Čtvrtek 11. srpna 2022, svátek má Zuzana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 11. srpna 2022 Zuzana

Devatero kvítí v kuchyni. Knedlíky s kontryhelem, králík na řebříčku

  0:06
Kytkožroutka, která vás provede rozkvetlou loukou a dá vám ochutnat rostliny, které byste do té doby maximálně utrhli tak do vázy. To je Jana Vlková, pro kterou jsou čisté přírodní porosty skvělým zdrojem čerstvých surovin. A ráda se podělí o zkušenosti, jak je zpracovat v kuchyni.

Karlovarské knedlíky s kontryhelem | foto: David Turecký pro www.smartpress.cz

Recepty, které Jana Vlková vložila do své Květinové kuchařky s podtitulem Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení, využívají jedlé byliny maximálně. Kdo toho zatím o divokých jedlých bylinách moc neví, ten se jen diví, co všechno lze při vaření, při přípravě salátů či na ozdobu sladkých jídel použít.

Co s jedlými květy v kuchyni

Pro představu, jak široká je škála možností využití letní nabídky luk a hájů, jsme společně vybraly devatero květů, které se můžete naučit poznávat ve fotogalerii. Najdete je tam i s popisem, jak je lze v kuchyni využít.

Jsou to květy tužebníku jilmového - ideální na sušení. Dále okvětní plátky růže šípkové a vlčího máku i slaďoučký jetel luční. A pak ještě sladce voňavá a čím dál vzácnější mateřídouška, léčivý i chutný kontryhel, příjemně nahořklý řebříček, šalvěj luční i hajní a poupata kozí brady luční vhodné do letních salátů.    

Recept na králíka na řebříčku

Králík na slanině je sice tradiční a osvědčený, jenže ideální tak v zimě. Takže Jana Vlková vyzkoušela, s jakým kvítím a býlím by mu to slušelo v létě, a vsadila na nahořklou chuť řebříčku. Ta je sice zajímavá pro dospělé strávníky, nicméně pro děti raději upravte poměr řebříčku a medu ve prospěch sladkého medu. „Inspirací mi byly suché svahy Středozemí, kde se dá snad každé býlí použít jako koření,“ vysvětluje volbu nadšená kytkožroutka.

Králík upečený na řebříčku se dá jíst i studený.

Pro 4 osoby budete potřebovat: 1 mladého zhruba dvoukilového králíka nebo 4 králičí stehna, 10 až 12 středních květenství řebříčku, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 litr suchého bílého vína, 3 polévkové lžíce oleje na osmažení, sůl a pepř.

A můžete se pustit do přípravy. Troubu předehřejte na 180 °C a králíka si mezitím naporcujte. Rozehřejte pánvičku a vlijte do ní tři lžíce oleje. Kousky králíka lehce poprašte moukou a zprudka opečte ze všech stran a opečené maso naskládejte do pekáče odpovídající velikosti, ke kterému máte druhou část na zakrytí.

Soutěžte o Květinovou kuchařku pro kytkožrouty

Ilustrovanou Květinovou kuchařku s fotografiemi receptů koupíte na Knihy.iDNES.cz

Že kvítí a býlí se hodí na vaření i zdobení, ukazuje Květinová kuchařka.
Ukázky z knihy Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové

Případně nám do redakce pošlete do poloviny července svůj oblíbený recept z letních bylinek. Ten nejzajímavější vybereme (posléze se o něj podělíme i se čtenáři iDNES.cz) a jeho autorovi či autorce pošleme tuto kuchařku plnou rad a tipů.

Na pánvičku k přípečkům vlijte malou skleničku vína a promíchejte. Uvolní se tak šťáva z masa. Přilijte ji do pekáčku k masu a dolijte zbylým vínem tak, aby maso bylo ponořené. Zakryjte horním dílem pekáčku a dejte do předehřáté trouby. Pečte alespoň hodinu, nebo podle stáří a velikosti králíka. Maso je hotové, když zapíchnete vidličku do nejsilnějšího místa a poteče čirá šťáva a nikoli krev, ale maso by nemělo odpadat od kosti.

