Zima je slavnostní, společenská a nabitá
Ačkoli v našich podmínkách v zimě příliš čerstvých surovin nenajdete, lidé se sbíhají do restaurací, barů i kaváren ve velkém. V prosinci vrcholí čas vánočních večírků, sešlostí, rodinných obědů i večeří, přátelských posezení nebo romantických schůzek.
Důvodů k setkávání je tu opravdu hodně: Advent, Mikuláš, Vánoce a silvestr. Po Novém roce jsou to oslavy Valentýna a masopust – to znamená především další zabijačky a zabijačkové pokrmy, chybět by neměly ani koblihy nebo pálenka.
Zelenina: Pro prosinec, leden a únor je aktuální kořenová zelenina, zelí, dýně nebo kadeřavá kapusta. Přichází také čas vytáhnout zavařovačky s kvašenou zeleninou, která je navíc bohatá na vitamín C.
Obiloviny: V zimě pracujte s obilninami, jako jsou jáhly, oves nebo ječmen. A ještě před tím, než se dostanete zpátky k dochucování pokrmů jarními bylinkami, je čas pohrát si s kořením, jako je třeba skořice, vanilka, paprika, bazalka, rozmarýn či pepř. Všechny zmíněné nejen že chutnají, ale také zahřejí.
Horké nápoje: Pokud jste v létě počítali s ledovými nápoji všeho druhu, nyní je čas na to samé v horké obdobě: čaje, kávy a kávové nápoje, horké ovocné nápoje nebo zázvorový a mátový čaj.
Známý kuchař Dominique Ansel působící v New Yorku, který se mimo jiné proslavil vynálezem cronutu (spojení croissantu a donutu), letos představil novinku v podobě marshmallow ve tvaru květiny, jež se rozevře na hladině horké čokolády.
Původní článek vznikl pro Storyous.com a byl redakčně upraven.