Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základní lekce, jak připravit delikátní zvěřinu. Stačí znát správné fígle

Lahodné maso, které si gurmáni raději vychutnají v restauraci, než aby ho připravovali doma. Příprava je možná o kapku složitější, ale výsledek stojí za to. Navíc je zvěřina opravdu zdravá, mj. obsahuje malé množství tuku a je bohaté na nenasycené mastné kyseliny.
Zvěřinové maso patří k nejzdravějším druhům, protože  obsahuje malé množství...

Zvěřinové maso patří k nejzdravějším druhům, protože obsahuje malé množství tuku, navíc je bohaté na nenasycené mastné kyseliny. | foto: Shutterstock

Pojďte se spolu s námi se zvěřinou trochu blíže seznámit. Ke spárkaté neboli vysoké zvěři patří jelen, srnec, daněk a muflon. Zajíc neboli divoký králík jsu drobná zvěř srstnatá, a bažant, koroptev, divoká kachna, perlička či křepelka drobná zvěř opeřená. Tolik základní dělení, ať se vyznáte, kdyby se k vám kousek masa ze zvěřiny přece jen zatoulal.

Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě

Máte-li možnost si zvěřinu v kuchyni vyzkoušet, stojí za to si k tomuto zdravému masu najít cestu. Obsahuje totiž malé množství tuku, současně je bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Hodí se tak na talíř nejen mlsounům, ale také lidem, kteří potřebují upravit třeba hladinu cholesterolu v krvi.

A jaké druhy pokrmů lze z které zvěřiny připravit? Hřbet a kýta z daňka se hodí na steaky, plec a bok do guláše nebo na ragú. Z jater pak připravíte paštiku, pozor, dančí játra jsou obzvlášť aromatická a je nutno s tím počítat. U jeleního a srnčího masa připravíte z kýty výtečný guláš nebo pečeni. Plec a krk využijte na ragú, do paštik nebo třeba na sekanou.

Kančí maso používejte stejně jako vepřové maso: pečeni a panenku na minutku, zbytek převážně na dušení. Bažant je ideální na pečení, to je opravdu lahůdka, jen nezapomeňte na máslo a slaninu, jeho maso bývá sušší.

V každém případě platí, že vždy nakupujte maso od ověřeného dodavatele, který ručí za kvalitu masa. Zvěřina ulovená na honitbě nebo prodávaná v obchodě by měla vždy projít kontrolou, tu žádný poctivý myslivec nevynechá. Maso totiž může být infikované a při koupi špatného kusu hrozí nemoci, jako je motolice, tasemnice, brucelóza nebo tularemie.

Jak se zvěřinou zacházet a k čemu se hodí?

Termín, který je úzce spojen s masem ze zvěřiny je moření, což je vlastně marinování. Moření zvěřiny určitě nevynechte. Jde o proces, při kterém maso zkřehne, případně se utlumí jeho výrazná a pronikavá vůně, jež může některé strávníky odrazovat. Moření probíhá zpravidla v lázni.

Nepodceňujte rady, jak s masem ze zvěřiny zacházet.

Jak na to? Maso omyjte, osušte a naložte například do vína, octa, kořenové zeleniny, směsi bylin nebo do kyselého mléka či podmáslí. Suroviny se vždy odvíjejí od receptu a dalších použitých ingredinecí. Pro proces moření se nejvíce hodí nádoby ze smaltu nebo kameniny. Ideální doba by měla být 3 dny, minimální pak zhruba 5 hodin.

Vyzkoušet můžete i tzv. suché zrání. Jde o formu moření, při kterém není použita žádná tekutina. Maso se obalí směsí bylin, koření či zeleniny. Mělo by se skladovat při teplotě do 4 °C.

Nutriční hodnoty zvěřinového masa na 100 g

Maso před zpracováním pečlivě omyjte, ale nenamáčejte ho příliš dlouho. Potom je nutné maso důkladně prošpikovat, aby nebylo suché. A ideálně maso nechte pár dní odležet, aby zkřehlo a zbavilo se nepříjemných pachů.

Suroviny, které si se zvěřinou rozumějí:

Suroviny, které si se zvěřinou rozumějí
  • Bylinky: petržel, libeček, rozmarýn, tymián, šalvěj
  • Koření: jalovec, nové koření, bobkový list, černý pepř, kmín
  • Alkohol: červené a bílé víno, whiskey a bourbon
  • Mléčné produkty jako je kyselé mléko a podmáslí především stahují nežádoucí pachy

A co k jídlu ze zvěřiny podávat? Nejvhodnějším nápojem je jednoznačně víno. Ať už červené, nebo bílé, záleží, na jaký způsob bylo maso připraveno. Někdy je namístě i pivo, kterým dobře spláchnete třeba sytější guláš s cibulí a chlebem nebo třeba zvěřinové klobásky.

A poslední cenná rada? Zapomeňte na česnek! Češi ho sice milují a dávají ho téměř do všeho, ať se jedná o omáčky, polévky, pomazánky atd. Při přípravě zvěřiny ho ale nechte ve špajzu. Je velmi aromatický a zcela by přebil lahodnou a jemnou chuť zvěřiny.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Hrajte o luxusní knihu Zelenina z ekozahrady

29. dubna 2024

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...