Čtvrtek 15. dubna 2021, svátek má Anastázie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 15. dubna 2021 Anastázie

Pavel Berky vybojoval s mořským ďasem masterchefovský řád zlaté vařečky

  22:10
Jak by bylo zajímavé, kdyby se Pavel Berky a Jan Vorel, favorité předchozích dvou ročníků soutěže MasterChef, někdy v kuchyni postavili proti sobě, na to si šéfkuchař Jan Punčochář myslel už nějaký čas. V obou totiž dříme nejen úžasný talent a kreativita, ale i urputnost a ambice.

Jan Vorel a Pavel Berky v duelu mezi nejkreativnějšími favority soutěže MasterChef Česko ročníků 2019 a 2020 | foto: NOVA

A stalo se. Právě tyto dva výrazné amatérské, ovšem opravdu špičkové  kuchaře si porota ve složení Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt pozvala na středeční večer do masterchefovské kuchyně, aby se v ní utkali jako první. Další tři zajímavé dvojice z předchozích dvou ročníků uvidí diváci televize Nova opět u sporáku v následujících třech týdnech.

„Pro každou dvojici jsme připravili speciální výzvu, na jejímž konci jeden ze soutěžících získá exkluzivní řád soutěže MasterChef Česko,“ naznačil Radek Kašpárek, že si ten lepší musí řád zlaté vařečky opravdu zasloužit. 

MasterChef Česko: Souboj nejlepších 2021

Vidět vařit „proti sobě“ právě dvojici Pavel Berky a Jan Vorel bylo i přáním fanoušků této televizní soutěže. A jejich setkání v kuchyni potvrdilo, že se tito dva navzájem sledují a mají vůči sobě respekt. „Omg, tak to bude stát za to. Upřímně si vedle sebe nedokážu představit asi těžšího soupeře,“ zhodnotil protivníka Honza Vorel. I Pavel Berky vyjádřil s pokorou sobě vlastní své obavy: „Já se bojím, že na něho asi nebudu mít.“

Nutno říci, že vzájemný souboj těchto dvou v kuchyni byl kuchařský koncert, který si porotci opravdu užili. Sledovat jejich snažení, nadšení i emoce doprovázené vůněmi připravovaných pokrmů a následně tedy i hodnotit jejich prezentaci a chuť pro ně byla jedna velká radost.

Mořský ďas je lahůdka, vyhrál ten kreativnější

Pavel i Honza dostali před sebe na stůl jednu jedinou surovinu – mořského ďasa. Vše ostatní bylo čistě na nich. Věděli, že rozhodovat bude nejen výsledná chuť, ale především kreativita receptu i servírování.

Jan Vorel versus Pavel Berky

Jan Vorel (24 let) je z Ivančic a ukázal se jako neskutečný talent už v castingových kolech, kdy stejně jako Pavel Berky postoupil přímo do TOP 16. Jeho ambice ho dokonce jednou o místo v kuchyni MasterChef Česko 2019 připravily, ale nakonec se do soutěže vrátil a probojoval se až do finále. Skončil ovšem druhý, protože mu zmrzl hlavní chod podávaný nesmyslně na suchém ledu. Na kuchyni ovšem nezanevřel a rok vařil po boku Přemka Forejta v olomoucké restauraci Entrée.

Jan Vorel v Souboji nejlepších (MasterChef Česko, 2021)

Jan Vorel v Souboji nejlepších 

Pavel Berky s řádem zlaté vařečky, který si vysloužil za kreativně připraveného...

Pavel Berky s řádem zlaté vařečky

Pavel Berky (34 let) je z Rimavské Soboty. Tento módní návrhář se rozhodl být nejlepší i v kuchyni MasterChef Česko a také byl celou dobu favoritem. I on se probojoval do TOP 16, i on připravil neskutečnou kachnu, která ho okamžitě vystřelila na balkon. A navzdory probíhající pandemii má za sebou úspěšný rok: připravil autorský kalendář s ručně malovanými recepty, vytvořil kolekci zástěr a rozhodně nekončí.

Maso mořského ďasa je opravdu lahůdková záležitost: kromě páteře je bez kostí, má plnou chuť připomínající humra a vyšší obsah tuku, takže je maso šťavnaté a dobře se kombinuje i s výraznějšími surovinami.

Dají se s ním tedy dělat psí kusy, protože se hodí ke grilování, smažení, pečení i dušení se zeleninou, používá se i do polévek. Honza Punčochář se rozplýval, že by ho konfitoval při nízké teplotě v bylinkovém másle s česnekem, aby do toho tužšího pevnějšího masa, pro ryby atypického, dostal maximum máslové chuti.

Mořský ďas připravený jako fúze asijské, francouzské a slovenské kuchyně (Pavel...

Mořský ďas připravený jako fúze asijské, francouzské a slovenské kuchyně (Pavel Berky)

Pavel Berky začal šalotkovou omáčkou a nastínil porotcům, že přemýšlí ještě nad smaženou řasou nori obalenou ve slaninovém prachu a kyselou rajčatovou pěnou. Což zaujalo, stejně jako Pavlův naprostý klid, žádné zmatkování. Sám říkal, že si konečně v kuchyni našel svůj způsob vaření.   

