Pondělí 16. května 2022, svátek má Přemysl
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 16. května 2022 Přemysl

Bio je lepší. Výzkumný ústav změřil přeštická prasata, měla víc vitaminů

Obecně se soudí, že slovo bio ani tak neznamená, že by ekologicky pěstované potraviny měly více živin, ale jde spíš o vztah ke krajině, o šetrný způsob zemědělství. Výzkumný ústav živočišné výroby však provedl chemický rozbor přeštických „šťastných“ prasat a zjistil, že se šetrný chov vyplatí.

Typické barvy českého přeštického prasete | foto: Profimedia.cz

I zarputilí odpůrci biopotravin dnes už přiznávají, že mohou obsahovat více antioxidantů a vitaminů. Jenže hlavní spory se vedou o to, zda biopotraviny chutnají lépe. Například ve skotské Abertay University ve městě Dundee provedli průzkum, kde zjišťovali, zda se může lišit chuť konvenčně vyráběné potraviny od ekologicky pěstované.

Podle jejich výsledků strávníci nebyli schopni rozpoznat tyto dva druhy surovin. Podle jejich výsledku je vnímání chutě biopotravin spíš psychickým důsledkem, morální odměnou za to, že je spotřebitel natolik uvědomělý. 

Přeštické černostrakaté prase

Odvozuje se od krajových rázů, které vznikly v oblasti Přešticka, Domažlicka a Klatovska, křížením původních klapouchých prasat s anglickými plemeny sussex, yorkshire, lincolnshire, cornwall, bergshire, a německými plemeny švábsko-halským, poločerveným prasetem bavorským.

V roce 1964 bylo plemeno přeštické černostrakaté uznáno za samostatné. Poté se přistoupilo k jeho dalšímu zušlechťování, ke zlepšení masné užitkovosti se použilo belgické plemeno pietrain.

Na počátku 90. let bylo použito plemeno hampshire. V roce 1992 bylo přeštické černostrakaté plemeno prasat uznáno jako genetický zdroj a v roce 1996 se chová jako uzavřená populace.

Plemeno je přizpůsobivé, odolné, vyznačuje se tvrdou konstitucí a odolností vůči stresu.

Zdroj: Národní koordinační středisko pro genetické zdroje

Zatímco zahraniční vědci zkoumali, jak chutná čokoláda či ovoce a zelenina, český Výzkumný ústav živočišné výroby si vzal na paškál obyčejné přeštické prase a zjistil, že nejen lépe chutná, ale maso z prasat chovaných ve výběhu obsahuje více vitaminu E. Ten je spotřebitelům užitečný nejen jako antioxidant, ale díky němu je možné maso i déle skladovat.

„Na to není potřeba to nijak dlouze zkoumat. Třeba složení sádla je velmi závislé na výživě. Když máte velkou složku kukuřice, je to sádlo takové měkké, nic moc. Přeštické prase má tu výhodu, že se mu vyhnulo to šlechtění posledních třiceti let. Takže zůstalo normálním prasetem,“ říká vedoucí oddělení chovu prasat výzkumného ústavu Miroslav Rozkot.

Připomíná podobný příběh z Německa, kde se velké oblibě těší švábsko-halské prase. Jeho chovatelé vytvořili družstvo, které má dnes asi tisíc členů a má internetový obchod. Podobně jako se podařilo „zachránit“ a propagovat chov starého českého přeštíka, podařilo se to i v Německu. 

V kombinaci s marketingem, který ho (oprávněně) řadí do výběrové skupiny mas, mohou i chovatelé prase chovat volně, ne v průmyslovém intenzivním chovu. Jako to dělají v Sasově, kde je zřejmě nejslavnější farma s tímto plemenem. „Problém je v tom, že aby farmář vydělal, musí mít i vlastní jatka, vlastní odbyt. Jinak malochovatelé nemají v konkurenci trhu v podstatě šanci, protože přirozený chov je samozřejmě dražší,“ komentuje Rozkot.

Možná je dobře, že se podařilo zachovat toto plemeno, protože díky tomu si mohou lidé porovnat chutě konvenčně průmyslově chovaného prasete s tím původním. Za poslední desetiletí byla prasata šlechtěna jako svalovci. Trh měl ve své době pocit, že tuk je něco nezdravého a teď se zjistilo, že prasata téměř nemají sádlo. To, co se prodává v obchodě na vyškvaření, je šlupička, parodie sádla, které by se naše babičky vysmály.

Mezitím se téměř zapomnělo, že bez tuku není chuti. Že libové maso v podstatě k ničemu není. Při pečení se sráží, ztrácí šťávu. Zatímco průměrná jateční hmotnost prasete byla dřív 120 kilogramů, dnes je to o dvacet kilogramů méně.

