Úterý 30. května 2023, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 30. května 2023 Ferdinand

VIDEO: Aby ve svařáku zůstal alkohol, nesmíte ho vařit jako prádlo

  0:12
„Dobré víno, přiměřené množství voňavého koření, minimum cukru a zahřátí vína jen na určitou teplotu, to jsou hlavní ingredience poctivého svařáku,“ radí Jan Vorba a František Loukota, kteří se rozhodli, že přesně takové svařené víno dokážou nabídnout i Pražanům na ulici. A podělili se o recept.

Blížící se Vánoce probouzejí chuť na svařené víno, ať je venku mráz, nebo jen pošmourno, vlezlo, vlhko a brzy tma. Pokud nejste příznivci instantního vánočního svařáku, který se koupí v lahvi nebo krabici hotový, sáhněte po kvalitním vínu. Jan s Františkem se rozhodli pro Modrý Portugal v případě červené, a pro Chardonnay v případě bílé verze svařáku. V obou případech jde o víno z Velkých Bílovic.

Jak na poctivý svařák

Pak už stačí hrnec s poklicí, celá skořice, hřebíček a badyán. Pak ještě cukr a ti, kdo si chtějí svařák užít opravdu až do dna, mohou přidat i sušenou švestku. Ta se ve svařeném víně krásně „nacucá“, takže vám nebude tak vadit, že už máte vypito.

K sedmičce do hrnce přidejte smotek skořicové kůry, pár hřebíčků a kousek badyánu. Toho posledního přidávejte opravdu s citem, jinak bude víno silně chutnat po pendreku. A s doslazením také opatrně, nesmí přebít chuť vína. Honza s Fandou doporučují 30 gramů cukru na sedmičku, to je odzkoušeno. Milovníci sladkého ať si posléze svoji porci případně dosladí sami.

Tip na dochucení vína i voňavou dekoraci

Na dochucení i ozdobu se do svařeného vína hodí i kolečka citronu či pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou. Spolu s kořením je pak můžete usušit a využít dál jako voňavou přírodní dekoraci. Která vám navíc bude připomínat chvíle strávené s rodinou či přáteli u svařeného vína.

Do vína lze přidat i plátky chemicky neošetřených citrusů, se kterými lze nápoj...
Koření i plátky citrusů použité do vína můžete posléze usušit a využít jako...

Víno nalijte do hrnce, přidejte k němu koření a zahřívejte ho jen do té doby, než začne na hladině lehce pěnit, pak plotýnku stáhněte, aby se zahřívalo a pěkně se do něj louhovala chuť koření, ale nezačalo vařit.

„Smysl má jen takový svařák, po kterém vás ani nenapadne sednout za volant. Pokud ho budete vařit jako prádlo, všechen alkohol z něj vyprchá. Což se začne dít už při teplotě 72 °C a vyšší,“ konstatují „poctiví svářeči“. Jestli pro kontrolu správné teploty použijete kuchyňský teploměr, nebo dáte na svůj odhad, to už je jen na vás.

Koření byste měli nechat ve víně louhovat zhruba deset minut až čtvrt hodinky, pak v něm rozpusťte i odvážený cukr. A hlavně. Během zahřívání a louhování koření ochutnávejte, případně lze některou z ingrediencí přidat.

Celá skořice
Hřebíček
Badyán
Sušená švestka jako třešnička na dortu, která vás příjemně překvapí na dně...

Zleva skořice, hřebíček, badyán na dochucení. Úplně vpravo sušené švestky pro radost.

Nyní můžete rozlévat do hrníčků - ideálně přes sítko - a začít si užívat nápoje, který vás zahřeje na těle i na duši. Kdo má rád, tomu přihoďte i sušenou švestku, která klesne na dno, ale po vypití vína bude příjemnou tečkou.

Srovnejte poctivý svařák z moravského vína připravený v Praze s vánočním svařákem podle Itala. I podle něj musí být víno kvalitní.

25. prosince 2011

Autor:

Zubačka Vitznau-Rigi

Sledujte exkluzivní přenos z nejstarší zubačky v Evropě ve Švýcarsku. Dráha vedoucí z Vitznau (435 m n. m.) na vrchol Rigi (1752 m n. m.) je v provozu od roku 1871. Kamera je umístěna ve stanici Staffel (1.603 m n. m.)

