Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chuť Itálie za pár korun: vychytávky pro domácí pečení ciabatty

Skoro každý, kdo se vrátil domů z dovolené u moře, si stýská po typickém lehkém místním pečivu. Pokusili jsme se upéct domácí ciabattu a podělit se o nástrahy, které budou při pečení čekat každého, kdo to zkusí taky.
Druhý kousek byl pórovitější.

Druhý kousek byl pórovitější. | foto: Marek Burza

K instruktáži jsme použili knížku Chléb připravený ručně nebo v domácí pekárně, kterou vydalo nakladatelství Ikar. Její autoři alibisticky upozorňují na to, že jejich recepty budou žádat hodně experimentování a zkoušení do doby, než si "ohmatáte" práci s těstem, abyste se naučili, jak se chová.

A je to skutečně pravda. Při prvním pokusu nám místo ciabatty vyšla jen jakási lehčí veka (ne, že by nebyla dobrá). Při dalším pokusu jsme umíchali těsto příliš řídké a v troubě nevyběhlo tak, jak mělo. Takže měli pravdu. Hlavní zásadou, kterou je třeba se řídit: pro lehoučký, hodně pórovitý chléb je třeba zacházet s těstem jako s miminkem. Po nakynutí se nesmí porušit struktura, aby se nezničily vzduchové bubliny.

U ciabatty je také minimální proces míchání i hnětení. Vše směřuje k tomu, aby se vykynuté těsto, obzvláště řídké, dostalo rovnou na pečicí plech.

Dlouhý pokus se sušeným droždím

Kniha je překladová, takže používá sušené droždí. Do misky smícháte sušené droždí (1/2 lžičky), vodu (150 ml) a teplé mléko (3 lžíce), po pěti minutách přidáte cukr nebo med (1/2 lžičky) a mouku (150 g) tak, aby vzniklo řídké těstíčko. Necháte přes noc vzejít.

Ráno opět rozpustíte zase 1/2 lžičky droždí ve vodě, přidáte olivový olej (1/2 lžíce) a mouku (350 g) se solí (1 a 1/2 lžičky) a mícháte tak, aby vzniklo hodně vlhké a lepkavé těsto. Pak necháte kynout asi tři hodiny. Oproti všem běžným českým pravidlům by mělo ztrojnásobit objem.

Shrnutí: V podstatě přes noc nastartujete sušené droždí tak, že je po ránu tak divoké, že bude kynout jako divé. Dlouhé kynutí zase dodá do těsta hodně vzduchu.

Jak to dopadlo

V knize se radí v míse rozdělit těsto na dva díly a z každého z nich se pak vytvaruje jeden chleba. To je ale v praxi neuskutečnitelné. Možná pro profesionálního italského pekaře. V našich amatérských podmínkách bych spíš vyzkoušel těsto ve stavu vykynutí opatrně "vylévat" na plech, přes okraj mísy ho opatrně přeříznout a pokračovat s druhým "kydancem".

V okamžiku, kdy se budete pokoušet těsto v míse přeříznout, stane se totéž, jako byste těsto stlačili a vyhnali z něj všechny póry. Co vám vznikne? Něco jako naše veka, i když trošku pórovitější (viz obrázek).

Tato ciabatta se moc nepovedla.

Těsto by pak mělo dokynout na plechu asi dvacet minut. To je tak akorát, aby se vám rozpálila trouba na 230 °C a mohli jste ciabattu péct asi 30 minut.

Zkusili jsme klasiku s čerstvým droždím

Málokdo má čas se zabývat dlouhou aktivací sušeného droždí. Proto jsme zkusili normální postup, jako třeba u obyčejných rohlíků. Nechali jsme půl kostky droždí vzejít v hrníčku se špetkou cukru, vodou a moukou. A pak postupovali přidáním zbytku mouky (celkem 500 g), olivového oleje a soli.

Těsto jsme umíchali. Platí to, že těsto by mělo být tak řídké, aby postupně stékalo z hnětacího háku. Tedy tak akorát, aby nevznikla hustota potřebná pro hnětení, ale zároveň tak, aby těsto nebylo natolik řídké, že by s ním nešlo pracovat.

Nechali jsme ho kynout, ne tak moc jako minule. Už v této fázi je vidět v jeho struktuře hromadící se bubliny. Těsto by mělo být dostatečně nakynuté tehdy, když do něj píchnete prstem a důlek se pomalu vrací.

Nachystejte si plech, pomoučete a velmi opatrně stěrkou shrnujte na plech do dvou válečků. Snažte se neporušit strukturu těsta, jen ho pomoučenýma rukama vytvarujte do válečků. Dál je postup stejný, nechte dokynout a zároveň zapněte troubu na 230 °C. Než plech strčíte do trouby, jen lehce válečky (či spíše placky) opatrně nadzvedněte a mírně vytvarujte do výšky. Troubu v ideálním případě zavlhčete. Pečte 30 minut.

