Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

Horké nápoje osmkrát jinak. Zahřejí a ty se zázvorem vyženou i bacily

aktualizováno 
Horké nápoje zahřejí nejen tělo, ale i duši. Punč, grog či svařák si bez výčitek vychutnejte, ať už v tradičním nebo moderním hávu. Pro milovníky zajímavých chutí je tu bombardino a hrušková vodka s medem, pro děti horká čokoláda a pro marody zázvorový čaj.

Horké nápoje mají tisíce možných podob | foto: Profimedia.cz

True

Patří ke stálicím zimy a připravuje se nejen z červeného, ale i z bílého vína. Ovšem červený má jednoznačně větší kouzlo. Na 1 litr červeného vína budete potřebovat 10 lžic hnědého nebo bílého cukru, 2 skořicové svitky, 2 badyány a 10 hřebíčků.

Do kastrůlku vsypte cukr, zahřívejte ho a důkladně míchejte, než vznikne karamel. Jakmile cukr zezlátne, zalijte ho přibližně decilitrem vína a míchejte, dokud se karamel nerozpustí. Poté dolijte zbylé víno a přidejte koření. Vše společně nechte v hrnci na mírném ohni zlehka probublávat asi 5 minut. Pozor, víno se ale nesmí vařit, protože by se z něj vypařil veškerý alkohol. Poté vyhoďte všechno koření a svařák rozlévejte do skleniček, které můžete ozdobit třeba kolečky citronu.

Svařené víno

Připravit si můžete i medovou variantu, ve které místo cukru použijete med, zkuste třeba španělský či řecký pomerančový. A do vína ještě přidejte trochu bio pomerančové kůry.

Praktický tip

Všechny horké nápoje jako je grog či punč lijte do pohárových sklenic, v nichž je lžička či skleněná tyčinka. Zabráníte tak jejich prasknutí.

True

Horký punč si oblíbila už císařovna Sissi. Určitě si ho vychutnáváte, když jedete do Rakouska, ale zamlaskat si nad ním můžete i doma. Na rozdíl od svařáku obsahuje kromě vína i silný čaj a rum. Pokud místo obyčejných pomerančů použijete krvavé, dostanete jinou chuť, která dodá vašemu punči ten správný říz.

K 1 litru červeného vína si uvařte ještě 1 litr silného černého čaje, připravte si 2 dcl rumu, 3 vanilkové cukry, balíček rozinek a šťávu ze dvou pomerančů. Rozinky zalijte rumem a nechte je několik hodin máčet. Poté rozinky i s rumem nalijte do hrnce, přidejte horký čaj, červené víno, šťávu a vše společně svařte. Dochuťte vanilkovým cukrem a podávejte ve vysokých sklenicích.

True

Netradiční punč z brusinek a zázvoru vám pomůže vyhnat z těla bacily, protože zázvor je přírodní lék, jak si  A jako bonus můžete při přípravě zobat sušené brusinky. Alespoň pokud budete místo čerstvých brusinek používat sušené: ty se jednoduše napíchají na špejli, která zároveň poslouží jako míchátko.

Brusinkový punč se zázvorem

Další varianta brusinkového punče

Na přípravu nápoje budete potřebovat asi 5 centimetrů čerstvého zázvoru, 1 celou skořici, dva hřebíčky, špetku mletého kardamomu a špetku mletého nového koření, 500 ml cranberry nektaru, 500 ml pomerančové šťávy a 4 lžíce cukru.

Zázvor oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Dejte ho společně s kořením do kávového filtru. Cranberry nektar a pomerančovou šťávu přiveďte k varu s ponořeným kávovým filtrem, přidejte cukr. Sejměte z plotýnky a 5 až 10 minut nechte vyluhovat.

Na ozdobu si připravte 4 kumquaty, což jsou malé oválné citrusy vzhledem podobné mandarinkám, 4 celé skořice, lžíce čerstvých brusinek a cukr. Kumquaty omyjte a nakrájejte na plátky. Do každé brusinkové bobulky udělejte hlubší řez a promněte ji, aby  zvlhla, a pak ji obalte v cukru. Řeznou plochou napichujte brusinky na okraj skleniček na punč. Horký punč servírujte ve sklenicích s několika plátky kumquatů a roličkou skořice na promíchání.

True

Grog není jen doménou sjezdovek, stejně dobře se bude vyjímat i na silvestrovské či novoroční tabuli. K mrazivému zimnímu období není nic lepšího, ačkoliv dříve grog patřil jednoznačně k námořníkům.

Recept je jednoduchý. Sklenice naplňte do dvou třetin vařící vodou. Rozpusťte v nich cukr dle chuti (obvykle se dávají 2 až 3 kostky) a dolijte rumem (cca 4 cl). Trochu jinak můžete grog připravit i z whisky, brandy či koňaku, už jsme se setkali i s variantou z ginu.

True

Kdo jezdí lyžovat do Itálie, zasní se a zavzpomíná na silnou a zároveň lahodnou chuť horkého bombardina, na které potřebujete 250 ml whisky, 500 ml vaječného koňaku a 250 ml šlehačky. V hrnci zahřejte vaječný koňak a přidejte k němu whisky. Ozdobte čerstvě vyšlehanou smetanou a podávejte s brčkem.

Chcete-li jinou variantu, zkuste místo whisky brandy či rum. Méně silný nápoj připravíte tak, že polovinu vaječného koňaku nahradíte 30% smetanou, kterou společně prošleháte.

True

Netradiční hruškovou vodku ještě ozvláštní grep, pak se připravte na nečekanou explozi chutí. Hruška rozehraje nejvýraznější part, ale grep a citron budou přizvukovat.

Potřebujete 200 gramů cukru, 30 ml vody, 500 ml hruškového džusu, kůru z jednoho citronu, šťávu z půlky grepu, 100 ml vodky a 100 gramů medu. Cukr a vodu svařte, přidejte džus, kůru a šťávu a lehce povařte. Poté nechte rozpustit med a nakonec přilijte vodku. Servírujte v menších skleničkách ozdobených zbývající polovinou grepu.

True

Antichřipkový nápoj je vhodný i pro děti. Alergici by to ovšem s jeho pitím neměli přehánět a nejprve ho opatrně vyzkoušet.

Stačí pěticentimetrový kousek zázvoru, 1 citron, litr vody a 2 lžíce medu. Zázvor nastrouhejte, zalijte ho horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu a med.

True

I děti si zaslouží zahřát se po vydatné novoroční procházce horkým nápojem. Připravte jim horkou čokoládu a stanete se jejich nejoblíbenějším příbuzným. Čokoládový nápoj neztratil za celá léta, kdy se pije, šmrnc a je in i u puberťáků. Milují ho prostě všichni.

Dětem se zavděčíte horkou čokoládou

Musíte ale mít 500 ml plnotučného mléka,100 ml smetany, 45 gramů hořké čokolády s obsahem kakaa alespoň 75 % a 2 vanilkové cukry. Do zahřátého mléka nalámejte čokoládu, postupně přilijte také smetanu, přisypte vanilkový cukr a vše nechte pořádně rozpustit. Horkou čokoládu ozdobte kopečkem šlehačky a špetkou nastrouhané čokolády, případně trochou skořice.

Autoři:
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky
Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Najdete na iDNES.cz