80 procent kaprů se sní v prosinci. Proč zbytek roku zaostává?

Přitom kapr nabízí nejen potřebné aminokyseliny a bílkoviny, ale působí i preventivně proti infarktu.
Kostra ryby

Kostra ryby | foto: shutterstock.com

Konzumace kapra prospěšná našemu tělu

galČeští rybáři produkují i dnes kapry stejné kvality, kteří byli v 16. století pokrmem směřujícím jako vybraná delikatesa na šlechtický stůl.

Jeho maso zajišťuje veškerou potřebu bílkovin. Obsahuje zejména všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje, a které si neumí vyrobit. Maso kapra je lehce stravitelné, proto neexistuje lepší zdroj bílkovin pro děti a staré lidi.

Kolik se sní v ČR kaprů

 1. čtvrtletí  7,6 %  
 2. čtvrtletí  4,5 %  
 3. čtvrtletí  2,4 %  
 4. čtvrtletí  85,5 %  
   říjen  3,4 %
   listopad  5 %
   prosinec  77,1 %

Kapří maso jako prevence infarktu

galKapr o váze 1,5–4 kila má optimální množství tuku (4-8 %). Tuku, který je nejzdravějším tukem ze všech zvířat. Právě v jeho tuku jsou obsaženy omega-3 polynenasycené mastné kyseliny EPA a DHA, které rozpouštějí a uvolňují látky, ucpávající cévy (cholesterol).

Výzkumy prokázaly, že nedostatek těchto mastných kyselin způsobuje u mužů málo aktivní spermie a u žen v těhotenství zhoršuje nervovou soustavu jejich dětí.
galTi, kteří si na Vánoce dali kapra, proto mají o důvod víc zařadit ho do svého jídelníčku i po zbytek roku.

Ryby pouze o Vánocích

Kapr je o vánočních svátcích vnímán jako tradiční pokrm a zřejmě právě proto z našich jídelníčků dosud naštěstí nevymizel natrvalo. Tabulka ukazuje, jak je kapří maso konzumováno tuzemskými spotřebiteli v průběhu roku.
Proč Češi nejí ryby i po zbytek roku v podobném množství? Proč se čím dál více na vánočním stole objevují jiné druhy ryb nebo dokonce vepřový řízek či krocan?

Na vině bude zřejmě více faktorů. Jediným velkým kladem, který může za to, že je kapr stále součástí našich svátků, je tradice sahající až ke Zlatému věku našeho rybníkářství, tedy do období 14.-16. stol.

Češi mají nejmenší spotřebu ryb

galSpotřeba masa sladkovodních ryb je v České republice 1,5 kg na osobu za rok. I když se toto číslo v některých regionech (Praha, České Budějovice) nepatrně zvyšuje, stále je to málo. Na celém světě se spotřeba ryb pohybuje kolem 16 kg na osobu za rok, v EU je to 11 kg na osobu za rok. Země, kde se konzumuje nejvíce ryb v Evropě, jsou pochopitelně země Skandinávské a Island. Ve světě jsou největšími konzumenty Eskymáci, kteří sní až 90kg na osobu za rok.

galCo nás odrazuje od toho, aby se kapr stal běžnou součástí našeho jídelníčku i po zbytek roku?

Někdo by mohl namítnout, že na vině je jeho složitá příprava, někdo také to, že je málo míst, kde je živá ryba nabízena. Někdo se zase utěšuje skutečností, že si místo kapra koupí na pohled líbivější a zcela jistě i zdravější filet lososa.

Cena úměrná kvalitě

galNa vině může být také vysoká cena v porovnání s jinými mraženými produkty. Cena Vánočního kapra (letos se u stánků pohybovala okolo 90 Kč/kg) je ale nutným odrazem nesmírně složitého extenzivního chovu, který produkuje kapra neobvykle vysoké kvality. Naši rybníkáři kapry chovají v ekologicky nezávadném rybničním prostředí, přikrmují ho obilovinami a kukuřicí, ale jeho přírůstek je závislý především na přirozené potravě (bentos a zooplankton). Náš kapr dorůstá do tržní velikosti 3-4 roky a jeho maso je právem ceněno v mnoha evropských zemích, kam se vyváží více než polovina naší produkce (Rakousko, Německo).
galZmiňovaný losos, krmený na rozdíl od kapra pouze granulemi s přídavkem červeného barviva melaninu, roste v klecích na pobřeží severských moří několik měsíců. Čeští rybáři tomuto tempu nemohou konkurovat cenou, jejich silnou stránkou je však nesrovnatelně větší kvalita, která je však tuzemskými spotřebiteli málokdy doceněna.

Vážení čtenáři, co vy a kapr, kamarádíte se, anebo dáváte přednost jiným chutím a jakým? Napište na hobby@idnes.cz

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Na zahradu ve dvoře a bez trávníku se vešlo jezírko se saunou, kuchyň i oheň

Vešlo se tam vše, a možná ještě víc, než si původně majitelé dovedli představit. „Vešlo se to tam proto, že tam není trávník,“ vysvětluje zahradní designér Ferdinand Leffler z atelieru Flera nad...

U biotopu si užívají panoramata Křivoklátska jako Masaryk. A tisíce trvalek

Soutěž

Při hledání místa pro život nedaleko Prahy čtenářku Petru a jejího partnera okouzlilo Křivoklátsko. Krajina, kterou kdysi miloval i prezident Masaryk. Dnes tu bydlí v domě obklopeném ‚zahradou v...