Přidejte květenství řebříčku a zakrytý pekáč vraťte na 40 minut do trouby. Pak odklopte horní část pekáčku, vytáhněte řebříček a šťávu slijte do rendlíku. Na plotýnce ji pak provařte, aby zhoustla. Podávejte s vařenými brambory nebo dušenou zeleninou. V horkém létě chutná králík výborně i studený. Pokud k němu zatoužíte po klasické příloze, zkuste karlovarský knedlík. A taky s bylinkami.

Recept na karlovarský knedlík jinak

Na knedlíky pro 4 osoby budete potřebovat 10 rohlíků z předchozího dne, 5 vajec, 100 g másla, 500 ml mléka, 70 g kontryhelu a máslo na vymazání hrnečků.

Karlovarské knedlíky s kontryhelem, kterým nešetřete, jinak se jeho nevýrazná chuť snadno ztratí. Používejte především květy, jsou krásné. Při servírování můžete pokrm posypat i čerstvými.

Rohlíky nakrájejte na kostičky, vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Bílky odložte stranou a žloutky prošlehejte s mlékem. Směsí mléka a žloutků zalijte rohlíky a nechte asi deset minut odpočinout. Mezitím si zpracujte kontryhel. Použijete jen vrcholové části, tedy květy a mladé lístky. Odstraňte tuhé a silné části stonků, nasekejte nadrobno a vmíchejte do směsi.

Máslo rozpusťte, aby bylo vlahé, a také ho přimíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej vkládejte do těsta, abyste při tom zachovali co nejvíc vzduchových bublinek. Hrnky, ve kterých budete knedlíky vařit, by měly mít rovné stěny, nikoli kónický tvar; důkladně je vymažte máslem a plňte směsí asi 2 cm pod okraj.

Vařte v páře 35 až 45 minut, podle velikosti hrnku. Knedlíky jsou hotové, když vytvoří čepičku. Pokud potřebujete mít jistotu, vyzkoušejte je špejlí. Knedlíky nechte ještě 10 až 15 minut chladnout mimo hrnec, lépe se pak vyklápějí. Knedlíky sice můžete vařit v utěrce, nebo dokonce v potravinářské fólii, ale hrnečková metoda je spolehlivá, prověřená a vstřícná i k začátečníkům.

Na jaře můžete nahradit kontryhel bršlicí nebo kerblíkem (tipy na tyto a další jarní bylinky vhodné do kuchyně najdete zde), vyzkoušet můžete i variace s jitrocelem nebo mlaďoučkými listy řebříčku.

Jarní bylinky, z nichž některé ještě stále najdete, představuje Jana Vlková zde:

16. dubna 2015

A k tomu opravdu malý letní salátek...

Netřesk a rozchodníku můžete v malém letním salátku (viz recept v článku) nastavit okurkou nakrájenou na malé kostičky.Tu není třeba macerovat v soli s octem. V salátu na fotografii jsou použity květy hrachu setého, fazolu šarlatového, jetele lučního, poupata kozí brady, výhonky silenky nadmuté, laskavce ohnutého, listy netřesku zedního a horského, listy rozchodníku bílého a snítky kopru vonného.

Malý proto, že stačí degustační porce. Většina lidí totiž macaté listy netřesku ochutnává velmi opatrně. „Jenže to vám o netřesku naprosto nic neřekne, jeho kyselost ucítíte po stranách jazyka, nikoli hned za řezáky. Jeho jemná originální chuť se vyjeví jen těm odvážnějším. Proto můžete jeho množství do obyčejného salátku dávkovat postupně,“ radí Jana Vlková.

Na 4 degustační porce si připravte cca 50 g netřeskových listů, 50 g listů rozchodníku bílého bez květů (případně ho můžete nahradit jemnější šruchou), 20 g květů hrachu, 10 g obraných jetelových květů, 2 lžíce jemného ovocného octa, půl kávové lžičky soli, pepř a 3 polévkové lžíce kvalitního olivového oleje.

