Devatero kvítí v kuchyni. Knedlíky s kontryhelem, králík na řebříčku

  0:06aktualizováno  0:06
Kytkožroutka, která vás provede rozkvetlou loukou a dá vám ochutnat rostliny, které byste do té doby maximálně utrhli tak do vázy. To je Jana Vlková, pro kterou jsou čisté přírodní porosty skvělým zdrojem čerstvých surovin. A ráda se podělí o zkušenosti, jak je zpracovat v kuchyni.

Karlovarské knedlíky s kontryhelem | foto: David Turecký pro www.smartpress.cz

Recepty, které Jana Vlková vložila do své Květinové kuchařky s podtitulem Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení, využívají jedlé byliny maximálně. Kdo toho zatím o divokých jedlých bylinách moc neví, ten se jen diví, co všechno lze při vaření, při přípravě salátů či na ozdobu sladkých jídel použít.

Co s jedlými květy v kuchyni

Pro představu, jak široká je škála možností využití letní nabídky luk a hájů, jsme společně vybraly devatero květů, které se můžete naučit poznávat ve fotogalerii. Najdete je tam i s popisem, jak je lze v kuchyni využít.

Jsou to květy tužebníku jilmového - ideální na sušení. Dále okvětní plátky růže šípkové a vlčího máku i slaďoučký jetel luční. A pak ještě sladce voňavá a čím dál vzácnější mateřídouška, léčivý i chutný kontryhel, příjemně nahořklý řebříček, šalvěj luční i hajní a poupata kozí brady luční vhodné do letních salátů.    

Recept na králíka na řebříčku

Králík na slanině je sice tradiční a osvědčený, jenže ideální tak v zimě. Takže Jana Vlková vyzkoušela, s jakým kvítím a býlím by mu to slušelo v létě, a vsadila na nahořklou chuť řebříčku. Ta je sice zajímavá pro dospělé strávníky, nicméně pro děti raději upravte poměr řebříčku a medu ve prospěch sladkého medu. „Inspirací mi byly suché svahy Středozemí, kde se dá snad každé býlí použít jako koření,“ vysvětluje volbu nadšená kytkožroutka.

Králík upečený na řebříčku se dá jíst i studený.

Králík upečený na řebříčku se dá jíst i studený.

Pro 4 osoby budete potřebovat: 1 mladého zhruba dvoukilového králíka nebo 4 králičí stehna, 10 až 12 středních květenství řebříčku, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 litr suchého bílého vína, 3 polévkové lžíce oleje na osmažení, sůl a pepř.

A můžete se pustit do přípravy. Troubu předehřejte na 180 °C a králíka si mezitím naporcujte. Rozehřejte pánvičku a vlijte do ní tři lžíce oleje. Kousky králíka lehce poprašte moukou a zprudka opečte ze všech stran a opečené maso naskládejte do pekáče odpovídající velikosti, ke kterému máte druhou část na zakrytí.

Soutěžte o Květinovou kuchařku pro kytkožrouty

Ilustrovanou Květinovou kuchařku s fotografiemi receptů koupíte na Knihy.iDNES.cz

Že kvítí a býlí se hodí na vaření i zdobení, ukazuje Květinová kuchařka.
Ukázky z knihy Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové

Případně nám do redakce pošlete do poloviny července svůj oblíbený recept z letních bylinek. Ten nejzajímavější vybereme (posléze se o něj podělíme i se čtenáři iDNES.cz) a jeho autorovi či autorce pošleme tuto kuchařku plnou rad a tipů.

Na pánvičku k přípečkům vlijte malou skleničku vína a promíchejte. Uvolní se tak šťáva z masa. Přilijte ji do pekáčku k masu a dolijte zbylým vínem tak, aby maso bylo ponořené. Zakryjte horním dílem pekáčku a dejte do předehřáté trouby. Pečte alespoň hodinu, nebo podle stáří a velikosti králíka. Maso je hotové, když zapíchnete vidličku do nejsilnějšího místa a poteče čirá šťáva a nikoli krev, ale maso by nemělo odpadat od kosti.

Přidejte květenství řebříčku a zakrytý pekáč vraťte na 40 minut do trouby. Pak odklopte horní část pekáčku, vytáhněte řebříček a šťávu slijte do rendlíku. Na plotýnce ji pak provařte, aby zhoustla. Podávejte s vařenými brambory nebo dušenou zeleninou. V horkém létě chutná králík výborně i studený. Pokud k němu zatoužíte po klasické příloze, zkuste karlovarský knedlík. A taky s bylinkami.

Recept na karlovarský knedlík jinak

Na knedlíky pro 4 osoby budete potřebovat 10 rohlíků z předchozího dne, 5 vajec, 100 g másla, 500 ml mléka, 70 g kontryhelu a máslo na vymazání hrnečků.

SMAZAT!!!!!

Karlovarské knedlíky s kontryhelem, kterým nešetřete, jinak se jeho nevýrazná chuť snadno ztratí. Používejte především květy, jsou krásné. Při servírování můžete pokrm posypat i čerstvými.