Zahradu jako džungli si vysnila v dětství, maluje ji jako obraz s tisícem růží

Soutěž

„Jako malá holka jsem trávila hodiny listováním v knihách, které mě přenášely do tajemných pralesů plných barevných květin a majestátních stromů. Nacházela jsem v nich inspiraci pro svou touhu po...

Zahradu si rozvrhli jako dům a svůj sen vlastnoručně zasadili do hlíny

Soutěž

Jejich zahrada je prý srdcem i rukama tvořená zhruba na polovině pozemku velkého cca 900 metrů čtverečních. Tvořili ji pomalu, kousek po kousku, s trpělivostí a radostí. Nejsou odborníci, ale...

Bílý dům, plaňky i růže. Z venkovské zahrádky vykouzlila voňavou romantiku

Soutěž

Nad Malou Skálou v podhůří Jizerek je vesnička, a v ní malý domeček z roku 1911. Dnes už natřený na bílo, a s bílým plaňkovým plotem obrostlým bílými růžemi. Krásná ukázka toho, jak se umí stát...

Na plynovém grilu barbecue neuděláte, maximálně kuřecí křídla, říká šéfkuchař

Premium

Charismatický vousáč Jakub Parus je milovníkem a propagátorem barbecue – tedy královské disciplíny grilování, kdy se pokrm připravuje při nižších teplotách mnohem delší dobu. Pořádá i grilovací...

14. července 2025  16:30

Houbařská sezona se pomalu rozjíždí. Tato místa teď hlásí největší úlovky

Houbařská sezona začíná a s ní také nekonečné otázky. Rostou? A kde? Kam vyrazit, abychom se nevrátili s prázdným košíkem?

14. července 2025  10:57

Na zahradu ve dvoře a bez trávníku se vešlo jezírko se saunou, kuchyň i oheň

Vešlo se tam vše, a možná ještě víc, než si původně majitelé dovedli představit. „Vešlo se to tam proto, že tam není trávník,“ vysvětluje zahradní designér Ferdinand Leffler z atelieru Flera nad...

14. července 2025

Zdravé jahodníky začínají správným střihem. Naučte se to teď

Jahodníky patří mezi nejoblíbenější ovoce nesoucí rostliny českých zahrad, ale aby vám i v příštím roce přinesly bohatou úrodu, potřebují po sklizni správnou péči.

13. července 2025

Zahradu si rozvrhli jako dům a svůj sen vlastnoručně zasadili do hlíny

Soutěž

Jejich zahrada je prý srdcem i rukama tvořená zhruba na polovině pozemku velkého cca 900 metrů čtverečních. Tvořili ji pomalu, kousek po kousku, s trpělivostí a radostí. Nejsou odborníci, ale...

13. července 2025,  aktualizováno  1:54

Čím zajímavější vzhled, tím zajímavější chuť. Šumavská houbička sbírá i v závějích

Premium

Dá se to jíst? Tuhle otázku slýchá často. Sbírá totiž i houby, které většinou obloukem obcházíme. „Někdy se ti, kteří se považují za zkušené, na internetu chovají vůči začátečníkům přísně, přezíravě....

12. července 2025

Z třiceti kilo bylo skoro půl tuny. Příběhy přerostlých miniprasátek

Začne to vždycky stejně. Okouzlení chytrým, milým prasátkem, které bude mít podle prodejce v dospělosti maximálně třicet kilo. Jenže jak jde čas, vyrostou z nich skoro půltunové bestie. Jenže co s...

12. července 2025

Vlky na hrušni začněte řezat už v létě. Strom se vám za to odvděčí

Máte na zahradě hrušeň plnou slibných zelených plodů? Jedním z nejlepších způsobů, jak zajistit, aby byly hrušky sladké, velké a zdravé, je letní řez hrušní. Ten spočívá v odstranění takzvaných vlků...

11. července 2025

Bílý dům, plaňky i růže. Z venkovské zahrádky vykouzlila voňavou romantiku

Soutěž

Nad Malou Skálou v podhůří Jizerek je vesnička, a v ní malý domeček z roku 1911. Dnes už natřený na bílo, a s bílým plaňkovým plotem obrostlým bílými růžemi. Krásná ukázka toho, jak se umí stát...

11. července 2025

Vynikající inspirace pro zahradní kuchyni. Nejlepší kutilské projekty od vás

Tropické dny už letos daly o sobě vědět a během léta jich určitě ještě přibude. K letní pohodě patří i pohodové posezení na zahradě, které si mnozí šikovní kutilové dotvářejí k obrazu svému....

10. července 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Říp je sopečného původu, funguje jako přirozený hromosvod, vysvětluje geolog

Premium

Sopky v poklidné české krajině si dnes dokáže představit asi málokdo, v třetihorách však u nás nebyly žádnou zvláštností. Jedním z vulkánů byl i Říp. „Nový průzkum ukázal, že tato hora je pozůstatkem...

10. července 2025

ANKETA: Vybírejte s profíky nejkrásnější zahrady a hrajte o knihu od Lefflera

Soutěž

Krása je velmi subjektivní kategorie, hodnotitelská měřítka máme odlišná a každému se líbí něco jiného. Což platí i pro zahrady. Vyzkoušejte si, jak těžké je vybrat ty nejkrásnější. V naší anketě k...

9. července 2025  14:49
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.