Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlreich vzpomínal na bordeláře i naivy, kteří nerozumí hospodským počtům

V další epizodě Jak to bylo, šéfe? se můžete vrátit do dob ze 3. a 4. řady show Ano, šéfe! Šéfkuchaře skoro popadl infarkt, když viděl, jaký nepořádek se běžně vyskytuje v kuchyních, tedy místech, kde by dodržování základních hygienických pravidel měla být automatickou samozřejmostí.

Zdeněk Pohlreich si zašel do Výčepu. Zaujala ho tam koncepce českých jídel lehce laděných do valašského stylu. Stojí za ním osobitý kuchař Jirka Hrachový.

Tento kuchař má za sebou prazvláštní cestu. Po škole se jako dobrodružná povaha přihlásil do legií, ale protože zjistil, že je to i na něj příliš velký dril, zběhl ke kuchařské profesi. Prožil pět let v různých restauracích v Anglii, až ho přilákala a přivázala rodná hrouda.

Tentokrát ne na Valašsku, ale v pražském Výčepu, kde s kolegou Vojtou Nemravou tvoří tým. A nabízejí česká jídla, která nesou punc dědictví starých kuchařek s ingrediencemi, jaké v dnešní moderní gastronomii jen těžko nalézáte.

Třeba domácí uzené žebro, speciální hodněkrát překládané a dlouho kynuté vdolky s horským sýrem. Anebo králičí jatýrka na česneku a majoránce (viz recept dole).

Zdeněk Pohlreich s Jiřím Hrachovým

Pohlreich se trochu popral se zelňáky. Sám se přiznal, že je v životě nedělal, ale nakonec si se směsí nastrouhaných brambor a šlapaného zelí poradil. Konzistence je podobná, jako byste dělali klasický bramborák, takže ve stylu „přiměřeně“ s moukou i vejci, dokud směs nebude mít správnou konzistenci. Což pro kuchaře jeho formátu nedělá problém.

Kompletní díl Jak to bylo, šéfe? zpětně můžete vidět na iPrima, kdo tu nemá účet, má možnost reprízu vidět ještě v neděli dopoledne.

Králičí jatýrka na česneku a majoránce, zelňák s kyselými cibulkami

Suroviny na 2 porce:

  • 160 g očištěných jater
  • 150 g králičího jusu (získáme redukováním králičího vývaru)
  • 20 g špeku
  • 20 g pokrájené cibule
  • 200 g očištěných brambor
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 50 g mouky
  • 250 g sádla
  • 50 g majoránky
  • 50 g soli
  • 50 g pepře
  • 20 g kmínu
  • 200 g kyselého zelí
  • 100 g houbového garumu (fermentované ochucovadlo)

Postup:

Zelňák

Nejdříve očistíme brambory, které nahrubo naškrábeme a přidáme zelí. Do hotové směsi přidáme kmín, sůl, pepř, majoránku, vejce, mouku a vše dobře promícháme.

Zelňáky smažíme na sádle, jako bramborovou placku do zlatova z obou stran.

Králičí jatýrka

Očištěná játra osolíme, opepříme a opečeme na pánvi z obou stran. Následně zalijeme omáčkou a zaglazujeme.

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...