Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy

V restauraci Babiččina zahrada připravují tuto „kulajdu trochu jinak“ jako předkrm. Ač nejsem příliš velký milovník hub, toto jsem musel zkusit doma uvařit a ihned jsem na žádost rodiny musel zařadit do stálého jídelníčku.

Šéfkuchař Radek David šéfuje proslulé restauraci La Veranda a vedle toho ještě průhonickou Babiččinu zahradu jako restauraci s klasickou českou kuchyní. Jenže tady nepropagují termín česká kuchyně s lístkem plným knedlíků a omáček. Ale nechybí zato kachna, pstruh nebo sumec, cuketový bramborák, králík, plněná křepelka... Takže jídla, která si tak často doma neuvaříte, přitom však k české kuchyni tradičně patří. 

Ne náhodou si tato relativně nová restaurace vydobyla první místo jako restaurace Středočeského kraje v ocenění Mattoni restaurace roku 2014.

U ragú, které nám ukázal Radek David, se nezačíná, stejně jako u klasické kulajdy, jíškou. „Srovnání s polévkou se odvíjí od chuti, protože tady jsou houby a kopr, ale konzistencí je to ragú. Proto se začíná cibulkou a restováním hub,“ vysvětluje David.

Teď už máme po houbové sezoně, ale klidně můžeme použít i jiné houby, které koupíte v obchodě. Kuchař aktuálně používá houbu šiitake a hlívu ústřičnou. 

Na oleji si zpěníte cibulku a stroužek nakrájeného česneku, pak přihoďte nakrájené houby. Když jsou orestované, přilijte bílé víno. 

To nechejte na prudkém plameni odvařit a zalijte vývarem. Nakrájejte trochu brambor na drobné kostičky a dejte vařit s ostatním. Pozor na množství vývaru, výsledkem by neměl být hrnec plný něčeho, ale poměrně hustý výsledný produkt. Raději zpočátku méně a přilévat.

Až se vyvaří i vývar a brambory změknou, přilijte smetanu, krátce provařte a nakonec přidejte čerstvý nasekaný kopr.

Nakonec vyrobí Radek David „bombu“. Na kulajdu i na houbové ragú se perfektně hodí ztracené (pošírované) vejce. Jenže ne každý má odvahu pustit se do přípravy, navíc s nejistým výsledkem. Navíc je problém v tom, že nemáte čas točit v hrnci jedno vejce po druhém, když potřebujete najednou servírovat více talířů najednou.

Daleko spolehlivější a rychlejší je Davidova metoda, ke které potřebujete jen potravinovou fólii a kuchyňskou minutku. Anebo: ono to vlastně není zase taková bomba, podobně si s vejcem uměly poradit i naše babičky, jen místo potravinové fólie se musely spokojit s tenkým sáčkem. A dnešní televizní kuchaři to neučí, není to tak mediálně zajímavé, jako motat vodu v hrnci.

Nejdříve si utrhněte proužek fólie a udělejte si z něj něco jako provázek. Pak utrhněte kus a vystelte s ním kastrůlek. Fólii vytřete olejem, do kastrůlku vyklopte opatrně vejce, aby se neprotrhl žloutek (na olej nezapomeňte jako já, jinak se bílek se na fólii přilepí). Z fólie udělejte jakýsi váček, který zavážete připraveným provázkem.

Takto si připravte potřebný počet vajec. Až se ragú bude blížit do finále, hoďte vejce na čtyři minuty do vroucí vody. Až je vytáhnete, obal rozstřihnete a lžící je opatrně přemístěte do talíře.

Protože se jí i očima, můžete houby ozdobit snítkou kopru a zakápnout koprovým olejem. Ten si vyrobíte tak, že si v olivovém oleji rozmixujete čerstvý kopr. A pro vůni můžete zlehýnka poprášit houbovým práškem. Ten si vyrobíte ze sušených lesních hub.

Podívejte se na video, kde nejlépe uvidíte přesný postup. V galerii najdete i některé momenty, na které je třeba při vaření dát pozor.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Včely na Rudolfinum? Samy by si takové místo nikdy nevybraly, říká vědec Titěra

16. května 2024

Premium Včely letos vylétly dřív. Může jim uškodit brzké jaro? Nakolik je na nich lidstvo závislé? Jak...

Okusování rostlin, zkažené krmení. Chraňte svého psa před otravou

16. května 2024

S nástupem teplého počasí nastává pro naše psy nejen doba delších vycházek v přírodě, ale také...

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk

15. května 2024

Premium Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...