Shrnutí

Ciabatta v překladu znamená vlastně něco jako trepka či bačkora a je to vidět i na jejím tvaru, který nepřipomíná výrobky průmyslových pekáren. Podstatou je nechat těsto vykynout bez hnětení a tomu se musí přizpůsobit i technologický postup – s řídkým těstem se musí zacházet velmi opatrně, aby se neponičila "bublinatá" struktura.

Máte zkušenosti s pečením ciabatty? Podělte se s námi i ostatními v diskusi.

Máte rádi lehké jižní pečivo?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 27. září 2013. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 1259
Ne
Ne 238
Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Hell’s Kitchen ukázala, jak se pracuje s Kašpárkem. Vyhodil z kuchyně oba týmy

Šestnáct soutěžících se v úvodním dílu soutěžního pořadu nejprve představilo pokrmem, který by je měl charakterizovat a Radek Kašpárek v nich shledal určitý potenciál. Když však měli reálně vařit pro...

28. srpna 2024

V polostínu si nejen lebedí, ale i nádherně kvete. Seznamte se s čechravou

Česky se jí říká čechrava, latinsky Astilbe. Nejčastěji právě pod tím cizím názvem objevíte v zahradnictvích – ať už kamenných nebo na internetu – dokonalý kvetoucí skvost v celé řadě barevných...

26. srpna 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Koho nejvíc prožene pruďas Kašpárek?

Pekelná kuchyně už brzy otevře své brány. Radek Kašpárek přivítá profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří se utkají o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a o 2,5...

27. srpna 2024  9:24

Roztomilými fotkami živíte nelítostný byznys se zvířaty, apeluje zooložka

Premium

Ačkoliv pracuje mimo jiné i v liberecké zoologické zahradě, její fotografii s jakýmkoliv exotickým zvířetem byste těžko dohledali. Není to náhoda, má to pádný důvod a tím je vědomá ochrana...

31. srpna 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybrali jste nejkrásnější zahrady čtenářů iDNES. Mají podmanivé kouzlo

Soutěž

Soutěž Nejkrásnější zahrada letos běžela od jara až do dnešního dne, kdy skončilo hlasování druhého kola. Od dubna až do poloviny srpna jste nám posílali snímky a příběhy svých zahrad, někdy i videa....

28. srpna 2024  17:01

Topná sezona brzy začne. Už máte zkontrolovaný komín?

Ač obvykle nebývá zvykem plánovat důležité činnosti s předstihem, při přípravě komína před topnou sezonou se to vyplatí. Před prvním zatopením, je totiž vždy nutné zkontrolovat, že komín odpovídá...

1. září 2024

Roztomilými fotkami živíte nelítostný byznys se zvířaty, apeluje zooložka

Premium

Ačkoliv pracuje mimo jiné i v liberecké zoologické zahradě, její fotografii s jakýmkoliv exotickým zvířetem byste těžko dohledali. Není to náhoda, má to pádný důvod a tím je vědomá ochrana...

31. srpna 2024

Fenek berberský dokáže přežít bez vody. Bobky má však pořádně tuhé

Zdánlivě to nedává smysl. Nejmenší psovitá šelma žije na jednom z nejteplejších míst světa, přesto ji příroda vybavila velmi hustým kožíškem. Jenže příroda ví, co dělá.

30. srpna 2024

Jsou extrémně barevné či prudce jedovaté a do půli září k vidění v Zoo Praha

Až do poloviny září máte jedinečnou možnost v Galerii Gočárovy domy v Zoo Praha obdivovat naživo až 30 druhů pralesniček. Tedy drobounkých žabek z pralesů Střední a Jižní Ameriky, které patří k...

30. srpna 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Domácí násilí a útěk se sedmi dětmi. Nečekaná zpověď ekonomky Šichtařové

Premium Zákazy, výhrůžky, křik, záchvaty vzteku, rozbíjení nádobí, nože v ruce… Neustálý strach z něčeho děsivého, co může...

Hell’s Kitchen ukázala, jak se pracuje s Kašpárkem. Vyhodil z kuchyně oba týmy

Šestnáct soutěžících se v úvodním dílu soutěžního pořadu nejprve představilo pokrmem, který by je měl charakterizovat a...

Syn filmové hvězdy dostal v Thajsku doživotí za rozčtvrcení svého přítele

Daniel Sancho Bronchalo (30) je synem hvězdného španělské herce Rodolfa Sancha Aguirreho (49) a ve své zemi taky známý...

Osočovali mě ze šikany manžela. Proto jsem promluvila, říká Šichtařová

Rozstřel Tři roky po odchodu od manžela se známá ekonomka Markéta Šichtařová rozhodla v magazínu Ona DNES promluvit o...

KOMENTÁŘ: Zemřel herec. Co důležitějšího ještě chceme vědět a proč?

Premium Zemřel. Tečka, stopka, konečná, definitivum, prostě dost. Není co dodat, jasnější a výmluvnější slovo než „zemřel“ snad...