Podle výzkumníka však ani není potřeba jít za každou cenu po značce BIO. „Stačí prasata chovat přirozeně, jako kdyby se vývoj zastavil před třiceti lety. Jako v době před tím, kdy se vepři cíleně začali šlechtit kvůli produkci masa, nadměrně osvalovat. Tokové prase je sice dražší než v supermarketu, ale je to přirozenější. A je lepší sníst trochu méně, ale kvalitnějšího,“ přesvědčuje.

Navštivte Sasov na slavnostech

Ministerstvo zemědělství připravilo již 5. ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi. Především rodinám s dětmi chce představit život farmářů, české zemědělství, venkov a regionální potraviny. 

Na Biofarmě Sasov v Jihlavě si návštěvníci budou moci prohlédnout unikátní rodinový chov přeštického černostrakatého prasete. Přístupný bude také sad nebo stany (sasovské bloby) a pyramidy, v nichž pašíci odpočívají. Bez zajímavosti jistě nebude ani prohlídka bioplynové stanice či pastevního chovu masného skotu plemene Charolais a dalších. Zážitkem bude jistě i procházka vzrostlým porostem konopí setého či návštěva faremní masné výrobny.

Ministerstvo zemědělství chce projektem podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov, chce hlavně dětem ukázat určitě zajímavější možnost trávení volného času, než v obchodních centrech nebo u počítačů.

Další Farmářské slavnosti se odehrají během léta na Kozí farmě Pěnčín na Liberecku či na Farmě Moulisových Milínov v Plzeňském kraji.  První dny nového školního roku dětem zpestří slavnosti v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné. Více informací na www.farmarskeslavnosti.cz

Autor:

Sledujte krmítko v americkém Ohiu živě

  • Nejčtenější

Pralinky a Aljaška rozhodly. Soutěž Peče celá země vyhrála máma na mateřské

Přestože finále soutěže amatérských pekařů a cukrářů proběhlo loni v létě, diváci České televize si ho užili až dnes...

Udržování okrajů záhonů a trávníku bývá problém, řešení je prosté

Stačilo pár opravdu pěkných dnů a tráva začíná v leckterých zahradách majitelům přerůstat nejen přes hlavu, ale i přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejhorší je, že se svým starým hláškám sám směju, říká Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vzpomíná na stará natáčení, ale zároveň míří do restaurací, jež jsou...

Plněný chléb a pracné dorty rozhodly o třech finalistkách Peče celá země

V 9. kole soutěže Peče celá země došlo doslova na lámání chleba. Protože právě pečení chleba prověřilo, jak si s tím...

Neuvěřitelnou rekonstrukcí vyrobili z dřevěné boudy domov a trvalé bydlení

Seriál V novém dílu cyklu Do montérek!, který můžete sledovat na televizi Prima, se zkušený řemeslník Václav Adamec vydal za...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Češi řeší, čím topit. Proč bychom se neměli zbavovat plynového kotle?

Premium Plynu pro domácnosti by mělo být dosti při přerušení dodávek z Ruska. Nedostatkový plyn sice zdražuje, ale rychlý...

I vysokoškolák může být blbý, říká obávaný lovec z Novy Doktor Vševěd

Premium Na úspěchu televizní soutěže Na lovu má Jiří Martínek velký podíl. Diváci žasnou nad jeho znalostmi. On žasne taky –...

  • Další z rubriky

Nejhorší je, že se svým starým hláškám sám směju, říká Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vzpomíná na stará natáčení, ale zároveň míří do restaurací, jež jsou...

Všichni jí jdou po krku. Raději využijte toho, co pampeliška dokáže

Mnozí lidé pampelišku považují za plevel, je jí všude plno, roste odvážně na každé louce, zahrádce, po příkopech, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučte se připravovat chřest, užijte si jeho sezonu. Pomáhá zhubnout i spát

Chřestová sezona začíná a nám se dělají boule za ušima už při pouhém pomyšlení na nějakou tu dobrotu. Proto je tady...

Plněný chléb a pracné dorty rozhodly o třech finalistkách Peče celá země

V 9. kole soutěže Peče celá země došlo doslova na lámání chleba. Protože právě pečení chleba prověřilo, jak si s tím...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Bez nebezpečných injekcí do penisu si dnes nic nevyděláte, říká pornoherec

V posledních letech se ve videích pro dospělé objevuje další nerealistický prvek – hodiny trvající erekce. Pornoherec a...

Eurovizi vyhráli Ukrajinci s písní pro matky, čeští We Are Domi nezaujali

Na šedesátém šestém ročníku mezinárodní pěvecké soutěže Eurovize, který se letos konal v italském Turíně, zvítězil...

Památka na sověty. Turkmenistán hodlá jednou provždy uhasit Bránu do pekla

Sovětští důlní inženýři podnikli v šedesátých a sedmdesátých letech řadu misí. Jejich expedice do Turkmenistánu v roce...

Lhal a přísahal na smrt vlastní rodiny, říká Kuchařová o nevěrách exmanžela

Taťána Kuchařová (34) promluvila o článcích v bulváru, podle kterých je po rozvodu s Ondřejem Gregorem Brzobohatým na...