Rohlíky nakrájejte na kostičky, vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Bílky odložte stranou a žloutky prošlehejte s mlékem. Směsí mléka a žloutků zalijte rohlíky a nechte asi deset minut odpočinout. Mezitím si zpracujte kontryhel. Použijete jen vrcholové části, tedy květy a mladé lístky. Odstraňte tuhé a silné části stonků, nasekejte nadrobno a vmíchejte do směsi.

Máslo rozpusťte, aby bylo vlahé, a také ho přimíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej vkládejte do těsta, abyste při tom zachovali co nejvíc vzduchových bublinek. Hrnky, ve kterých budete knedlíky vařit, by měly mít rovné stěny, nikoli kónický tvar; důkladně je vymažte máslem a plňte směsí asi 2 cm pod okraj.

Vařte v páře 35 až 45 minut, podle velikosti hrnku. Knedlíky jsou hotové, když vytvoří čepičku. Pokud potřebujete mít jistotu, vyzkoušejte je špejlí. Knedlíky nechte ještě 10 až 15 minut chladnout mimo hrnec, lépe se pak vyklápějí. Knedlíky sice můžete vařit v utěrce, nebo dokonce v potravinářské fólii, ale hrnečková metoda je spolehlivá, prověřená a vstřícná i k začátečníkům.

Na jaře můžete nahradit kontryhel bršlicí nebo kerblíkem (tipy na tyto a další jarní bylinky vhodné do kuchyně najdete zde), vyzkoušet můžete i variace s jitrocelem nebo mlaďoučkými listy řebříčku.

Jarní bylinky, z nichž některé ještě stále najdete, představuje Jana Vlková zde:

A k tomu opravdu malý letní salátek...

Netřesk a rozchodník můžete v malém letním salátku (viz recept v článku)...

Netřesk a rozchodníku můžete v malém letním salátku (viz recept v článku) nastavit okurkou nakrájenou na malé kostičky.Tu není třeba macerovat v soli s octem. V salátu na fotografii jsou použity květy hrachu setého, fazolu šarlatového, jetele lučního, poupata kozí brady, výhonky silenky nadmuté, laskavce ohnutého, listy netřesku zedního a horského, listy rozchodníku bílého a snítky kopru vonného.

Malý proto, že stačí degustační porce. Většina lidí totiž macaté listy netřesku ochutnává velmi opatrně. „Jenže to vám o netřesku naprosto nic neřekne, jeho kyselost ucítíte po stranách jazyka, nikoli hned za řezáky. Jeho jemná originální chuť se vyjeví jen těm odvážnějším. Proto můžete jeho množství do obyčejného salátku dávkovat postupně,“ radí Jana Vlková.

Na 4 degustační porce si připravte cca 50 g netřeskových listů, 50 g listů rozchodníku bílého bez květů (případně ho můžete nahradit jemnější šruchou), 20 g květů hrachu, 10 g obraných jetelových květů, 2 lžíce jemného ovocného octa, půl kávové lžičky soli, pepř a 3 polévkové lžíce kvalitního olivového oleje.

Netřesk a rozchodník dobře omyjte. Rozchodník pokrájejte na drobné kousky, listy netřesku zbavte špiček a nakrájejte na jemné plátky. Obě „zeleniny“ prosolte, ochuťte octem a nechte odpočinout minimálně 10 minut, nejvýše však 2 hodiny. Z šišky plně rozkvetlého jetelového květenství vytrhejte jen růžové části, květy fazolu použijte celé, včetně zeleného kalichu. Jen zkontrolujte, zda v květech hrachu není hmyz, případně ho vytřepejte.

Z netřesku a rozchodníku slijte přebytečnou tekutinu. Přidejte olivový olej, opepřete podle chuti, zamíchejte a nakonec přidávejte květy. Promíchávejte už jen velmi šetrně, těsně před podáváním. 

„Salát můžete doplnit dalšími nepříliš výraznými listy mladého špenátu, mladé kopretiny věncové, hlávkového salátu. Salátek také velmi dobře ladí s koprem, který je v tuto roční dobu nejlepší. Pro ostřejší chuť přidejte různé varianty mladé cibulky nebo pažitky a dostanete tak ideální salát k masu,“ radí ještě Jana Vlková, která učí poznávat a používat jedlé byliny i na svých seminářích.

  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají. A dokonce snižují...

Hasiči varují před stoupajícím počtem požárů komínů. Nehaste je vodou

Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin na území České...

Mikroplasty z čajových sáčků změnily těla korýšů. Efekt na lidi neznáme

Plastové čajové sáčky, které řada lidí používá každý den, uvolňují do vylouhovaného čaje miliardy plastových částic....

Nechtěl věčně školit své kuchaře, vsadil na vzdělávání už ve škole

Kuchař Jiří Roith se rozhodl změnit české odborné gastronomické školství. Vymyslel koncept, kdy natočí videokurzy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz