Brambory nejsou a neměly by pro nás být jenom přílohou k něčemu dobrému, co máme na talíři. Pomůžou nám s léčením neduhů, a to mnohem šetrněji než různé medikamenty, zafungují bez vedlejších účinků a nemusíme se bát žádné interakce s léky, které užíváme. Navíc jsou cenově dostupné a skoro vždycky doma nějaké najdeme.
A proč jsou brambory z medicínského hlediska tak cenné? Nabízejí kombinaci důležitých minerálů, stopových prvků, ale také vitaminů a dalších rostlinných látek. Kromě toho hlízy mají vysoký obsah celulózy, a dodají nám tak vlákninu důležitou pro zdravé trávení. Regulují i hodnoty tuku a cukru v krvi a jsou živnou půdou pro prospěšné střevní bakterie.
Co všechno brambory dovedou?
- Drží teplotu
Brambory jsou plné vody a škrobu, tak vydrží dlouho teplé. Tahle jejich vlastnost přijde vhod třeba při aplikaci obkladů. Ať už jako šťáva či při zevním použití, brambory zmírňují nebo rovnou odstraňují i některé běžné obtíže, jako je pálení žáhy, kašel či svalové napětí
- Zklidní dráždivý kašel
Nepříjemný déletrvající kašel můžete poměrně jednoduše dostat pod kontrolu inhalacemi bramborových slupek. Pára zmírní dráždění ke kašli, stimuluje tvorbu hlenu, a díky tomu se vaše tělo zbaví i virů a bakterií. Jak připravit slupky na inhalaci? Slupky ze tří až pěti brambor vařte 5 minut ve vodě. Páru inhalujte s ručníkem přehozeným přes hlavu alespoň 8 až 15 minut. Aplikujte jednou až dvakrát denně.
- Uleví při rýmě
Ucpaný nos vám znovu jemně uvolní bramborové obklady. Teplé vlhko stimuluje prokrvení, a do příslušných partií se proto dostává více živin a obranných látek. Kvercetin, který brambory obsahují, navíc účinkuje protizánětlivě. Jak na to? Jednu až dvě brambory uvařte doměkka. Zabalte je do bavlněné látky a obklad přiložte na čelo nebo tváře. Zakryjte ho ručníkem a nechte asi 15 minut působit, aplikujte jednou denně.
- Zmírní bolest šíje a zad
Horké obklady z brambor odstraňují napětí krku a šíje. Vlhké teplo proniká až hluboko do tkáně, uvolňuje křeče a zlepšuje prokrvení. Jak obklady připravit? Zhruba 1 až 2 kila brambor uvařte doměkka. Dejte je do malého povlaku na polštářek, který obětujete, a rozmačkejte je válečkem na nudle. Nechte trochu vychladnout. Položte obklad na partie šíje a zad, zakryjte ručníkem. Nechte ho působit, dokud bude příjemně teplý. V akutním případě aplikujte denně.
- Zaženou pálení žáhy
Bramborová šťáva je vynikající na zmírnění potíží s pálením žáhy. Má totiž vysoký podíl slizovin, které pokryjí podrážděnou sliznici a ochrání ji proti agresivním žaludečním kyselinám. Jak na pitnou kůru? Vždy po probuzení a před spaním vypijte zhruba 100 ml bramborové šťávy. Asi pět brambor vložte do odšťavovače a hned vypijte, klidně si naordinujte kúru po dobu 2 až 3 týdnů.
- Uvolní hleny při bronchitidě
Při bronchitidě bez horečky vám pomůže horký bramborový zábal. Teplo totiž napomáhá prokrvení dýchacích cest, a průdušky jsou tak lépe zásobeny obrannými látkami. Viry nebo bakterie se pak vylučují z těla ven. Jak připravit prsní zábal? Tři až pět brambor uvařte doměkka a zabalte je do utěrky. Brambory v ní rozmačkejte. Nechte trochu vychladnout a přiložte si obklad na hrudník, zakryjte ručníkem a vlněným šátkem. Aplikujte vždy jednou denně po dobu 15 až 45 minut.
- Tlumí revmatickou bolest
Bolestivým kloubům rukou postiženým revmatem přinesou úlevu bramborové koupele. Teplo tlumí bolest, uvolňuje svaly a zlepšuje pružnost tkání. Jak připravit koupel rukou? Okrájené slupky ze 2 kilogramů brambor vařte asi hodinku v dostatečném množství vody, než vznikne hustá tekutina. Nechte ji vychladnout na 40 °C a nalijte do vany. Ponořte do ní ruce až po lokty na 20 až 30 minut. Poté je zabalte do teplého ručníku a 30 minut odpočívejte. Jako kúru aplikujte vždy obden po dobu 4 týdnů.
- Působí proti zácpě
Díky své optimální kombinaci živin jsou brambory snadno stravitelné. Obsažená vláknina stimuluje pomalá střeva a působí proti zácpě. Pravidelné bramborové odlehčovací dny trávicí trakt šetří a zlepšují zažívání. Jak si nastavit odlehčovací dny? Připravujte si lehká bramborová jídla, jako jsou třeba brambory na loupačku doplněné netučným tvarohem, bramborovo-zeleninový guláš nebo pečené brambory. Zkoušejte je do jídelníčku zařadit dvakrát do týdne.
A z jakých brambor můžete při vaření vybírat?
Typ A: jsou brambory na vaření ve slupce, vhodné především do salátů, na loupačku nebo jen tak s máslem. Nerozvařují se, jsou pevné a tuhé.
Typ B: oškrábané a uvařené jsou vhodné jako příloha, ale mohou se použít i do polévek či na vaření do guláše, hodí se také na restování a zapékání. Jsou mírně moučnaté.
Typ C: nejměkčí brambory, hodí se na kaši, do těsta, bramborových placek, na bramborák nebo hranolky a podobně. Jsou hodně moučnaté a velmi snadno se rozvaří.
Typ D: sice existuje, ale nesetkáte se s nimi, tyhle brambory jsou určeny pro průmysl.
Sladké brambory neboli batáty: jsou velmi chutné a hlavně zdravé, obsahují velké množství vlákniny, antioxidantů a minerálů. U nás se začaly objevovat až v posledních letech, ale jsou běžně k dostání. Zlepšují trávení, podporují imunitu, činnost mozku, jsou zdrojem draslíku, který potřebu jeme na nervy a na vysoký tlak. A podpoří vás ve snaze zhubnout! Dají se péct, vařit i grilovat.