Český fanoušek před pražskou O2 Arénou.

Český fanoušek před pražskou O2 Arénou. | foto: Radek Vebr, MAFRA

QR kód vedl k zubaři. Policie v první den MS řeší falešné lístky za 400 tisíc

  • 223
S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili lístky od neoficiálních prodejců. Redaktoři iDNES.cz se vydali před stadion zjistit, jak policie incidenty řeší. Na několik prodejců i podvedených skutečně narazili. V první den hokejového šampionátu zaznamenali policisté jen v Praze asi 200 případů falešných nebo přeprodaných lístků. Škodu odhadují na 400 tisíc korun.

V pátek vypuklo v Česku hokejové mistrovství světa a desítky tisíc fanoušků se sjely do hlavního města na první zápas národního týmu. Někteří z nich ale nakoupili lístky od překupníků – buď na internetu, nebo i před stadionem. Redaktoři iDNES.cz se ptali přímo těch, kdo se s takovými lístky po otevření stadionu dovnitř nedostali.

První utkání v pražské O2 areně mezi Švýcarskem a Norskem začalo v 16:20, neuvidí ho ale fanoušek z Moravy, který nechtěl uvést jméno. Lístek koupil mimo oficiální portál přes internet. Podobně dopadla i čtyřčlenná rodina, kterou redaktoři zastihli před vchodem. „U vstupu nám oznámili, ze máme falešné lístky. Teď to půjdeme řešit s policií,“ říká muž v dresu české reprezentace. Stejný problém řeší Petra: její sestra se na stadion dostala, ona nikoliv. „Nevíme co máme dělat,“ hlásí žena.

Organizátoři i policie varují před překupníky lístků: Hokej na MS spíš neuvidíte

Vedle zoufalých fanoušků, kteří řešili neplatné vstupenky, narazili redaktoři i na prodejce. Mladík prodává lístky podle svých slov proto, ze je koupil v předprodeji jeho otec a na všechny zápasy jít nechce. „Táta peníze neřeší,“ uvedl prodejce. Nabízel VIP vstupenky na zápas Norsko – Švýcarsko, jeden lístek za 2 500 korun. Celkem jich má na tento zápas osm.

Do hovoru s prodejcem vstoupil také starší pán a zkoušel smlouvat; začal na tisícovce, ale mladík ho odmítl s tím, že za takovou cenu lístky prodá jen těsně před začátkem utkání, pokud nikoho jiného nesežene.

Po začátku zápasu se také do arény vřítilo několik policistů, podle jejich slov se uvnitř poprali dva fanoušci, které poté policie vyvedla. Po krátké hádce jim pak nasadila pouta a odvedla pryč. „Přijel jsem až z Moravy, nic jsem neudělal,“ křičel jeden z nich, zatímco ho policisté odváděli.

MS v hokeji 2024

Policejní pomoc proti podvodníkům

Přímo u O2 areny má policie speciální štábní vůz, který podle mluvčí Evy Kropáčkové slouží k nahlašování problémům se vstupenkami. „Ve vozidle, ale i na místním oddělení, jsou specialisté z oddělení kybernetické kriminality, kteří budou odebírat od podvedených lidí okamžitě všechny informace týkající se portálu, účtů a profilů člověka, který jim neplatnou vstupenku prodal,“ popsala mluvčí.

Policie prý už zaznamenala několik případů falešných lístků. „Například skupinku Čechů, kteří sem přijeli do Prahy se vstupenkami a přímo před O2 arenou zjistili, že QR kód jejich vstupenky odkazuje na jistou zubařskou ordinaci zde v Praze,“ doplnila Kropáčová.

„V Praze jsme během prvního zápasu zaznamenali více než čtyřicet lidí, kteří měli falešné lístky. Na místě se specialisté na kyberkriminalitu případy ihned zabývají a dělají vše, aby vypátrali pachatele, kteří je takto podvedli,“ aktualizovali policisté počet podvedených na sociální síti X.

Na otázku, jak policie řeší překupníky lístků na místě, mluvčí odpověděla, že to je primárně věc pořadatele turnaje. „V případě, že pořadatel uzná, že je potřeba, aby to policie řešila, na místo nás zavolá. To, že někdo přeprodává vstupenku, je samozřejmě porušení řádu toho daného prodejce. Takový prodejce se dopouští přestupkového jednání a policisté ho následně mohou řešit pro přestupek a uložit pokutu do výše 10 tisíc Kč,“ vysvětluje Kropáčová.

Falešná vstupenka? Podvodníky při MS pomůže odhalit policejní kamion hned u haly

Na neplatnou vstupenku lidi upozorní turniket, následně je organizátoři odkážou na reklamace. Tam jim obsluha ze systému vytiskne potvrzení pro policii, ze kterého se dozví, jestli šlo o opakovaně prodanou a už použitou vstupenku nebo o falešnou, řekla Kropáčová. S potvrzením pak lidé mohou přijít přímo do mobilního pracoviště policie před stadionem a podat trestní oznámení.

Policie nabádá fanoušky, aby kupovali lístky na zápasy mistrovství světa v hokeji pouze u oficiálních prodejců a vyhnuli se tak případným problémům s falešnými a opakovaně prodanými vstupenkami.

Podle Kropáčové se oběťmi podvodů stávají ve většině případů Češi a lidé, kteří kupují vstupenky na více zápasů šampionátu. „Rekordmankou je paní, která nakoupila vstupenky za celkem 40 tisíc korun,“ řekla Kropáčová. Zdůraznila také, že je důležité podvod nahlásit co nejdříve, později se šance na dopadení pachatelů snižuje.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video