Mirka van Gils Slavíková | foto: Shutterstock

Češi doma pečou často lépe než v cukrárnách, říká cukrářka van Gils Slavíková

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Když mi někdo řekne, že je výrobek moc sladký, tak ho pošlu k řezníkovi, směje se cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která je držitelkou prestižního ocenění Professeur en Sucre d’Art. Procestovala svět a pekla dorty třeba pro Nelsona Mandelu, Daniela Craiga nebo Karla Gotta. Má díky cukrařině sladký život? A jaké cukroví nebude chybět na její štědrovečerní tabuli?

Možná zbytečná otázka, ale máte ráda sladké? Ještě stále?
Samozřejmě že mám, i když omezeně. Nemůžu vypíchnout jednu dobrůtku, protože jich je opravdu mnoho. Spíše mám období, ve kterých vede nějaký dezert. Nyní je to perníkový dort z mé nové knihy Famózní! Od babičky.

Hovory na talíři

V cukrařině jste dosáhla absolutního vrcholu a získala jste prestižní tituly i ocenění v zahraničí. V čem jste se dokázala odlišit od ostatních?
Fantazií, sněním a plněním snů. Ale asi také houževnatostí, zvídavostí a potřebou být kreativní. Ráda tvrdím, že úspěch je přímo úměrný našim výkonům. Nemyslím si však, že jsem nějak výjimečná, jen se všemu věnuji naplno a s radostí.

Mám za sebou nejeden unikátní dort. Třeba jachtu – asi metr dlouhou – podle skutečné.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hovory na talíři