Sobota 25. března 2023, svátek má Marián
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 25. března 2023 Marián

Na kvalitním extra panenském olivovém oleji nesmažte. Vyhazujete peníze

Televizní kuchaři zacházejí s extra panenským olivovým olejem, jakoby vlastnili olivové plantáže. Experiment vědců z Kalifornské univerzity ale ukázal, že tepelnou úpravou se dokonale smazaly chuťové rozdíly mezi drahým extra panenským a levným olivovým olejem. Oba po tepelné úpravě chutnaly stejně "smaženě".

Opravdu kvalitním, extra panenským olivovým olejem, zakápněte až hotové jídlo | foto: Profimedia.cz

Fanoušci nejdražšího oleje vyzdvihují především jeho vynikající chuť a skutečnost, že je jeden z nejzdravějších pro náš organismus. Existuje ale rozdíl mezi smažením na olivovém nebo jakémkoliv jiném rostlinném oleji?

Podle listu The New York Times se na tuto otázku pokusili odpovědět vědci z Kalifornské univerzity. Především je zajímalo, zda opravdu existuje rozdíl mezi smažením na kvalitním extra panenském oleji (extra virgin) a mnohem lacinějším, obyčejným olivovým olejem z pokrutin.

Test ukázal, že vysoké teploty zkazí i ten nejkvalitnější olej

Kalifornští vědci postupně vystavovali oleje vysokým teplotám a zaznamenávali rozdíly v jejich chuti před a po smažení. Podle nich se tak snadno pozná, jestli se extra panenský olivový olej po smažení liší od těch levnějších i něčím jiným, než jen mnohem vyšší cenou.

V testu použili čtyři různé olivové oleje, jeden velice levný z pokrutin s nepříliš výrazným aroma a tři extra panenské, lisované za studena.

Před testem neměli odborníci problém rozeznat kvalitní olej od obyčejného. Dva ze tří extra virgin olejů byly opravdu kvalitní, ve třetím však byly cítit zkvašené olivy, což je už samo o sobě špatné. Je důležité naučit se rozeznat správnou vůni “extra virgin”. Může se samozřejmě měnit podle konkrétní várky oliv, nikdy by však neměla být zkvašená nebo kyselá.

Poté vědci vystavili všechny testované oleje vysoké teplotě. Jejich chuť i vůně se dramaticky změnily. Všechny byly cítit i chutnaly stejně "smaženě". Obyčejný olivový z pokrutin i extra panenské olivové oleje se od sebe téměř nelišily. Extra virgin tak ztratil většinu toho, co jej činí tak drahým.

Tipy, jak si užít kvalitní extra virgin

  • Pokud chcete, aby jídlo chutnalo po opravdu kvalitním olivovém oleji, klidně ho usmažte například na některém z levnějších olejů a před servírováním pouze zakápněte extra panenským.
Aby jídlo chutnalo po opravdu dobrém olivovém oleji, stačí ho zakápnout Na tepelné úpravy můžete použít v podstatě jakýkoliv rostlinný olej

Na tepelné úpravy můžete použít v podstatě jakýkoliv rostlinný olej, kvalitním extra virgin zakápněte až hotové jídlo

  • Především je důležité zapamatovat si, že všechny oleje jsou velmi citlivé na světlo, teplo a vzduch a tím se řídit. Nakonec je v podstatě jedno, jestli používáte ke smažení olej olivový, arašídový nebo slunečnicový. Pokud ho špatně a dlouho skladujete, ztrácí chuť a stává se nepoživatelným.
  • Vyberte si kvalitní extra panenský olivový olej, který chutná vám a skladujte ho na opravdu tmavém a chladném místě. Pečlivě ho zavírejte a na jeho "vystavování" na kuchyňské lince zapomeňte.
  • Vyplatí se kupovat menší balení, které dříve spotřebujete. Před každým použitím k oleji rovněž přičichněte, jestli se už nezkazil.
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zpřístupnili kocourovi krmítko a divili se, že nestíhají dělat hrobečky

Ano, na jedenáctiměsíčního kocourka mainské mývalí kočky sice může majitelka nahlížet jako na miminko, ale šelmu v něm...

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Mláďata klamou názvem. Víte kdo je kdo ve zvířecí říši?

Je jaro a fauna se pomalu probouzí k aktivitě, začínají námluvy napříč celou živočišnou říší. Jestli chcete...

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel František Prosecký, velký bystřický sběratel s tatrováckým srdcem

Rodina a přátelé se jen těžko vyrovnávají se zprávou o úmrtí Františka Proseckého z Bystřice nad Pernštejnem. Známý...

Finsko není mistr světa ve vzdělání. Naopak. Mýtus, který trval 20 let, padá

Premium Ještě nedávno se do Finska jezdilo jako na safari, aby jiné země okoukaly tajemství tamního školství, nejlepšího na...

Revma vzniká v plicích. Nyní došlo ke zlomu v léčbě, říká profesor Vencovský

Premium Bolest, ztuhlost, otoky a deformace kloubů, především na rukou. Tak si většina lidí představuje revmatoidní artritidu,...

V Česku neměl šanci, v cizině metastázy zmizely. Léčbu hradí pojišťovna

Premium Na rakovinu prostaty umírá v Česku asi 1 500 mužů ročně. Když vyčerpají všechny metody léčby, nezbývá jim než čekat na...

Fígl na plnění dvojctihodných koláčů má Maršálek od Francouzů

Také jste vždycky přemýšleli, jak se asi dělají koláče, co jsou uvnitř plněné tvarohem a ještě mají na vrchu povidla...

Zápach a vyšší spotřeba. To vás čeká, když pravidelně nebudete čistit troubu

Špinavá trouba není nic pěkného. Ulpělé nečistoty a přiškvařené cákance však nejsou jen věcí estetiky. Staré zapečené...

Když se bábovka nepovede, umí být pěkná dusivka, říká Josef Maršálek

Josef Maršálek si dal k svátku extra klasiku, kterou podle něj vyzkoušel upéct nebo alespoň ochutnal každý. V dalším...

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nervozita roste. Padající Deutsche Bank stáhla dolů korunu i pražskou burzu

Od záchrany problémové švýcarské banky Credit Suisse ještě neuplynul ani týden a investoři opouštějí další potenciální...

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Herečka Jenovéfa Boková porodila, z Witowské je nevlastní babička

Jenovéfa Boková a její partner Adam Kolář v pátek odpoledne potvrdili, že herečka a hudebnice už porodila a šťastní...

Tom Cruise se dcerou Suri pyšnil. Už ho neviděla deset let, míří na vysokou

Tom Cruise se od roku 2006 do roku 2013 rád ukazoval na veřejnosti s dcerou Suri v náručí. Před deseti lety však ze...