Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Na kvalitním extra panenském olivovém oleji nesmažte. Vyhazujete peníze

aktualizováno 
Televizní kuchaři zacházejí s extra panenským olivovým olejem, jakoby vlastnili olivové plantáže. Experiment vědců z Kalifornské univerzity ale ukázal, že tepelnou úpravou se dokonale smazaly chuťové rozdíly mezi drahým extra panenským a levným olivovým olejem. Oba po tepelné úpravě chutnaly stejně "smaženě".

Opravdu kvalitním, extra panenským olivovým olejem, zakápněte až hotové jídlo | foto: Profimedia.cz

Fanoušci nejdražšího oleje vyzdvihují především jeho vynikající chuť a skutečnost, že je jeden z nejzdravějších pro náš organismus. Existuje ale rozdíl mezi smažením na olivovém nebo jakémkoliv jiném rostlinném oleji?

Podle listu The New York Times se na tuto otázku pokusili odpovědět vědci z Kalifornské univerzity. Především je zajímalo, zda opravdu existuje rozdíl mezi smažením na kvalitním extra panenském oleji (extra virgin) a mnohem lacinějším, obyčejným olivovým olejem z pokrutin.

Test ukázal, že vysoké teploty zkazí i ten nejkvalitnější olej

Kalifornští vědci postupně vystavovali oleje vysokým teplotám a zaznamenávali rozdíly v jejich chuti před a po smažení. Podle nich se tak snadno pozná, jestli se extra panenský olivový olej po smažení liší od těch levnějších i něčím jiným, než jen mnohem vyšší cenou.

V testu použili čtyři různé olivové oleje, jeden velice levný z pokrutin s nepříliš výrazným aroma a tři extra panenské, lisované za studena.

Před testem neměli odborníci problém rozeznat kvalitní olej od obyčejného. Dva ze tří extra virgin olejů byly opravdu kvalitní, ve třetím však byly cítit zkvašené olivy, což je už samo o sobě špatné. Je důležité naučit se rozeznat správnou vůni “extra virgin”. Může se samozřejmě měnit podle konkrétní várky oliv, nikdy by však neměla být zkvašená nebo kyselá.

Poté vědci vystavili všechny testované oleje vysoké teplotě. Jejich chuť i vůně se dramaticky změnily. Všechny byly cítit i chutnaly stejně "smaženě". Obyčejný olivový z pokrutin i extra panenské olivové oleje se od sebe téměř nelišily. Extra virgin tak ztratil většinu toho, co jej činí tak drahým.

Tipy, jak si užít kvalitní extra virgin

  • Pokud chcete, aby jídlo chutnalo po opravdu kvalitním olivovém oleji, klidně ho usmažte například na některém z levnějších olejů a před servírováním pouze zakápněte extra panenským.
Aby jídlo chutnalo po opravdu dobrém olivovém oleji, stačí ho zakápnout Na tepelné úpravy můžete použít v podstatě jakýkoliv rostlinný olej

Na tepelné úpravy můžete použít v podstatě jakýkoliv rostlinný olej, kvalitním extra virgin zakápněte až hotové jídlo

  • Především je důležité zapamatovat si, že všechny oleje jsou velmi citlivé na světlo, teplo a vzduch a tím se řídit. Nakonec je v podstatě jedno, jestli používáte ke smažení olej olivový, arašídový nebo slunečnicový. Pokud ho špatně a dlouho skladujete, ztrácí chuť a stává se nepoživatelným.
  • Vyberte si kvalitní extra panenský olivový olej, který chutná vám a skladujte ho na opravdu tmavém a chladném místě. Pečlivě ho zavírejte a na jeho "vystavování" na kuchyňské lince zapomeňte.
  • Vyplatí se kupovat menší balení, které dříve spotřebujete. Před každým použitím k oleji rovněž přičichněte, jestli se už nezkazil.
Autoři:
  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oteplování planety dělá z lesů místo plic hrobaře, dokázali i čeští vědci

Stromy v tropických lesích dovedou i při oteplení vázat velké množství oxidu uhličitého. Teplota však nesmí překročit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Radek Kašpárek umí i po Skypu. S redaktorkou vařil pórkovou polévku

Premium Obavy z toho, že člověk musí prodat kravku a zastavit dům, aby se mohl najíst v michelinské restauraci, se snaží...

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

Korálové útesy mizí, ryby vymírají. Musíme je chránit jinak, nabádají vědci

Klimatické změny přetvářejí tropické korálové útesy od základu. Dokonce natolik, že to, co jsme se během posledních...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

Vodafone měl masivní výpadek. Hodiny nefungovaly prakticky žádné služby

Lidé po celém Česku zaznamenali ve čtvrtek odpoledne výpadky služeb Vodafonu včetně bývalých služeb UPC, ať už šlo o...

Museli jsme prodat chalupu. Dcera se rozvádí a potřebuje peníze, říká Žilková

Veronika Žilková opustila minulý měsíc v Izraeli svého manžela Martina Stropnického a vrátila se do Česka. Její maminka...

Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova

Zpěvačka a porotkyně SuperStar Monika Bagárová (25) je maminkou. Se šťastnou novinkou se pochlubila fanouškům na...

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

Zrušení daně z nabytí nemovitosti budí rozpaky. Kdo na něm vydělá?

Vláda schválila zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti výměnou za zrušení odpočtů úroků u úvěrů na bydlení z...