Podívejte se na přípravu marmelády z červených cibulek krok za krokem

aktualizováno 
Češi dovedou zavařit téměř vše, tak proč k zásobám ve spíži nepřidat i vynikající marmeládu z cibule?

Italská cibulová marmeláda (marmelatta di cipolle di tropea) je v podstatě čatní s lákavou konzistencí i barvou zavařeniny z červeného ovoce. Její jedinečnou chuť nejvíce oceníte v kombinaci s chutí zralých sýrů či grilovaného masa.

Recept na cibulovou marmeládu

Budete potřebovat 1 kg červených cibulek, 1 panáka koňaku, 2 dl bílého vína, 300 g cukru krupice, 300 g třtinového cukru, 2 bobkové listy a 2 až 3 hřebíčky.

Červenou cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky.

Červenou cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky.

Pokrájenou červenou cibuli zalijte v misce koňakem i vínem.

Pokrájenou cibuli zalijte v misce koňakem i vínem.

Přisypte oba druhy cukru.

A přisypte oba druhy cukru.

Červené cibulky oloupejte, pokrájejte na měsíčky a v misce zalijte koňakem a bílým vínem. Přidejte bobkový list, hřebíčky a přisypte oba druhy cukru.

Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Misku překryjte fólií a nechte cibuli v ledničce přesně 6 hodin marinovat.

Vše důkladně promíchejte, misku překryjte fólií a nechte směs v ledničce 6 hodin marinovat.

Vše důkladně promíchejte, přikryjte fólií a nechte v lednici přesně šest hodin marinovat, ani o minutu déle.

Po šesti hodinách marinování přendejte směs do kastrólku.
Na mírném plameni nechte směs 30 minut bublat za občasného jemného promíchání.
Na mírném plameni nechte směs 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání; až zhoustne a vytvoří se sirup.

Po šesti hodinách marinování přendejte směs do kastrólku a na mírném plameni nechte zhruba 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání.

Pak všechno – kousky cibule, usazený cukr i šťávu – přendejte do kastrůlku. Na mírném plameni nechte směs 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání. Marmeláda za tu půlhodinku zredukuje na poměrně hustou hmotu, spojenou krásným voňavým sirupem.

Chcete-li hotovou cibulovou marmeládu skladovat, můžete ji přendat do sklenic, zavíčkovat a sterilovat.

Chcete-li hotovou cibulovou marmeládu skladovat, můžete ji přendat do sklenic, zavíčkovat a sterilovat.

Hotovou cibulovou marmeládu podávejte vychlazenou, případně ji naplňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte. Klidně vám pak rok vydrží. Podává se ke zralejším sýrům, jako je třeba parmazán či pecorino, nebo k masu.

Další inspiraci pro své vaření můžete načerpat dnes v nedělní podvečer na televizi Prima, kde bude Ital Emanuele Ridi připravovat nejen tuto cibulovou marmeládu, ale i tagliatele se špekem a kapustou či marinovanou vepřovou kotletu na mléce.


Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Najdete na iDNES.cz