Honza vsadil na jednoduchost, tři čtyři komponenty, ovšem skvěle vychucené. Což Radek Kašpárek velmi ocenil, protože už v tom je vidět, že se Honza ve svém vaření opět o kus posunul. K mořskému ďasovi se rozhodl připravit polévku ve stylu bisque a salát z fenyklu. 

Honza Vorel připravil mořského ďase jako čisté jednoduché jídlo s maximem...

Jan Vorel vsadil na jednoduchost, čistotu a maximum chuti

Není divu, že se porota nemohla dočkat, až ochutná. U Honzy se snoubila chuť krémové polévky s galangalem, citronovou trávou, zázvorem a limetovými listy se salátem z fenyklu ochuceným limetovo-medovým vinaigrettem. Rybu připravil na bylinkovém másle a nechal ji dojít v troubě. Výsledkem byla podle poroty úžasná a osvěžující harmonická chuť, prostě mistrovská práce, jejímž výsledkem je jednoduché a čistě připravené jídlo.

„Estetika gastronomie a módy jde podle mě krásně dohromady,“ říká Pavel Berky

Pavel popsal svého mořského ďasa jako fúzi asijské, francouzské a slovenské kuchyně, což vyvolalo téměř pozvednutá obočí a rozpaky porotců. Tedy dokud jídlo neochutnali. Každý komponent byl totiž perfektně vychucen, zdánlivě nesourodé kombinace vybraných ingrediencí spolu chuťově úžasně hrály, Pavel podle poroty vařil skoro jako pánbůh. A byl tedy o něco kreativnější než Honza, takže řád zlaté vařečky přistál právě na jeho kuchařském rondonu.

20. října 2020

Honza si i přes porážku možnost vaření pro všechny tři porotce opravdu užil. Za týden si ho užije další dvojice vybraná z favoritů posledních dvou řad soutěže MasterChef Česko. A tento Souboj nejlepších prý bude duelem opravdu hodně živelným.

Autor:
  • Nejčtenější

V ZOO Praha uhynula gorilí samice Bikira, krvácela do břicha

V pátek uhynula v pražské zoologické zahradě gorilí samice Bikira. Od rána nejevila zájem o potravu. Přestože u zvířete...

VIDEO: Nejvyšší čas ošetřit po zimě růže, aby byly zdravé a bohatě kvetly

Růže jsou sice královnami květin, nicméně chtějí svou péči, pokud mají prospívat a dělat radost. Teď už obrážejí a...

Až budete stavět betonový plot, nezapomeňte pořádně pěchovat

Plot by měl takový, aby byl doplňkem nového domu, ale zároveň by neměl urážet vzhled celé ulice a okolí. Pokud jste si...

Čtyři lovné techniky pro začátečníky. Když se rozhodnete rybařit

Rybařina je velmi specifický koníček. Ačkoliv jde většinou o poměrně relaxační záležitost, kterou si oblíbili hlavně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dopřávejte si ředkvičky stokrát jinak, pro vaše tělo udělají maximum

Ředkvička je velmi užitečná zelenina, neboť obsahuje mnoho důležitých prvků a vitaminů. Hodí se nejenom k přípravě...

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

  • Další z rubriky

Přípravy na Velikonoce vrcholí. Pořád je čas zdobit a plést pomlázky

Sice jde už o druhé Velikonoce v lockdownu, radost z jejich oslavy vám ale nikdo vzít nemůže. Přinášíme vám inspiraci...

Excelentní nádivka, jehněčí ragú i roláda. Tak vaří na Velikonoce šéfkuchaři

Věhlasní šéfkuchaři ani na Velikonoce nelení a pro svá výdajová okénka připravují různé speciality. Zkuste se...

Zvuky přírody snižují tlak a ulevují od bolesti a stresu, prokázali vědci

Premium Opravdu nám dělá přírodní kulisa se všemi svými zvuky tak dobře, jak tvrdívaly už naše babičky? Jak naše tělo reaguje...

Mladé kopřivy na jaře pomohou s alergií, ekzémem, artritidou i únavou

Pálí, když se jí dotknete, ale léčí, pokud využijete všechny její benefity. Při sběru kopřiv si však navlékněte...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kuchyň mají na terase. Šílený plán mladých manželů je geniální

Honza a Katka se po svatbě nastěhovali do domu svých prarodičů. V patře, které obývají, jim však chybí kuchyň. A tak...

Princ Harry se vrátil do Británie na pohřeb dědečka, karanténu nestihne

Britský princ Harry přiletěl z Los Angeles na pohřeb svého dědečka prince Philipa. Na letišti Heathrow ho v neděli po...

Podstoupím úpravu prsou. Není čas cvičit a chroustat mrkev, říká Kalivodová

Andrea Kalivodová (43) se svěřila s tím, proč se rozhodla podstoupit remodelaci prsou. Operní pěvkyně v rozhovoru pro...

Pohřeb prince Philipa se bude konat 17. dubna, Harry dorazí bez Meghan

Buckinghamský palác oznámil, že pohřeb zesnulého prince Philipa se bude konat 17. dubna. Zároveň potvrdil, že princ...

Karel neskrýval, že chce syna, prozradila těhotná Lilia Khousnoutdinova

Lilia Khousnoutdinova (32) a Karel Janeček (47) se za pár týdnů dočkají miminka. Publicistka, návrhářka a cestovatelka...