Středa 12. května 2021, svátek má Pankrác
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 12. května 2021 Pankrác

Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

  0:13
„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v neděli večer vrátil na obrazovku Primy s další řadou pořadu Teď vaří šéf!. A opět se v něm věnuje lehkým celodenním menu.

V televizi i v praxi osvědčený šéfkuchař jednoduše pokračuje ve vaření lehkých zdravých jídel, tedy kuchyně, které propadl zhruba před rokem. A je na něm vidět, že mu tenhle jídelníček svědčí a cítí se s ním dobře.

Jedním z jeho důležitých pravidel je, nikdy nezapomenout na snídani, která vám nastartuje den. (Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem na toto téma zde).

Podívejte se, jak šéf v rozhovoru rozebral svou závislost na cukru:

22. září 2016

Abyste tedy tělo nemělo šanci během dne vyhladovět, doporučuje šéf jako zdravý start dne nápoj z kokosové vody, kousků ananasu a chia semínek. Na dopolední přesnídávku pak omeletu s náplní z brambor, mangoldu a zakysané smetany, na oběd kachní prsa se salátem a lehkou omáčkou, k odpolední sváče křupavé avokádo s cibulovou salsou a na večeři salát ze skleněných nudlí s krevetami, koriandrem a mátou. Ideální celodenní menu podle šéfa.

Jak prakticky připravit kachní prsa, aby byla lehká a křupavá

Příprava oběda v podobě kachních prsou se salátem vypadá v Pohlreichově verzi jako to nejlehčí vaření na světě, přesto se rozhodně vyplatí sledovat pečlivě každý jeho krok. A pak si skutečně pochutnáte.

Fotogalerie

Kachní prsa koupíte i samostatně, stačí je očistit, jak to šéf radí na úvodním videu. Aby se vám maso během přípravy nestahovalo, ale pěkně rovnoměrně se propeklo, kůži neodstraňujte, jen ji nařízněte do šikmých pruhů.

Maso z obou stran opepříte, osolíte a budete úplně na sucho opékat na pánvi. Nejprve ale čistou suchou rozehřívající se pánev můžete využít na opražení nasekaných vlašských ořechů, která posléze přidáte do polníčkového salátu s rukolou.

Z rozehřáté pánve odstraňte ubrouskem případné drobečky z ořechů a kachní prsa posaďte na čistou a suchou rozpálenou pánev kůží dolů. Okamžitě se začne uvolňovat sádlo, které jim nedovolí se připéct. Z této strany nechte prsa dostatečně dlouho propékat, aby kůžička byla pěkně křupavá, jen průběžně slévejte vypečené sádlo do připravené mističky (využijete ho třeba do koláčů).

Jakmile je kůžička propečená, kachní prsa nechte opéct z druhé strany, pak je postavte na bok - prostě je otáčejte, aby se maso pěkně propeklo. Pak ho z pánve přendejte na talíř a nechte chvíli odpočinout. Sádlo z pánve slijte, zbytky z opékání masa na něm ale ponechte, připravíte na ní sladkou omáčku.

Polníčkový salát jako ideální příloha a jak na něj

Sladkou omáčku a salát si šéf připravuje, zatímco se opéká a propéká maso. Takže, na sladkou omáčku - která se ke kachnímu masu skvěle hodí - si do nádobky od mixéru připraví: lžíci rybízové a lžíci meruňkové marmelády, na kousky nakrájí tři datle pro mírný nádech exotiky, zalije to cca lžící octa z červeného vína, opepří a vše rozmixuje na kaši.

Dno stále ještě rozehřáté pánve se zbytky z opékání kachního masa zalije trochou červeného vína a nechá ho vyvařit tzv. na zrcátko, takže tam zbude jen lesknoucí se zbyteček. V tu chvíli na pánev přidá rozmixovaný sladký základ na omáčku a několik kuliček hroznového vína rozkrojených napůl a vypeckovaných, promíchá a nechá už jen maličko prohřát.

K polníčkovému salátu s rukolou a opraženými ořechy šéf přidá trochu citronové šťávy, z pánve trochu povařeného červeného vína (místo octa) a kapku olivového oleje. A rukama ho promíchá, aby byl pěkně ochucený.

K omáčce na pánvi ještě z odpočívajícího kachního masa slije šťávu, která se z něj uvolnila, a kachní prsa nakrájí napříč na úhledné plátky. Porci salátu naservíruje na talíř, poskládá na něj porci plátků kuřecích prsou s křupavou kůrčičkou a s citem pokape trochou omáčky z pánve.

Aby salát teplou omáčkou neutrpěl újmu, servíruje ji šéf zvlášť v mističce. A k tomu sklenku červeného na podporu zažívání. Protože svého „kdo neumí dobře jíst, nemůže bejt úplně šťastnej,“ se šéf drží stále (více zde).

Autor:
  • Nejčtenější

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Existuje pět typů majitelů koček, tvrdí vědci. Ke kterému patříte vy?

Premium Pokud máte doma kočku, určitě se poznáte v jednom z pěti typů chovatelů, které popsali vědci z univerzity v anglickém...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítězný snímek Czech Nature Photo, kosáci Igora Mikuly, vznikl na toaletě

Oceněné fotografie pátého ročníku prestižní soutěže vyhlásila porota prostřednictvím online přenosu na sociálních...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Dveře, odpady, voda, chemie. Jak předcházet drobným domácím katastrofám

I když by se mohlo zdát, že domácí prostředí skýtá větší bezpečí než pobyt venku, ani v domě či bytě se lidé nevyhnou...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby

Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného ovoce. Dokonce by...

Čistá podlaha včetně všech rohů? S mopem Vileda Spin & Clean to zvládnete snadno
Čistá podlaha včetně všech rohů? S mopem Vileda Spin & Clean to zvládnete snadno

Přihlaste se o testování lehkého a praktického mopu od Viledy Spin & Clean. Zaujme nejen kulatou rotační hlavou, ale hlavně pak unikátní konstrukcí...

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Své důchodové konto si nehlídal. Dostane tak od státu nižší penzi

Kontrolujete si pravidelně své důchodové konto, které vede Česká správa sociálního zabezpečení. Hlídejte si také, zda...

Havlové je po očkování špatně. Nerada jsem se podřídila celku, napsala

Dagmar Havlová (68) se fanouškům na sociálních sítích svěřila s tím, že jí momentálně není dobře. Po první dávce...

Největší realitka chystá hromadné aukce bytů. Ceny zvýšíme o statisíce, tvrdí

Společnost M&M Reality začíná ve čtvrtek streamovat aukce svých nemovitostí. Největší tuzemská realitní kancelář tím...

Udělal chybu, bude pykat, říká moderátorka Křížková o manželově trestu vězení

Modelka a moderátorka Lucie Křížková (36), rozená Váchová, se na Instagramu svěřila s překvapivou novinkou z osobního...