepy je hvězda kuchyní. Vyrobte si z ní vynikající pesto

Módní trendy neovlivňují jen svět oblečení či hudby, ale i pěstování zeleniny. Zatímco dřív řepa zůstávala ladem, dnes...

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

Korálové útesy mizí, ryby vymírají. Musíme je chránit jinak, nabádají vědci

Klimatické změny přetvářejí tropické korálové útesy od základu. Dokonce natolik, že to, co jsme se během posledních...

Tužebník nahradí acylpyrin, aniž by dráždil žaludek. Lze ho i pěstovat

Na co je tužebník jilmový dobrý, dokládá jeho lidový název zimničné koření. Roste zejména na vlhkých loukách, lesních...

Najdete na iDNES.cz