Netřesk a rozchodník dobře omyjte. Rozchodník pokrájejte na drobné kousky, listy netřesku zbavte špiček a nakrájejte na jemné plátky. Obě „zeleniny“ prosolte, ochuťte octem a nechte odpočinout minimálně 10 minut, nejvýše však 2 hodiny. Z šišky plně rozkvetlého jetelového květenství vytrhejte jen růžové části, květy fazolu použijte celé, včetně zeleného kalichu. Jen zkontrolujte, zda v květech hrachu není hmyz, případně ho vytřepejte.

Z netřesku a rozchodníku slijte přebytečnou tekutinu. Přidejte olivový olej, opepřete podle chuti, zamíchejte a nakonec přidávejte květy. Promíchávejte už jen velmi šetrně, těsně před podáváním. 

„Salát můžete doplnit dalšími nepříliš výraznými listy mladého špenátu, mladé kopretiny věncové, hlávkového salátu. Salátek také velmi dobře ladí s koprem, který je v tuto roční dobu nejlepší. Pro ostřejší chuť přidejte různé varianty mladé cibulky nebo pažitky a dostanete tak ideální salát k masu,“ radí ještě Jana Vlková, která učí poznávat a používat jedlé byliny i na svých seminářích.

  • Nejčtenější

Fotovoltaika nemusí být jen na střechách přímo na jih. Odchylka se snese

Seriál Už dávno neplatí, že fotovoltaické panely jsou vhodné pouze na jižní střechy o sklonu 35 stupňů. Technologie...

Na zahradu měli vysoké nároky, budovali ji deset let. A jsou spokojení

Soutěž Nejprve rodina čtenáře Martina vybudovala téměř svépomocí rodinný dům na Kladensku, v příjemné lokalitě u lesa. Poté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sýr Jarlsberg může zachraňovat kosti. Podle studie „zažene“ osteoporézu

Podle odborníků je prospěšné sníst dva plátky ořechového norského výrobku denně. Konzumace Jarlsbergu zvyšuje hladinu...

Zahrádkou jako dlaň na českokrumlovském dvorku dokonce protéká potůček

Soutěž Stačí kousek vlastního venkovního prostoru a lze ho během pár let proměnit v kouzelné místo, kde se zastavil čas, nebe...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Oktagon bez Rusů, zájem o ostrovy i kdo s kým o titul. Co chystá Novotný

Premium Letní turnaj na pražské Štvanici zaujal i uznávané zámořské experty, kteří se jinak výhradně věnují nejlepší soutěži...

Dnes se bavím líp i bez drog a alkoholu, říká terapeut a bývalý narkoman

Premium Jeho příběh je drsný, ale má happy end. Čtrnáctileté balancování na hraně s pervitinem, závislost, lži, prostitutky,...

  • Další z rubriky

Grilovaný steak oživte jemnou smržovou omáčkou, radí Grilovací akademie

Seriál Osolit rib eye neboli vysoký roštěnec ještě před tím, než ho dáme na gril, nebo až po ugrilování? Jak chutná se...

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

Univerzální recept na cuketový dort, který nezklame. Od cukráře Maršálka

Cukety se u nás rozšířily až v osmdesátých letech, o to rychleji však zdomácněly v našich kuchyních. Ale zatímco...

Máte nadúrodu hub? Naložte je podle profesionála. Radí šéfkuchař Petr Svoreň

S houbami je to všelijaké. Buď nerostou, anebo je jich tolik, že je člověk nestačí průběžně sníst. Takže je buď může...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Pivo za 70, menší porce jídla. Budeme muset, říká šéf restauratérů

S růstem cen potravin a energií přichází zdražování v restauracích. Hospody kvůli krizi od základu mění obchodní...

Ropa už proudí, ale jen na Slovensko a do Maďarska. Česko problém dál řeší

Dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba do České republiky obnoveny nebudou, oznámil ve středu slovenský přepravce...