Horké nápoje osmkrát jinak. Zahřejí a ty se zázvorem vyženou i bacily

aktualizováno 
Horké nápoje zahřejí nejen tělo, ale i duši. Punč, grog či svařák si bez výčitek vychutnejte, ať už v tradičním nebo moderním hávu. Pro milovníky zajímavých chutí je tu bombardino a hrušková vodka s medem, pro děti horká čokoláda a pro marody zázvorový čaj.

Horké nápoje mají tisíce možných podob | foto: Profimedia.cz

True

Patří ke stálicím zimy a připravuje se nejen z červeného, ale i z bílého vína. Ovšem červený má jednoznačně větší kouzlo. Na 1 litr červeného vína budete potřebovat 10 lžic hnědého nebo bílého cukru, 2 skořicové svitky, 2 badyány a 10 hřebíčků.

Do kastrůlku vsypte cukr, zahřívejte ho a důkladně míchejte, než vznikne karamel. Jakmile cukr zezlátne, zalijte ho přibližně decilitrem vína a míchejte, dokud se karamel nerozpustí. Poté dolijte zbylé víno a přidejte koření. Vše společně nechte v hrnci na mírném ohni zlehka probublávat asi 5 minut. Pozor, víno se ale nesmí vařit, protože by se z něj vypařil veškerý alkohol. Poté vyhoďte všechno koření a svařák rozlévejte do skleniček, které můžete ozdobit třeba kolečky citronu.

Svařené víno

Připravit si můžete i medovou variantu, ve které místo cukru použijete med, zkuste třeba španělský či řecký pomerančový. A do vína ještě přidejte trochu bio pomerančové kůry.

Praktický tip

Všechny horké nápoje jako je grog či punč lijte do pohárových sklenic, v nichž je lžička či skleněná tyčinka. Zabráníte tak jejich prasknutí.

True

Horký punč si oblíbila už císařovna Sissi. Určitě si ho vychutnáváte, když jedete do Rakouska, ale zamlaskat si nad ním můžete i doma. Na rozdíl od svařáku obsahuje kromě vína i silný čaj a rum. Pokud místo obyčejných pomerančů použijete krvavé, dostanete jinou chuť, která dodá vašemu punči ten správný říz.

K 1 litru červeného vína si uvařte ještě 1 litr silného černého čaje, připravte si 2 dcl rumu, 3 vanilkové cukry, balíček rozinek a šťávu ze dvou pomerančů. Rozinky zalijte rumem a nechte je několik hodin máčet. Poté rozinky i s rumem nalijte do hrnce, přidejte horký čaj, červené víno, šťávu a vše společně svařte. Dochuťte vanilkovým cukrem a podávejte ve vysokých sklenicích.

True

Netradiční punč z brusinek a zázvoru vám pomůže vyhnat z těla bacily, protože zázvor je přírodní lék, jak si  A jako bonus můžete při přípravě zobat sušené brusinky. Alespoň pokud budete místo čerstvých brusinek používat sušené: ty se jednoduše napíchají na špejli, která zároveň poslouží jako míchátko.

Brusinkový punč se zázvorem

Další varianta brusinkového punče

Na přípravu nápoje budete potřebovat asi 5 centimetrů čerstvého zázvoru, 1 celou skořici, dva hřebíčky, špetku mletého kardamomu a špetku mletého nového koření, 500 ml cranberry nektaru, 500 ml pomerančové šťávy a 4 lžíce cukru.

Zázvor oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Dejte ho společně s kořením do kávového filtru. Cranberry nektar a pomerančovou šťávu přiveďte k varu s ponořeným kávovým filtrem, přidejte cukr. Sejměte z plotýnky a 5 až 10 minut nechte vyluhovat.

Na ozdobu si připravte 4 kumquaty, což jsou malé oválné citrusy vzhledem podobné mandarinkám, 4 celé skořice, lžíce čerstvých brusinek a cukr. Kumquaty omyjte a nakrájejte na plátky. Do každé brusinkové bobulky udělejte hlubší řez a promněte ji, aby  zvlhla, a pak ji obalte v cukru. Řeznou plochou napichujte brusinky na okraj skleniček na punč. Horký punč servírujte ve sklenicích s několika plátky kumquatů a roličkou skořice na promíchání.

