Německý poslanec českého původu Petr Bystroň

Německý poslanec českého původu Petr Bystroň | foto:  Petr Topič, MAFRA

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

  • 28
Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský kriminální úřad (LKA) následně prohledal Bystroňovu parlamentní kancelář. Prohlídka souvisí s vyšetřováním, jež vede mnichovské státní zastupitelství. Bystroň čelí podezření, že dostával úplatky od proruské sítě. Poslanec to opakovaně popřel.

S prohledáním Bystroňovy kanceláře souhlasily podle médií všechny parlamentní frakce s výjimkou AfD, která se při hlasování zdržela, uvádí německá média.

Německý spolkový sněm rovněž večer zbavil imunity Bystroňova stranického kolegu a předsedu mládežnické organizace AfD (Junge Alternative) Hannese Gnaucka. Podle informací německé veřejnoprávní televize ARD je to kvůli jeho disciplinárnímu řízení v německé armádě. Důvodem mají být výroky, které pronesl v době svého působení v německých ozbrojených silách.

Dvaatřicetiletý politik sloužil jako voják z povolání v letech 2014-2021. Německý úřad na ochranu ústavy považuje mládežnickou organizaci AfD od roku 2023 za pravicově-extremistické hnutí.

Mnichovské státní zastupitelství se Bystroňovým případem zabývá od začátku dubna, kdy zahájilo takzvané předběžné vyšetřovací řízení. Agentura DPA dnes napsala, že mnichovské státní zastupitelství zahájilo vyšetřování poslance Bystroně kvůli prvotnímu podezření z úplatkářství a praní špinavých peněz a dnes policie prohledala několik nemovitostí.

Podle státního zastupitelství byly nařízeny prohlídky na několika místech v Bavorsku a také na španělské Mallorce. Mluvčí státního zastupitelství uvedl, že šlo i o prohlídky u osob, které by v kauze figurovaly jako svědci, a ne jako obvinění. Hlavním cílem je zabezpečit dokumenty a nosiče dat kvůli důkazům.

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

Spolupředsedové AfD Tino Chrupalla a Alice Weidelová v prohlášení označili zbavení Bystroně imunity a prohledání jeho kanceláře a soukromých prostor za vážnou záležitost.

„Doposud nebyly k týdnům starým podezřením vůči panu Bystroňovi předloženy žádné důkazy. Frakce AfD proto doufá v rychlé uzavření vyšetřování, aby nevzniklo podezření, že se zde někdo pokouší s pomocí úřadů a státního zastupitelství ovlivnit kampaň do eurovoleb,“ uvedli Chrupalla s Weidelovou.

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

Podle informací Deníku N, týdeníku Die Zeit a veřejnoprávní stanice ARD existuje nahrávka, která Bystroně zachycuje při přebírání 20 000 eur (494 000 Kč) od propagandisty Arťoma Marčevského, kterého spolu s proruským ukrajinským politikem Viktorem Medvedčukem Česko v březnu zařadilo na národní sankční seznam. Marčevskij stál za mediální společností Voice of Europe, které Bystroň v minulosti poskytoval rozhovory. Medvedčuk podle českého sankčního seznamu toto médium skrytě financoval.

Bystroň kauzu opakovaně vysvětloval vedení AfD, které se za poslance postavilo. K tomu Bystroň nedávno řekl, že jde o kampaň, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video