Čistou jemnou kávu zvládnete připravit levně a za pár minut i po ránu

  2:08aktualizováno  2:08
Naučte se tu nejjednodušší přípravu čerstvé filtrované kávy s jednoznačně nejlepším poměrem ceny a výkonu, která má navíc punc příjemného rituálu a výsledkem je lehký povzbuzující nápoj. Espresso to sice nebude, ale tuto lehkou kávičku ke snídani můžete klidně popíjet i studenou až do odpoledne.

Kvalitní mlýnek, digitální váha (dávkování kávy odměrkou je nepřesné a těžko pak můžete očekávat pokaždé stejně kvalitní nápoj) a vybraný přístroj na přípravu filtrované kávy, to je vše, co potřebujte, abyste si opravdu dobrou „překapávanou“ kávu připravili i doma. A samozřejmě nesmíte zapomenout i na tu kvalitní kávu. To není nic nového (více o možnostech přípravy zde).

Jednoznačně nejdostupnější možností přípravy je však určitě použití jednoduchého keramického, skleněného či plastového dripperu (nazývaného také V60), do kterého jen vložíte jednorázový papírový filtr. Od materiálu se odvíjí i jeho cena, nejdražší je keramický, který pořídíte zhruba za pětistovku.

Kouzlo snadné přípravy a vůně nepřepálené kávy

Kdo má filtrovanou kávu opravdu rád, třeba právě proto, že se díky své jemnosti a lehkosti dá popíjet od rána klidně po celý den, ten si většinou všechny možné způsoby její přípravy na vlastní kůži vyzkouší. A mnozí končí právě u dripperu, často i špičkoví profesionální baristé jako Ondřej Hurtík, který nám svůj každodenní ranní rituál přípravy s dripperem předvedl i na kameru (viz úvodní video s kompletní přípravou filtrované kávy).

S dripperem krok za krokem

Nutná tedy není žádná velká investice jako v případě přístroje pro přípravu esspressa. Kvalitní digitální váha vás přijde zhruba na tisícovku, kvalitní ruční mlýnek o něco levněji, plastový dripper v sadě i se skleněnou konvičkou a první várkou papírových filtrů na pětistovku. V tom je velké kouzlo této sympaticky jednoduché přípravy: investice do nutného vybavení vás nezruinuje a místo drahého přístroje si můžete dopřát kvalitní zrnkovou kávu.

S tou je to podobné jako s opravdu dobrým vínem nebo čajem: záleží na odrůdě a původu (je to ovoce chuťově srovnatelné s třešněmi), některá voní a chutná třeba po citrusech, jiná vám dá pocítit oříšky či čokoládu. Tedy pokud není její chuť přepražením doslova unifikovaná.

„K tomu, abyste byli schopni vnímat jemné nuance chuti kávy, se musíte propít,“ usmívá se barista Jiří Tashi Vondráček na kurzu domácí přípravy filtrované kávy v pražském Karlíně pořádaném českou pražírnou Doubleshot.

A trpělivě vysvětluje, že tyto odstíny chuti má smysl hledat jen u kávy, která je pražená s citem. „Jakmile kávové zrno přepražíte, tak už získá jen unifikovanou chuť spáleného zrna. A je jedno, jestli pochází z Afriky, nebo třeba z Brazílie, protože to pak veškeré chuťové nuance setře.“

Pokud vás káva baví, zde najdete žebříček podniků, kde v Praze najdete v tomto směru opravdu dobrou (i filtrovanou) kávu. Pokud žádný z nich ještě nepatří mezi vaše oblíbené, zkuste zajít a porovnat jejich kávu s nápojem, který si obvykle dopřáváte třeba právě ráno na přivítání nového dne.

Autor:
  • Nejčtenější

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Fascinující trávy udělají vaši zahradu krásnou i na podzim a v zimě

Jejich nádherná květenství a elegantní pohyby stébel ve větru nás mnohdy doslova okouzlí. Už to je důvod, proč se...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci

Proti chorobám a škůdcům můžete použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. Čím dál více majitelů zahrad chce...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Výrazný nos, vzdělání sestry. Proto si Gott vybral Ivanu, říká novinářka

Profesní vztah je pojil pětadvacet let, ona ho však osobně poznala už jako holčička. Navzdory všem turbulencím, které...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

Problém sdílení klíčů nemá snadné a levné řešení, upozorňuje odborník

Ačkoliv dnes existují systémy, které umožňují otevřít zámek od domu digitálně kartou nebo mobilem, v případě nutnosti...

Najdete na iDNES.cz