Podzim zahřeje i zaplní
V průběhu září, října a listopadu se prostřídá hned několik zásadních svátků nebo zvyklostí. K nim patří vinobraní, zabijačky a posvícení, výlovy rybníků a samozřejmě svatý Martin nebo americký svátek Halloween.
Maso: Jak je pro jaro a léto typická touha po lehčích jídlech, na podzim se to mění přesně naopak. Na menu převládají masitá jídla, zejména vepřové a zvěřina, jako jsou srnky, daňci, divočáci, koroptve nebo bažanti v doprovodu hutných omáček.
Svoje místo mají i krémové polévky. Navíc do plavek už nikdo linii nedrží, a tak není důvod chuťovým pohárkům nedopřát trochu sladkého ve formě hutnějších dezertů, třeba čokoládových.
Zelenina a ovoce: I nadále převládá v sezoně například řepa, kedlubna nebo kapusta, přidávají se k nim ještě oblíbené kaštany, růžičková kapusta a bílé zelí.
Bez čeho si ale podzim už nelze představit, je dýně. Tu lze využít do předkrmů, hlavních jídel, dezertů a dokonce i horkých nápojů. Z ovoce převládají jablka, hrušky nebo švestky či víno. Nejen v dezertech můžete začít počítat i s úrodou ořechů a takovými plody, jako jsou šípky nebo jeřabiny.
Opravdu výjimečnou delikatesou podzimu jsou lanýže. Dělí se na černé letní, černé zimní a bílé, přičemž ty bílé jsou aromatičtější.
Nejoceňovanějšími jsou bílé lanýže z italské oblasti Piemonte, kde jejich sezona začíná v říjnu a končí v listopadu. Velké restaurace a špičkoví kuchaři si na podzim nenechají tuto specialitu ujít a svoje speciální menu podřizují právě lanýžům.