Není olej jako olej. Dle šéfkuchařů má každý tuk či olej svůj „kouřový bod“, tedy teplotu, při níž se začne pálit. Ta se ale u jednotlivých výrobků liší.
Mezi největší citlivky na teplo patří máslo, které se začne při smažení rychle přichytávat na pánev. O poznání lépe je na tom sádlo, jež bude tepelně odolné až do 180 °C. Podle statistik však Češi většinou používají na vaření a smažení rostlinné oleje. Víte, který na co vzít?
Na kvalitním extra panenském olivovém oleji nesmažte. Vyhazujete peníze |
Olivový je taková holka pro všechno
Patří mezi nejzdravější druhy olejů. Až ze 75 % ho tvoří mononenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselina olejová, která se řadí k nejzdravějším tukům. Pravidelná konzumace olivového oleje snižuje hladinu cholesterolu v krvi a chrání srdce. Výzkumy navíc prokázaly, že má dobrý vliv na paměť, koncentraci a jiné kognitivní funkce.
Díky vysokému kouřovému bodu 191 až 242 °C ho můžete použít jak na vaření a smažení, tak i při přípravě salátů. Výborně chutná v kombinaci se zeleninou, těstovinami nebo masitými pokrmy.
Řepkový - na pánev i do salátů
Existují dva druhy řepkového oleje. Za studena lisovaný, který je vhodný do salátů a obsahuje vitaminy A, E, K. Jeho nevýhodou ale je, že má poměrně nízký kouřový bod, a proto není úplně vhodný na smažení.
Rafinovaný řepkový olej oproti němu není tak výživově bohatý. Jeho předností je zato odolnost vůči připálení. Můžete na něm vesele smažit řízky, karbanátky nebo zeleninu až do 240 °C. Chcete-li, aby vám dlouho vydržel, skladujte ho výhradně v temnu. Je extrémně citlivý na světlo!
Včely u nás postupně vymírají, může za to chemie, tvrdí entomolog Straka |
Kokosový - s puncem exotiky
Nádherně voní po kokosu. Díky kouřovému bodu 177 až 200 °C ho můžete použít do studené i teplé kuchyně. Nejlépe se hodí na smažení palačinek nebo restování zeleniny. Mimo to obsahuje spoustu výživných látek, které vám dodají pořádný balík energie.
Není olej jako olej. Každý je dobrý na něco |
Výhodou kokosového oleje je, že neobsahuje cholesterol. Přírodní léčitelé si ho považují kvůli antibakteriálním i antimykotickým vlastnostem. Kokosový olej navíc „popíchne“ líný metabolismus, což je jeho příjemný bonus.
Návod na bylinkové masti z kokosového oleje, které lze používat jako krémy, je velice jednoduchý a můžete ho zhlédnout na videu:
19. srpna 2014 |
Slunečnicový, ideál do pomazánek
Tento druh oleje se používá zhruba v 66 procentech českých domácností, jeho hlavní doménou je paradoxně studená kuchyně.
Kuchaři ho doporučují zakomponovat do zálivek, marinád či těst na pečení.
V žádném případě na něm ale nesmažte! Při žáru nad 180 °C má tendenci se přehřívat, přepalovat se a oxidovat. V takovém oleji pak vzniká řada zdraví škodlivých látek, jež společně se smaženou pochoutkou „natáhnete“ do sebe.
Slunečnicový olej je proto vhodný na přípravu salátů, pomazánek a smoothie.
Co stojí za zkoušku
Avokádový olej: Obsahuje hodně draslíku, vitaminu B6, E a C. Napomáhá snižovat cholesterol v krvi a příznivě ovlivňuje krevní tlak. Díky bodu zakouření 270 °C se hodí do teplé i studené kuchyně.
Dýňový olej: Má nízký bod zakouření 140 °C, takže se vůbec nehodí do teplé kuchyně. Podle výživových expertů jde o vitaminovou bombu. Dýňový olej je plný mastných kyselin, chlorofylu, vitaminu E a zinku.
Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout |