Recept pro záchranáře zbytků v kuchyni: zkuste "nadtopinku" po italsku

aktualizováno 
"Starý chleba nepatří do koše. A jestli je jenom ztvrdlý, je to naopak skvělý základ pro spoustu receptů. Jako první můžete vyzkoušet třeba bruschettu, takovou italskou nadtopinku," říká Petr Hanzel z iniciativy Zachranjidlo.cz.

Tento recept na využití ne úplně čerstvého chleba, jehož spotřebu někdy prostě neodhadneme úplně ideálně, není prvním Hanzelovým tipem pro čtenáře iDNES.cz, jak v kuchyni ušetřit. Už před Silvestrem radil, jak skladovat zeleninu, aby se nezkazila a nemuseli jsme nic vyhodit (článek najdete zde).

Rady, jak využít jídlo, kterému nic není, jen ztratilo tu správnou fazónu, se hodí v každé domácnosti. Tyto potraviny totiž většinou zdaleka nemusí končit v koši (předchozí článek, jak mladí Američané - tzv. freegani - vaří z potravin vytažených z popelnice, najdete zde).

Jak z polotvrdého chleba připravit skvělou bruschettu

Podle šéfkuchaře Petra Peška z bistra Rybarna.net budete potřebovat chléb, který zdaleka není čerstvý, ale ani tvrdý jako kámen nebo plesnivý, rajčata pokrájená na drobno, bazalku či petrželku, olivový olej, česnek, mořskou sůl, případně i trochu pepře.  

Jak na italskou nadtopinku

Den i několik dní starý chleba nakrájejte na tenčí plátky, zhruba centimetr silné, a ogrilujte je.

Opečený chléb pak pokapejte kvalitním olivovým olejem, topinky můžete i lehce potřít česnekem. Pak na topinku navršte pokrájená rajčata, posypte je posekanými bylinkami a dochuťte mořskou solí a čerstvě nadrceným pepřem. A předkrm, svačinu či lehkou večeři máte hotovou.    

Autoři: ,

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Najdete na iDNES.cz