Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

  20:27
Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející volby do Evropského parlamentu budou doprovázet násilnosti. Incident nastal po sérii útoků na německé politiky. Podle pozorovatelů jsou produktem výrazné polarizace společnosti.
Slovenského premiéra Roberta Fica postřelili v obci Handlová před kulturním...

Slovenského premiéra Roberta Fica postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Na místě zasahuje ochranka i policie. (15. května 2024) | foto: Reuters

Někteří vrchní evropští politici uvádí, že dostávají po středečním atentátu na Fica vyhrůžky smrtí. Přišly polskému premiérovi Donaldu Tuskovi či srbskému prezidentovi Aleksandaru Vučičovi.

„Je šokující vidět, že někdo může být obětí svých politických idejí. Tři týdny před volbami je to extrémně alarmující,“ okomentoval útok na slovenského předsedu vlády belgický premiér Alexander De Croo, jehož země nyní předsedá EU.

V uplynulých týdnech zažilo opakované útoky na politiky Německo. Terčem násilníků se stala jak vládní Sociálnědemokratické strana (SPD) a její volební lídr v Sasku Matthias Ecke, tak opoziční Alternativa pro Německo. (AfD). Ještě v den útoku na Eckeko, v té samé části Drážďan, skupina mladíků zbila účastníka kampaně Zelených.

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

Útoky na německé politiky podle konzervativního premiéra Severního Porýní-Vestfálska Hendrika Wüsta dávají vzpomenout na „nejtemnější kapitolu německých dějin“. I další němečtí představitelé vyjádřili znepokojení, zda se nejlidnatější země EU nevrací do doby nacistické krutovlády.

Podle údajů zveřejněných federální vládou vzrostl počet zaznamenaných trestných činů proti politikům z 2 267 v roce 2019 na 2 790 v roce 2023, uvádí portál Local. V roce 2019 byli nejčastěji terčem všech typů útoků, včetně verbálních, představitelé AfD, zatímco v roce 2023 to byli převážně Zelení. V případě násilných útoků byla AfD nejvíce postižená strana (86), následovaná Zelenými (62).

Velká hrozba

Pozorovatelé se obávají, že dění na Slovensku ukazuje na závažný problém politické polarizace a z ní vzešlé agresivní nesnášenlivosti, jež se stává celoevropským vážným problémem. „Ficova politika může být hrozbou pro demokracii, ale tento druh násilí v evropské politice je mnohem větší hrozbou,“ myslí si politolog Tom Theuns z Leidenské univerzity.

Tragická eskalace, Fico k polarizaci a nenávisti přispěl, píší ve světě

„V období polarizace na evropské úrovni vidíme, že kvalita demokratického diskurzu jde namísto kupředu zpět a politici jsou stále více zobrazováni jako nepřátelé. A to jak ze strany ostatních politiků, tak ze strany široké veřejnosti,“ vysvětluje Theuns. Označením politického oponenta za nepřítele se „legitimizuje násilí v očích těch, kteří by ho případně mohli použít.“

Někteří slovenští politici se proti vyhrocenému politickému klimatu postavili. Prezidentka Zuzana Čaputová, kterou postřelený premiér opakovaně ostře kritizoval, ve společném vyjádření se svým nástupcem, Ficovým spojencem Peterem Pellegrinim, vyzvali ke zklidnění napětí ve společnosti a opuštění bludného kruhu nenávisti.

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

Jiní ale zaútočili na své oponenty. Neúspěšný kandidát na prezidenta, exministr spravedlnosti a bývalý předseda slovenského Nejvyššího soudu Štefan Harabin vyzval k rozpuštění největší opoziční strany Progresivní Slovensko, kterou spojil s atentátníkem Jurajem C. Strana zdůraznila, že čin útočníka odsuzuje a nemá s ním nic společného. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok uvedl, že Juraj C. byl osamělý vlk, který nebyl členem žádného politického uskupení.

Volební kampaně jako příležitost

Volební období poskytuje radikálním útočníkům větší příležitosti, upozorňuje profesor politologie na Univerzitě Heinricha Heineho v Düsseldorfu Stefan Marschall. „Volební kampaně jsou vždy vyhroceným obdobím, kdy je pravděpodobnost takových incidentů vyšší, protože politici doslova vycházejí do ulic.“

„Ony se stávají a budou stávat, byť se teď v našem politickém prostoru dlouho neodehrály. Když se ale podíváme do Německa v době migrační krize, tak tam už takové věci byly. Nebo můžeme vzpomenout na šíleného atentátníka v Polsku,“ podotkl v rozhovoru pro iDNES.cz politolog a specialista na extremismus a terorismus Miroslav Mareš s odkazem na zavražděného primátora polského Gdaňsku Paweła Adamowicze.

Pokusy o atentát na předsedy vlády jsou v Evropě nicméně vzácné. Útok na Fica byl nejvážnějším za poslední dvě desetiletí. V roce 2003 došlo k vraždě srbského premiéra Zorana Djindjiče.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nová stíhačka F-35 se zřítila po natankování

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Do Česka dorazily bouřky z Německa. U Olomouce se voda vylila na dálnici

31. května 2024  12:07,  aktualizováno  20:20

Výstrahy meteorologů před srážkami se naplnily. Česko zasáhly bouřky, které přišly z Německa. V...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...