Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show Ano, šéfe! Přitom se vrátil i do doby, kdy si mnozí kuchaři mysleli, že že už dospěli na úroveň, aby mohli samostatně vést profesionální kuchyni.

V minulosti zažil i situaci, kdy v rámci pořadu Ano, šéfe! se mu na pozici kuchaře do lokální restaurace hlásili kuchaři s praxí, ale také ti, kdo měli jen měsíc po vyučení. Pobouřilo ho sebevědomí kuchařů, kteří se hlásili do konkurzů. Kuchaři bez zkušeností přitom byli schopni o sobě prohlásit, že jsou schopni uřídit celý provoz restaurace.

Tedy její směřování, praktické otázky provozu ohledně personálních otázek, zásobování, uhlídání stálé kvality pokrmů. Ze své praxe ví dobře, že na to je třeba hodně let praxe, práce od píky a pozorného sledování, jak to dělá skutečný mistr. A pak se teprve může hlásit do této pozice.

Aby ukázal, jak je to správně, vyhlédl si Šéf místo, kde to sám zná nejlíp. Tedy svou „domovskou“ italskou restauraci Divinis. A rád by představil Mira Čornanina, který se do Divinis dostal zajímavou cestou. Před jedenácti lety poslal životopis do agentury a nakonec se ocitl tady.

Do italské kuchyně se zamiloval už během studií, kdy absolvoval stáž v severní Itálii v Lombardii ve společnosti San Lucio Events. Od roku 2005 sbíral zkušenosti ve Velké Británii, kde pracoval v Londýně a jeho okolí.

V Praze se rozhodl usadit v roce 2011 a posílil tak kuchařský tým restaurace Divinis. Pozici šéfkuchaře zastává od loňského roku. Podle Pohlreicha je příkladem kuchaře, který si prošel nezbytné „kolečko“ a než se ucházel o práci doma, šel na zkušenou, jako se chodívalo dřív (a dnes se opět zjistilo, že to není ke škodě).

Jako jeden z receptů si Čornanin připravil slávky s rajčaty na víně s bottargou. To je sušený kaviár vyráběný z ušlechtilé mořské ryby cípala obecného „muggine“. Pochází ze zemí kolem Středozemního moře a nejkvalitnější je asi ze Sardinie, specializované oblasti Cabras na středozápadě ostrova.

Bottarga je velmi drahá, používá se jen na postrouhání hotového pokrmu. Takže se s ní zachází v přeneseném smyslu jako s šafránem, anebo třeba s lanýži.

Podívejte se na video, kde je dobře zřetelné, jak je v italská kuchyně v podstatě jednoduchá. Možná si si pak na přípravu slávek troufnete sami. Zvlášť, když je koupíte kolem stovky za kilo, to za kuchařský experiment rozhodně stojí.

Ravioli plněné konfitem z mořského vlka s citronovou omáčkou

Tím ovšem průvodce italskou kuchyní nekončí. V pořadu společně s Pohlreichem ukážou, jak na ravioli nebo grilované krevety. Kompletní recept najdete přímo zde, pokud byste se chtěli na celý díl podívat zpětně, zkuste to například na iPrima.cz.

Slávky dušené na víně s rajčatovou omáčkou a bottargou

  • 250 g slávek
  • 0,05 l bílého suchého vína
  • 100 g rajčat
  • 1 ks šalotky
  • bazalka
  • 20 g bottargy
  • 50 g hráškových lusků
  • 40 g másla
  • 1 ks česneku
  • 1 ks peperoncino
  • citron
  • plocholistá petržel
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Šalotku nakrájíme a zpěníme na olivovém oleji a másle, přidáme nakrájená rajčata. 10 minut povaříme, dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Omáčku rozmixujeme a přepasírujeme.

Na pánvi opečeme česnek na oleji, očištěné slávky vkládáme do pánve a následně zalijeme vínem. Přiklopíme a počkáme dokud se mušle otevřou. Po otevření přilijeme hotovou rajčatovou omáčku, zjemníme máslem a přidáme nakrájené hráškové lusky. Na závěr nastrouháme bottargu.

Autor:
  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...