Většina lidí má ve spíži alespoň několik sáčků sušeného droždí, případně v mrazničce několik kostek čerstvého, uschovaného „na horší časy“. A ty už zřejmě přišly s ohledem na to, že droždí se stává nedostatkovým zbožím, Češi ho vykoupili.
Pekařské droždí neboli kvasnice je surovina, bez které se takřka neobejde výroba základní lidské potraviny – pečiva. Jde o živé buňky kvasinek druhu saccharomyces cerevisiae, které ke svému rozmnožování potřebují cukr. Velikost jedné kvasinky nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru.
Centimetr krychlový droždí v sobě obsahuje 10 miliard těchto živých buněk. Kvasinky mají schopnost přeměňovat přirozené cukry mouky na alkohol a oxid uhličitý – právě ten způsobuje kynutí těsta.
Z toho je vidět, že bez droždí neupečete buchtu ani klasický rohlík. Receptů na „klasický český rohlík“ najdete fůru v každé kuchařce.
Liší se poměrem ingrediencí, některé používají máslo, jiné raději sádlo. Někde se používá k ředění mléko, pak se podobají spíš karlovarským rohlíčkům, jinde spíš vodu, a pak se podobají těm, které jsme zvyklí kupovat v obchodě. Podrobné recepty jsme přinesli například zde nebo zde. Ostatně vyzkoušejte oba recepty a sami zjistěte, které vám budou více chutnat.
Pokud máte droždí v sušené nebo mražené formě, jste bez problémů. Stačí jen sáček hladké mouky, kterou máte doma. Pokud chybí základní kypřicí prostředek, tedy droždí, budete muset trošku zaimprovizovat.
Na domácí droždí jablko nebo brambory
Jelikož kvasinky k životu potřebují cukr, lze droždí podomácku vyrobit například tak, že rozkrájíte jablko, přidáte hrnek vody. Necháte ve sklenici dva dny odstát, pak jablko vyndáte a přisypete hrnek mouky.
Po dvaceti minutách by mělo být droždí připravené k použití. Jen budete muset trošku experimentovat, protože zde nelze přesně určit, jak dávkovat – tedy kostičku (42 g) droždí na kilo mouky, jak jste zvyklí z obchodu.
Jelikož se kvasinky mohou rozmnožovat vícero způsoby a obecně se používají v potravinářském průmyslu, typicky nejen při výrobě pekařských výrobků, ale například i při výrobě piva či vína, je způsobů, jak je pomnožit, víc.
Podle internetových návodů funguje i metoda výroby pomocí brambor. Stačí uvařit půl kilogramu, rozdrtit a smíchat s vodou tak, aby vznikla hustá kaše. Lžíci cukru rozmíchejte v malém množství vody, aby vznikl sirup, a přimíchejte.
Pak stačí jen dát směs na teplé místo a během kynutí přimíchat dvě lžíce piva. Během 24 hodin by mělo být hotovo.