Obyčejné české rohlíky
Příspěvek poslala Zuzana Synková.
Na omládek: 120 g hladké mouky, 100 ml vlažné vody, 13 g droždí, 1 čajové lžičky sladěnky nebo medu.
Postup: Vše smícháme a vzniklé těstíčko necháme přikryté cca 45 min pracovat. Pak v míse smícháme 360 g hladké mouky, 140 ml vlažné vody, 1,5 čajové lžičky soli, 25 g rozehřátého sádla (cca 1 polévková lžíce) a omládek.
Propracujeme na hladké, trošku tužší těsto a necháme v teple vykynout na cca dvojnásobný objem. Pak rozdělíme na 10–12 kousků, necháme 10 min odpočinout a tvarujeme rohlíky nebo houstičky, postříkáme vodou a na plechu necháme pod igelitem nebo fólií 30 minut kynout.
Posypeme mákem a případně hrubou solí. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 15 minut (při předehřívání dáme do trouby kastrůlek nebo jinou nádobu s vodou, aby se vytvořila pára – rohlíky lépe vykynou).