Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě

aktualizováno 
Až sedmkrát levněji než v běžném prodeji můžete sehnat kančí nebo třeba srnčí maso přímo u myslivce. Ovšem pouze u těch, kteří mají speciální oprávnění takové úlovky prodávat, napsal týdeník 5plus2.

Pokud milujete zvěřinu, je levnější ji nakoupit u myslivce, který má pověření, jež ho opravňuje zvěř zkontrolovat a rovnou ji prodávat. | foto: Profimedia.cz

Na prodej domácího včelího medu, vajec či třeba drůbeže si už Češi zvykli. Čím dál častěji se ale také před vraty hospodářů objevují cedule nabízející jelena či divočáka. 

Nejde přitom o drzost jakýchsi pytláků, naopak. Čeští myslivci už několik let mohou získat certifikát, který je opravňuje zvěř zkontrolovat a rovnou ji prodávat. Mnoho lidí ale o této možnosti, jak přijít k chutné a čerstvé divočině, vůbec neví. 

Od myslivců je to levnější

Pořízení masa přímo od myslivců přitom vyjde mnohem levněji než nákup v obchodě. Kilo divočáka od nich stojí kolem 50 korun, kilo srnčího přibližně 110 korun, divoká kachna přijde na 30 korun za kilogram. Pro srovnání, za kilo divočáka dáte v běžných obchodech kolem 350 až 400 korun. 

Cena je vysoká navzdory tomu, že v roce 2017 bylo divočáků uloveno 230 tisíc kusů, nejvíc v historii. Že tento druh zvěřiny nezlevní, se diví i známý kuchař Jaroslav Sapík, který z kanců připravuje ve své restauraci v obci Klokočná oblíbené speciality. „Přece když je divočák přemnožený a tolik kusů se ho uloví, není možné, aby cena jejich masa byla stále tak vysoká,“ přemítal kuchař právě v rekordním roce 2017. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Vysokou cenu zvěřiny v obchodech ovlivňuje přísnější legislativa, nutné speciální veterinární prohlídky každého kusu zvlášť a náročnější zpracování. Aby však myslivci mohli zvěřinu prodávat, musí absolvovat kurz „laického prohlížitele zvěřiny“. 

Když poté úspěšný lovec ověří, že zvíře je zdravé, může ho rovnou nabídnout přímému spotřebiteli, tedy nikoliv do hospod a restaurací.

Myslivci maso porcovat nesmějí

Výrazně nižší cena masa pořízeného od certifikovaného myslivce má ale jeden háček – zvíře dostanete celé, tedy i s kůží či peřím. 

Je pouze vyvrhnuté, často zbavené hlavy a je třeba ho nechat někde naporcovat tak, aby se kusy masa mohly uložit do mrazáku. Sami myslivci ještě před prodejem totiž maso porcovat nesmí, mohou jim v tom bránit zákonná omezení. 

„Zákazník si buď zvíře rozporcuje sám, protože to umí, nebo o službu někoho požádá,“ potvrzuje hajný Jiří Samek ze zámku v Rychnově nad Kněžnou, který zvěřinu prodává. V praxi to často vypadá tak, že zákazník po nákupu divokého zvířete požádá o naporcování přímo toho samého myslivce, od něhož jej pořídil. 

Jak výhodně nakoupit

Divočák nejvhodnější ke koupi má kolem 50 kilogramů živé hmotnosti, vyvržený pak váží kolem 30 kilogramů. Jeho cena se pohybuje zhruba okolo 1 500 korun.

Po stažení a vykostění získá zákazník 15 až 20 kilogramů čistého masa. Zájemci si mohou nechat zpracovat i kůži zvířete. Tu je vhodné okamžitě nasolit, přeložit, smotat a poslat do speciální firmy, kde ji vyčiní. Cena vyčinění se u divočáka pohybuje mezi 700 až 3 000 korunami, záleží na velikosti zvířete.

A mnohdy uspěje. Říká se tomu „soukromá sousedská výpomoc“. „Sehnat někoho, kdo celé zvíře naporcuje, je už soukromá věc každého kupujícího a je dobré se myslivců zeptat, zda nemohou zvíře naporcovat,“ radí myslivec Jiří Kasina. 

Kompletní zpracování srnce, tedy stažení, vykostění a rozdělení na jednotlivé kusy, hajný Jiří Samek zvládne přibližně za hodinu a půl, zákazníkům tuto službu ale nenabízí. Další možností, jak s nezpracovaným zvířetem naložit, je, že ho po domluvě dovezete k řezníkovi nebo na zvěřinový provoz, kde tuto službu nabízí. 

Cena za naporcování se pak může pohybovat od 300 do 1 200 korun, podle velikosti zvířete. 

Musíte na školení

Zmiňovaný průkaz „laického prohlížitele zvěřiny“ je možné získat na školeních, která organizuje Veterinární a farmaceutická fakulta ve spolupráci s okresními mysliveckými spolky.

Za jednodenní školení a složení zkoušky se platí 4 500 korun. První certifikáty se začaly vydávat před 15 lety. 

„Cílem je, aby většina honiteb v Česku, kterých je necelých šest tisíc, měla alespoň jednoho prohlížitele a zvěřina se tak dostala rovnou k lidem,“ vysvětluje myslivec Kasina. 

„Dobře to funguje v Rakousku, kde myslivci mohou zvěřinu rovnou naporcovat a prodávat zákazníkům jednotlivé partie jako kýtu, hřbet a podobně. To čeští myslivci automaticky dělat nemohou a zákazník si musí zatím rozporcování zvířete zařídit sám,“ dodává s tím, že čeští myslivci tlačí na legislativu, aby mohli zvěř v budoucnu rovnou porcovat také. 

Pokud se jim to podaří prosadit, mohla by se levná zvěřina pro zákazníky stát mnohem dostupnější. 

Zajíc je dnes vzácnost

Kdy je nejlepší u myslivců zvěřinu nakupovat? Divočák se loví celoročně, srnčí od poloviny května do konce září, spárkatá zvěř jako jelen, daněk či muflon se loví od srpna, zejména na podzim. 

Vždy je lepší pro kulinářské využití koupit mladší kus. V listopadu a prosinci se také pořádají zaječí hony. „Sehnat zajíce je dnes spíš náhoda, je o ně obrovský zájem a myslivci si je spíš nechávají. Zajíc je dnes vzácnost,“ podotýká myslivec. „Zajíci hodně utrpěli současným zemědělstvím. Přitom v 60. a 70. letech jsme je jako honci ani nestíhali odnášet,“ uzavírá.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Najdete na iDNES.cz