Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

  • 3
Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v Makru, si je kupte čerstvé a vyzkoušejte tento jednoduchý španělský recept na krevety na česneku. Dochutíte je chilli a snítkou fenyklu.

Na českých terasách a dvorcích okupuje grily spíše krkovička, nicméně i krevety jsou schopny se uchytit, jak dokládá výherce loňské soutěže o grily.

Jak na krevety na grilu

A není nad čerstvé mořské plody, někde z rybího trhu. Tak jako se je podařilo koupit šéfkuchaři Zdeňku Pohlreichovi pěkně po ránu během natáčení dalšího dílu Rozpal to, šéfe ve Španělsku. A pak připravit pod širým nebem na skalnatém mořském pobřeží, což lze při sledování tohoto pořadu v nedělním podvečeru na Primě považovat za provokaci. A nebo inspiraci, proč stojí za to vyrazit pro krevety někam, kde tomuto zboží rozumí.

Pošlete foto s receptem a vyhrajte kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfoťte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku a pošlete na soutez.hobby@idnes.cz.

Marinované kuře pečené „naplacato“
Hovězí hamburger s vlastními houskami

První čtenářské recepty už se v redakci scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Protože lákavé to je, a příprava hodně prostá. Pár stroužků česneku nakrájíte na plátky, připravíte si i kousek nasekané chilli papričky a kousek natě z fenyklu. Na pánvi s odnímatelnou rukojetí pak na rozpáleném grilu rozehřejete olivový olej.

Na olej hodíte česnek, necháte zapěnit a přihodíte na něj celé neloupané krevety,. Omamná nasládlá vůně by vás v tu chvíli měla dostat do kolen.

Přímo na pánvi pak krevety osolíte, opepříte a krátce orestujete ze všech stran. Krevety pustí vodu, ale neměly by se vám na pánvi moc vařit, takže je průběžně otáčejte a stále hlídejte. Podle potřeby lze přidat olej, na závěr přihoďte nasekanou snítku fenyklu, promíchejte a nechte chvilku odpočinout. Mezitím si na grilu opečte pár plátků chleba nebo bagety a můžete hodovat - krevety si ovšem samozřejmě musíte na talíři sami vyloupat.

Loupání krevet je snadné a odpad ještě zužitkujete

Pokud krevety neumíte loupat, případně trpíte tím, kolik je z nich odpadu, obojí je řešitelné. Vyloupané ocásky, hlavičky ani slupky je totiž opravdu škoda vyhazovat.  Vše, co z krevet vyloupete, se dá se velmi chutně zužitkovat na naprosto skvostný vývar, a to i v případě krevet grilovaných na pánvi. 

Prostě zkuste následující recept na vývar z odpadu z krevet. Lze z něj okoukat i to, jak krevety správně loupat. Ať už syrové nebo tepelně upravené:

22. března 2015


Letní grilování - Maso