Více ze Slow TV:

  • Nejčtenější

Skříně prázdné, ale byt přeplněný věcmi. Zoufalé rodině pomohli profíci

Rodina s dvěma malými dětmi se přestěhovala do Nymburka s velkými plány, jak si nové bydlení uspořádají. Jenže s...

Za určitých okolností mohou být šalvěj i bazalka jedovaté, říká bioložka

Premium Vystudovala medicínu a složila doktorát z molekulární biologie a genetiky. Kamila Procházková z Ústavu histologie a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Manuál od odborníka, jak naplnit a zprovoznit dřevěný vyvýšený záhon

Návodů na vybudování vyvýšeného záhonu je spousta, najdete je i v našem archivu. A nejvděčnějším materiálem je...

Stále není pozdě začít s pěstováním zeleniny. Farmáři radí, co stojí za to

Je konec května a na vašich zeleninových záhonech či v truhlících ještě žádné vzorné řádky mrkve či jiné zeleniny...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozlehlá zahrada s venkovskými prvky má nádherný výhled na Posázaví

Soutěž Když před čtrnácti lety koupili na Vysočině dům se zanedbaným pozemkem po svém příbuzném, uchvátilo je především místo...

Priske exkluzivně. O titulu, datech, jazykové bariéře i manželce v Iráku

Premium Když se zadívá na velké esko ve sparťanském znaku, vrátí se na chvíli do dětství. „Nevím, jak vy, ale já jako kluk...

Pád „letadla“ za 2,3 miliardy. Podvodem vylákali peníze i ze známých sportovců

Premium Klientům slibovali zisk třicet procent. Místo toho nakupovali luxusní auta, zlaté cihly a nemovitosti. Společnost JO...

VELKÝ TEST ELEKTROKOL 2023: Horská kola s pevným rámem

Premium Hardtaily, tedy modely elektrokol s přední odpruženou vidlicí, mají výsadní postavení jako skutečný univerzál. Stále...

Dirigentka v kuchyni. Pracuju i ve spánku, říká šéfkuchařka Alcronu

Premium Bude z Elišky Hromkové nová hvězda české kulinární scény? Z odlehlého skandinávského ostrova naskočila jako historicky...

Trhané maso by vás dávat do koblihy nenapadlo. A přece to dohromady hraje

Nedaleko Nepomuku najdete Sochorův statek, kde vám v dnešním dílu grilovací akademie naši průvodci ukážou, jak za...

Snadný recept na hubnutí. Těstoviny jezte al dente a pomalu, radí vědci

Jestli existuje něco, co Italové opravdu nesnášejí, jsou to rozvařené těstoviny. Vědci navíc nyní zjistili, že mohou...

Která rostlina je pro vás ta pravá? Rozkvetlý horoskop pro všechna znamení

Většina z nás má v bytě nějakou tu zeleň. A což teprve majitelé zahrádek, těm brzy rozkvetou celé záhony. Vlastníte...

Recept: Pljeskavica s ajvarem a kajmakem
Recept: Pljeskavica s ajvarem a kajmakem

Mleté maso propracujeme rukama, dochutíme pepřem, solí a mletou paprikou. Důkladně vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme odležet v chladu.

Tříletou dceru Bereniky Kohoutové srazilo na přechodu pro chodce auto

Teprve tříletou dceru Bereniky Kohoutové (32) srazilo v úterý v centru Prahy auto přímo na přechodu pro chodce. Jak se...

Zemřel slovenský herec a hudebník Daniel Heriban. Bylo mu 43 let

Heriban, známý například ze seriálů Horná Dolná a Hnízdo nebo z filmů Únos či Sviňa, zemřel podle informací TV JOJ ve...

Chystá se novinka, kdo spoří v penzijku, odečte z daní až 48 tisíc

Důchody mají být pro budoucí penzisty nižší. Populace stárne a průběžný důchodový systém, do něhož přispívají současní...

Jízdní řád nerůstu. Benzin na příděl, zákaz létání a bourání silnic

Jak radikální má být ochrana životního prostředí? Německý profesor ekonomie, filozof, sociolog a politolog Helge...

Po dlouhé nemoci zemřela královna rokenrolu Tina Turner. Bylo jí 83 let

Ve věku 83 let zemřela americká popová hvězda Tina Turner. Zpěvačka známá pro své strhující výkony a také mocné a drsné...