ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

  • 16
Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do Česka nebo dále do dalších zemí Evropské unie. Všichni obvinění zůstávají ve vazbě, za umožnění nedovoleného překročení státní hranice nejméně dvěma tisícovkám migrantů hrozí každému z členů organizované zločinecké skupiny až 16 let vězení. O posunu v kauze informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Informaci o zahájení stíhání v případu s krycím názvem HATIN zveřejnila centrála loni v červnu. Tehdy uvedla, že obvinila 13 cizinců a jednoho Čecha.

Po roce trestního řízení kriminalisté dvojnásobně zvýšili jak počet převedených migrantů, tak i výši nelegálně získaných peněz. Podle jejich aktuálních zjištění skupina od běženců získala nejméně dva miliony eur (téměř 50 milionů korun).

Policie dopadla 14 převaděčů. Za milion eur propašovali do EU tisíc migrantů

Jako výnos z trestné činnosti vyšetřovatelé zajistili přibližně 900 tisíc korun v hotovosti, dvě osobní auta a rodinný dům.

Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, které bude nyní rozhodovat o podání obžaloby. Od policie už obdrželo trestní spis.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video