Jan Punčochář připíná Ivce Řád zlaté vařečky MasterChefa

Jan Punčochář připíná Ivce Řád zlaté vařečky MasterChefa | foto: NOVA

Tady je sůl, sýr a ocet. Připravte dezert, přála si porota MasterChefa

  • 22
Sůl je nad zlato, nicméně v dezertech úplně nutná není. Podobně jako ovocné octy či sýry. Jenže od nejlepších cukrářek posledních dvou ročníků soutěže MasterChef Česko, věčně usměvavé Moravačky Katky a vysportované Ivky z Prahy, se očekává úplně jiný level cukrařiny než takové to domácí pečení.

Přesto pečení vždycky patřilo mezi nejméně oblíbené výzvy i těch nejtalentovanějších účastníků klání MasterChef Česko, pohořeli na něm i vítězové posledních dvou ročníků Kristina a Roman.

Pro středeční duel na Nově tentokrát porotci Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt vybrali účastnice, které ve svém cukrářském umění mezi ostatními vynikaly: Ivku a Katku. Obě byly za toto první setkání rády, protože se navzájem v soutěži sledovaly. A obě zadání překvapilo.

„Tohle teda nejsou úplně suroviny, ze kterých by se dalo péct,“ přiznala Katka při pohledu na tři typy soli, tři druhy sýrů, jedním z nichž byla například gorgonzola, a tři druhy ovocných octů. Přesto stál před oběma úkol připravit za 90 minut tři degustační porce luxusního dezertu, v nichž použijí ovocný ocet, sůl a sýr jakékoliv další ingredience.

Katka alias Ladybaker upekla tartaletky, ty naplnila fenyklovým krémem, nadýchané profiterolky vylepšila zkaramelizovaným medem se sýrem a krustou z hruškového slaného karamelu. Servírovala je se skořicovým crumblem, restovanou hruškou zalitou vinným octem a pekanovými ořechy v karamelu. Porotci vyzdvihli, že dezert ani přes použití karamelu není přeslazený a ocenili Katčin profesní posun. Je z ní profesionálka, která dělá cukrařině čest.

Katka a Ivka jsou soutěžící ze dvou po sobě jdoucích ročníků soutěže MasterChef Česko 2019 a 2020. V duelu se potkaly poprvé v životě a byly za toto setkání rády, protože se v soutěži navzájem sledovaly a dnes se obě živí jako profesionální cukrářky.

Ivka Sarauerová pojala svůj dezert úplně jinak, v asijském stylu, nazvala ho miso sponge. Upekla lehce slaný korpus s miso pastou, tedy pastou z fermentovaných červených fazolí. K tomu připravila yuzu krém (yuzu je citrusové ovoce původem z Číny) s citronovým octem, zázvorem a citronovou trávou, krekry ze sezamu a kešu a dezert zdobila čerstvými jedlými květy a kyselou pěnou.

Dezert od Katky neboli Ladybaker ze Zlína

Dezert od Ivky Sarauerové z pražského Žižkova

A naprosto nezvyklá, ale osvěžující souhra sladkých a kyselých chutí v kombinaci se slaným korpusem dostala porotce do kolen. Svěží dezert v asijském stylu ocenili natolik, že si Ivka z vyrovnaného cukrářského duelu odnesla Řád zlaté vařečky MasterChefa.

Zaujal vás víc dezert od Katky nebo od Ivky?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 17. března 2021. Anketa je uzavřena.

4. listopadu 2020