Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kašpárek s Punčochářem nekompromisně vyhodili půlku svých adeptů na Masterchefa

  21:35
„Vidíte to? Jedna chyba, jedno špatně připravené jídlo a vaše účast je jednoduše u konce,“ konstatoval Radek Kašpárek poté, co ze své desítky adeptů na postup do šestnáctky nejlepších v páté řadě soutěže Masterchef Česko poslal domů kluka, který mu naservíroval téměř syrové jehněčí kotletky.

Další dva díly televizní soutěže odvysílané tento týden odhalily nejen poslední adepty, kteří si v castingu zasloužili postup do třicítky vybrané  jednotlivými porotci. Šéfkuchaři Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt se také stali jejich mentory, každý svým deseti adeptům. Už je jasné i to, kteří Kašpárkovi a Punčochářovi koně patří mezi 16 nejlepších.

Šéfkuchař Radek Kašpárek se rozhodl, že si svůj výběr otestuje na surovinách, na nichž má postavené menu ve své restauraci Field. Patří mezi ně například jeseter, jeho nejoblíbenější ryba s jemným masem, již zmíněné jehněčí kotletky, černý kořen, kotrč, topinambury či morek.

Bylo čistě na soutěžících, které suroviny si ve spižírně vyberou, zda vsadí na jistotu, či budou riskovat a zkusí připravit něco, s čím zatím v kuchyni nepracovali. Jak trefně poznamenala jedna ze soutěžících: „Teď se bojím i obyčejných brambor.“ Banálně tak vystihla, jak se všech deset asi cítilo.

Každý z nich se rozhodl podle svého naturelu, každopádně ať zvolili kteroukoliv surovinu, hotové jídlo pomohlo ochutnávajícímu Radkovi Kašpárkovi vždy přesně odhalit nejen jejich povědomí o základních kuchařských pravidlech a postupech, které prostě neošidíte. Měl pak jasno i v tom, jaký respekt cítí k surovinám a jaký mají cit pro práci s tou kterou z nich.

Do své pětky postupujících si vybral Kristýnu, Veroniku, Filipa, Janu a Martinu, ostatní zůstali před branami soutěže a museli odevzdat již vybojovanou zástěru. Jen soutěžícímu Honzovi Kašpárek slíbil, že ještě dostane možnost zabojovat o svou druhou šanci.

Na přípravu jídla dostala desítka adeptů od Radka Kašpárka hodinu a bylo...
Kristýna z týmu Radka Kašpárka byla první, kdo postoupil mezi 16 nejlepších...
Veronika s Janou do šestnáctky nejlepších postoupily. Že je jejich mentorem...

Jan Punčochář si svých deset vybraných adeptů z castingu jednoduše otestoval na přípravě své nejoblíbenější ryby, mořském jazyku, který patří mezi platýse. Poté bylo jasno, kdo umí filetovat ryby a má zkušenosti s jejich přípravou. A přestože někteří připravovali podobnou rybu poprvé, dokázali postoupit. Koneckonců, dostalo se jim instrukcí, jak přesně mořský jazyk vyfiletovat a odstranit kůži, jak se můžete přiučit na videu.

„Mořský jazyk je jedna z nejjemnějších ryb, ale jeho příprava neodpouští chyby. A jestli někdo zničí tuto geniální rybu, tak se bohužel do finálové šestnáctky nepodívá,“ okomentoval zadání Přemek Forejt. 

K dispozici měli soutěžící kromě dané ryby opět i dobře zásobenou spižírnu a hodinu času.  „Podle mě, kdo nestihne za hodinu uvařit dobré jídlo, není dobrý kuchař,“ okomentoval to jeden ze soutěžících. Aby si vzápětí naostro vyzkoušel, že kdyby posledních deset minut nezafinišoval, v soutěži by skončil, aniž by postoupil mezi nejlepší. 

Rybář Marián, pro něhož byla příprava ryby naprostá hračka. Logicky tedy...
Další soutěžící z týmu Jana Punčocháře má jasnou finálovou šestnáctku.
Givinar pracoval s mořským jazykem poprvé, nicméně podařilo se mu postoupit.

K pohodě při vaření soutěžícím tentokrát nepřidalo ani to, že jedna z adeptek vaření vzdala ještě před koncem, protože se jí podařilo mořský  jazyk „úplně rozmasakrovat“. Dobrovolně opustila studio a tedy i soutěž. „Jestli jste si nevšimli, už je vás jenom devět,“ upozornil ostatní Honza Punčochář, aby jim připomněl, že ryba vyžaduje jemné zacházení.

„Myslete na to, že je to jemná surovina, která je delikátní, a vy z ní potřebujete dostat to nejlepší. V jednoduchosti je krása a síla, takže nevymýšlejte blbosti, ale prostě udělejte dobrou rybu, dobrou omáčku a jednoduchou přílohu. To stačí,“ uděluje jasné instrukce Jan Punčochář.

Nakonec se z jeho desítky adeptů na balkon, a tedy i do šestnáctky nejlepších, dostali Marian, Paolo, Zdeněk, Givinar a Petra. Druhou šanci dostane Karin, takže minimálně jednou ještě vařit bude, za což je ráda.

Porotci postupujícím slíbili, že udělají maximum, aby se v kuchyni Masterchefa co nejvíc naučili. V šestnáctce těch nejlepších, kteří postoupí do vlastní soutěže, zbývá ještě šest míst, o něž se na televizních obrazovkách zabojuje příští týden.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tajemství psího čichu. Není o tolik lepší než lidský, jak si myslíme, říká kynolog

13. dubna 2024

Premium „I služební psi se jednou stanou pouhými společníky, protože jejich čich nahradí v dohledné...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...