Pražské gorily recyklují PETky, Ajabu si ubrání barel i před Richardem

  14:20
PET lahve jako praktická pomůcka nejsou pro gorily v Zoo Praha žádnou novinkou, chovatelé je tu pro zabavení zvířat, tzv. enrichment, už nějaký čas používají. A protože vždy skrývají něco k snědku, každá z goril udělá maximum, aby je získala pro sebe. I ten nejmenší, čtyřletý Ajabu.

Do malých lahví jim v horkých dnech chovatelé dávají rozmixované okurky, což je ideální osvěžení, něco jako okurková limonáda. Do velkých barelů většinou poschovávají do dřevité vlny speciální sušenky pro listožravce.

„Do malých PETek gorily opravdu výjimečně dostávají také přesnídávku, ta je ovšem příliš sladká. Častěji v nich nacházejí vločky, hrst rozinek či speciální granule,“ popisuje vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Hlavolamy s pamlsky nutí gorily přemýšlet

Gorilí samec Richard s jednoduchým kongem skrývajícím rozinky. Na to stačil...
Nuru se pokoušel dostat k rozinkám uvnitř konga i jazykem.
Samice Kijivu byla první ze skupiny, která přišla na to, jak se k piškotům v...
K rozinkám schovaným ve velkém kongu se díky otvorům gorily dostaly. V uzavřené...

A dodává, že pokud gorilám dojde trpělivost v marné snaze dostat dobroty z PET lahve ven, neváhají ji rozkousat, nebo ji prostě s pomocí zubů roztrhat. V žádném případě však nehrozí, že by si přitom nějak ublížily.

PETky si v horkých dnech užíval hlavně Nuru, chodil a sbíral lahvičky jednu za druhou a nevěděl, kterou vypít dřív, jak je vidět na videu.

Nejmenší Ajabu se sice šťávy z okurek také rád napil, ale se zbytkem obsahu lahve si spíš hrál. Přestože je jako čtyřletý z celé gorilí skupiny nejmenší, je velmi průbojný a pokaždé se mu podaří něco z enrichmentu nejen ukořistit, ale také si to ubránit. Třeba barel se sušenkami schovanými v dřevitce si dokonce uhájí i před stříbrohřbetým samcem Richardem, jak je vidět na úvodním videu. 

Svého gorilího tátu totiž dobře zná, takže stejně jako jeho starší bratři Kiburi a Nuru ví, že když s kořistí zdrhne na vyvýšená místa, má vyhráno. Taková  místa, jako jsou třeba schody do povodňové věže, totiž Richard nemá rád. 

Nejen u goril se něco děje každý den

K tomu mívají gorily venku každý den rozhozené kousky zeleniny a v pavilonu větve k okusu, takže si všichni přijdou na své. V horku někdy na zchlazení dostávají i zmrzlinu, sprchu zase mají k dispozici uvnitř pavilonu. 

Gorilí instruktáž, jak se správně osprchovat

Právě venkovní výběh je úžasným místem, kde se dají gorily při návštěvě zoo krásně pozorovat. O zářijových víkendech jsou navíc ve 12:30 u pavilonu setkání s chovateli, od nichž se toho o životě goril nížinných spoustu dozvíte.

Pozvání na Den supů a kondorů v sobotu 5. září

Pro své návštěvníky má Zoo Praha na tento den připravený celodenní program: ptačí oslavence uvidí během krmení, dostanou dárky, na soutěžních stanovištích se o nich dozví řadu zajímavostí. Pro děti je připravena řada her. 

V sobotu 5. září 2020 se v Zoo Praha slaví Mezinárodní den supů a kondorů. Na...
V sobotu 5. září 2020 se v Zoo Praha slaví Mezinárodní den supů a kondorů. Na...
Autoři:

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025