True

Grog není jen doménou sjezdovek, stejně dobře se bude vyjímat i na silvestrovské či novoroční tabuli. K mrazivému zimnímu období není nic lepšího, ačkoliv dříve grog patřil jednoznačně k námořníkům.

Recept je jednoduchý. Sklenice naplňte do dvou třetin vařící vodou. Rozpusťte v nich cukr dle chuti (obvykle se dávají 2 až 3 kostky) a dolijte rumem (cca 4 cl). Trochu jinak můžete grog připravit i z whisky, brandy či koňaku, už jsme se setkali i s variantou z ginu.

True

Kdo jezdí lyžovat do Itálie, zasní se a zavzpomíná na silnou a zároveň lahodnou chuť horkého bombardina, na které potřebujete 250 ml whisky, 500 ml vaječného koňaku a 250 ml šlehačky. V hrnci zahřejte vaječný koňak a přidejte k němu whisky. Ozdobte čerstvě vyšlehanou smetanou a podávejte s brčkem.

Chcete-li jinou variantu, zkuste místo whisky brandy či rum. Méně silný nápoj připravíte tak, že polovinu vaječného koňaku nahradíte 30% smetanou, kterou společně prošleháte.

True

Netradiční hruškovou vodku ještě ozvláštní grep, pak se připravte na nečekanou explozi chutí. Hruška rozehraje nejvýraznější part, ale grep a citron budou přizvukovat.

Potřebujete 200 gramů cukru, 30 ml vody, 500 ml hruškového džusu, kůru z jednoho citronu, šťávu z půlky grepu, 100 ml vodky a 100 gramů medu. Cukr a vodu svařte, přidejte džus, kůru a šťávu a lehce povařte. Poté nechte rozpustit med a nakonec přilijte vodku. Servírujte v menších skleničkách ozdobených zbývající polovinou grepu.

True

Antichřipkový nápoj je vhodný i pro děti. Alergici by to ovšem s jeho pitím neměli přehánět a nejprve ho opatrně vyzkoušet.

Stačí pěticentimetrový kousek zázvoru, 1 citron, litr vody a 2 lžíce medu. Zázvor nastrouhejte, zalijte ho horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu a med.

True

I děti si zaslouží zahřát se po vydatné novoroční procházce horkým nápojem. Připravte jim horkou čokoládu a stanete se jejich nejoblíbenějším příbuzným. Čokoládový nápoj neztratil za celá léta, kdy se pije, šmrnc a je in i u puberťáků. Milují ho prostě všichni.

Dětem se zavděčíte horkou čokoládou

Musíte ale mít 500 ml plnotučného mléka,100 ml smetany, 45 gramů hořké čokolády s obsahem kakaa alespoň 75 % a 2 vanilkové cukry. Do zahřátého mléka nalámejte čokoládu, postupně přilijte také smetanu, přisypte vanilkový cukr a vše nechte pořádně rozpustit. Horkou čokoládu ozdobte kopečkem šlehačky a špetkou nastrouhané čokolády, případně trochou skořice.

Autoři:
  • Nejčtenější

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Fascinující trávy udělají vaši zahradu krásnou i na podzim a v zimě

Jejich nádherná květenství a elegantní pohyby stébel ve větru nás mnohdy doslova okouzlí. Už to je důvod, proč se...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci

Proti chorobám a škůdcům můžete použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. Čím dál více majitelů zahrad chce...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Výrazný nos, vzdělání sestry. Proto si Gott vybral Ivanu, říká novinářka

Profesní vztah je pojil pětadvacet let, ona ho však osobně poznala už jako holčička. Navzdory všem turbulencím, které...

Krampol o Belmondovi: Když on točil Zvíře, já hrál traktoristu

Přes třicet let promlouvá na české diváky božský Bébel, jak Jean-Paul Belmondovi v rodné Francii přezdívají, hlasem...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

Nechtěl věčně školit své kuchaře, vsadil na vzdělávání už ve škole

Kuchař Jiří Roith se rozhodl změnit české odborné gastronomické školství. Vymyslel koncept, kdy natočí videokurzy...

Hasiči varují před stoupajícím počtem požárů komínů. Nehaste je vodou

Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin na území České...

Mikroplasty z čajových sáčků změnily těla korýšů. Efekt na lidi neznáme

Plastové čajové sáčky, které řada lidí používá každý den, uvolňují do vylouhovaného čaje miliardy plastových částic....

Najdete na iDNES.cz